Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:02 14.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема kak da kaja na deteto si?!нови  
Автор opechalena ()
Публикувано01.03.08 15:07

Molia vi pomognete mi! Dashteria mi e na 4 god i polovina i triabva da i kaja che bashta i e pochnal, che niama poveche da go vidi........kakvo da pravia kak da postupia?! Molia vi daite mi savet!

"...Ние не може да не отбележим, че "ЦСКА-Септемврийско знаме" е рожба на Народната власт..."

Тема Re: kak da kaja na deteto si?!нови [re: opechalena]  
Автор Astarte (емоционална)
Публикувано01.03.08 16:08

Моите най-искрени съболезнования. Незная как да ти помогна, не мога да ти дам съвет, но не можеш ли да се обърнеш към психолог? Нямам идея на тази възраст доколко осъзнават смъртта. Но мисля, че не трябва да отлагаш да й кажеш. Внезапно ли се случи?

Автор mama na kali (Xmar4e_to)
Публикувано01.03.08 17:59

Много съжалявам, мила. Не знам кое е най-правилно, но знам кое не е. Когато моят мъж почина, свекърва ми, която беше осиновила детенце(горе долу на възрастта на твоето момиченце), непрекъснато му говореше как батко му бил в гроба, бил умрял и водеше детето на гробищата. Това за мен е недопустимо. Когато детето ме питаше, аз му казвах, че батко е звездичка и го гледа от небето, грее за него, обича го......такива неща. Мисля, че е много по-правилно да се каже по този начин на едно малко дете, някак по-нетравмиращо и по-разбираемо е за него. Но ако все пак не се престрашиш сама да се нагърбиш с тази тежест-заведи я на детски психолог.

Автор лю ()
Публикувано01.03.08 18:24

Моите съболезнования за загубата!
Мисля, че е най-добре да кажеш на детенцето по детски. Харесва ми идеята за звездичката в небето. Ти си майка и знаеш как да подходиш.
Децата са интуитивни и вече може би усеща. Имай едно наум, че това може да провокира и много въпроси - за живота, смъртта, какво е след това... Не оставяй неотговорени въпросите, а отново по детски се опитай да обясниш. Опитай се да провокираш детето да говори за чувствата си: че му е тъжно, че страда... Сподели му и ти своите чувства. Нека усеща, че и на другите им е мъчно. Може да помислиш за детски психолог, но може и да не е нужно. Бъди сензитивна, защото освен да кажеш, трябва да му помогнеш да преживее загубата.
Дано имаш до теб близки хора, които да направят същото това и за теб, което ти за детето си.

Малките крачки в желаната посока са все пак движение към нея

Автор fascinating oceanid (:)))))))
Публикувано01.03.08 18:35

Моите съболезнования мила. Не мога да си представя как се чувстваш.

Според мен не бързай да й казваш нищо.
На първо време изчакай да започне да пита за татко си преди ти изобщо да повдигнеш въпроса. Като е постарай да се занимаваш с нея, така че това да се отложи колкото може.
Когато започне да пита настойчиво и не го/я задоволява вече отговора "Няма го" кажи че е отишъл далече. Когато и това не я задоволява като отговор кажи че е на небето. Но не казвай че няма да го види вече, напротив, кажи че ще идва в съня й.

Важно е да го отлагаш и да казваш постепенно за да си дадеш време поне малко да го превъзмогнеш и да се съвземеш ти самата. Ако детето е обичано и обгрижено, то няма да усеща толкова силно липсата и отношението и реакцията ще са каквито види от тебе. До такава степен че ако покажеш че се радваш за него защото е на едно по-хубаво място- детето ще го приеме също така. Дай си време да можеш да се овладееш и детето да не усети скръбта ти. Защото то не разбира смъртта, но твоята слабост и болка ще усети и това може да го паникьоса. Предполагам че досега не ви е виждал в момент на слабост и е добре да го предпазите от това- за да не се почувства беззащитно ако се разколебая във вашата способност да го защитите. Това ще е още една отделна загуба за него-ще загуби сигурността която му давате вие, ще се почувства сякаш е загубило и двама ви.

Прегръщам ви много, как ми се иска да мога наистина да помогна с нещо.

Автор kolelo (минаващ)
Публикувано02.03.08 01:39

Моите най-искрени съболезнования!

Мога да споделя какво съм чела.

Децата на тази възраст не осъзнават веднага, че смъртта е нещо необратимо и че няма да видят любимия човек отново. Искреност и директност са най-добрият подход. Кратки и прости изречения. Да не се влиза в подробности. Да не се лъже. (Макар че аз лично приказния елемент със звездичката също го намирам за приемлив вариант за едно малко дете, но имам малко резерви към частта "ще те гледа от небето".)

"Тати почина. Няма да можем да го виждаме повече освен на снимки, в сънищата и мислите си." На мен това ми звучи подходящо. След това изчкаваш поведението на детето и от там вече реагираш. Евентуално може да те попита какво означава "почина". И ти ако искаш да обясниш за звездите и/или че хората, които умират вече не говорят, не ходят, не дишат... Просто според ситуацията...

Чела съм също, че децата на тази възраст, могат да изпитат чувсто на вина - да мислят, че те са причината любимият им човек да не е вече с тях, че са направили нещо лошо и затова него го няма. Може би е добре да увериш дъщеричката си по някое време, че това не е така или поне да я наблюдаваш, за да видиш дали има подобни терзания. Много прегръдки и физически контакт с нея. Това май се подразбира. Също, децата приемат буквално казаното, затова да се внимава какво се казва. В тази връзка лаконичното "отиде далеч" и "няма го" според мен може да има неприятни последици вбъдеще ако на теб ти се наложи да отидш далеч за известно време, ако те няма, а детето започне да си прави асоциации , че и ти така, като тати, няма да се върнеш. Смятам, че думи като "почина", "смърт", "умря" са необходими в случая, за да не стане подобно объркване.

Баткото - 2 г. и 6 мес.
Мъникът - 4 мес.

Автор surflineМодератор (СтихияБалканска)
Публикувано03.03.08 11:13

Най-искрени съболезнования, миличка.
За съжаление в подобен случай няма универсален съвет, но моето мнение се припокрива в голяма част с това на fascination oceanid - дай първо малко време на себе си, за да се съвземеш поне от части. в последствие ще можеш да говориш адекватно с детенцето си!
Съжалявам за загубата ви.

За теб, Хепи!

Автор tani4ka (mama na Boris)
Публикувано04.03.08 10:32

Искрено съжалявам за трагедията, която ви е сполетяла......
Аз лично бих й казала за звездичката. Но едва ли бих обяснявала повече. Ще дойде време, ти ще го почувстваш, когато ще й обясниш.

Борис - 03.06.2004

Автор fascinating oceanid (:)))))))
Публикувано07.03.08 17:52

Опечалена,
за мое съжаление пиша отскоро тук и не познавам Muffa, но това всъщност изобщо не е от значение.
Пиши как е детенце, имате ли нужда от нещо, с какво друго освен с морална подкрепа можем да ти помогнем?

Тема blagodaria za podkrepataнови [re: fascinating oceanid]  
Автор opechalena ()
Публикувано08.03.08 19:36

Blagodaria vi za podkrepata. Za sega se opitvame sus svekurva mi da podgotvim malkata, no tia yporito otkazva da prieme che tatko i moje da stane angelche. Prez 2 dni i spomenavame suvsem obikolno za tazi vuzmojnost. Ne znaia na tozi etap ne moga da i kaja istinata. A tia ne spira da boledyva. Sega pak e s visoka temperatyra - 39 gradysa i nai-veroiatno e gnoina angina. Malko predi bashta i da pochine biahme s neia v bolnica s pnevmonia. Sled tova na dva puti pak vdiga temperatyra okolo smurtta na muja mi.
Edinstvenoto koeto iskam v momenta e da sme zdravi...edinstveno i ot tova imam nujda.
Oshte vednuj vi blagodaria za podkrepata.

"...Ние не може да не отбележим, че "ЦСКА-Септемврийско знаме" е рожба на Народната власт..."

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.