| 

| 

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)

| 
                   Тема
                    | 
                     Много сме зле с говоренето 
 | 

|  
| Автор | 
oni (непозната) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:20 |  
             |  
           | 

Доста се тревожа вече, защото хич не и се получава на Йоанна. Казва основно ам-ам за всичко което се слага в устата, мам-мам за мен, разбира се най звучно и ясно казва НЕ, как правят животните, коко- кукла, гой-горе, пааа-падна, папай-пате, каки-тати, тчшш-нещо мирише лошо...и горе долу това е. Като я карам да каже някоя дума тя или се обръща с дяволита усмивка на другата страна или казва НЕЕЕ. Дайте идеи как да я стимулирам. Скъсвам се да чета приказки и да пея песнички, но без резултат. Обича да сочи в книжката и подканящо мъца аз да кажа думата. Иначе разбира всичко. Много смешно имитира рекламите. Изобщо умира да гледа телевизия, но не детски,а Милен Цветков например. Даже го целува на екрана  ужас.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Много сме зле с говоренето 
[re: oni]
 | 

|  
| Автор | 
jana  (лошотия) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:30 |  
             |  
           | 

Мисля, че е рано за притеснения. Не всички проговарят в ранна възраст. Дребната ми също проговори късно. Изчакай още 2-3 месеца и ще видиш как ещ заговори с цели изречения и после ще се чудиш как да я спреш 

Липсваш ни ...

|   |  

| 

|  
           | 

престани "да я разбираш" когато е спокойно- както едно друго дете не би я разбрало например. но в игрите не за нетърпящи отлагане неща.
 задавай въпросите си улесняващо-така че да не може да ти отговори само с да или не
 и не си го слагай много на сърцето- щом казва няколко думички и разбира- значи е само въпрос на дете и на неговоото време за това.
 казват че децата редуват периоди на по-бърз физически и психически растеж, може просто сега да ви е ред да растете на височина 

обърни си внимание дали ти не я улесняваш с интуицията си какво иска и тя затова практически просто да няма реална ежедневна нужда да ползва повече други думички

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: jana]
 | 

|  
| Автор | 
нeмиpницa (мама на Стефан) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:35 |  
             |  
           | 

Момите уж сте по-бързи с проговаренето.
 Въобще не съм си го сложила на сърце, че синчето чак сега се отпусна да плямпа -  на 2 г и 2 месеца почна и вече искам да поспре....Бяхме декември вкъщи 2 седмици болнични от яслата. Точно тогава почна да повтаря като папагал всяка изречена от нас или чута дума. А сега знае и числата до 10 и брои правилно. Вече много внимавам какво и как говоря...Почти ужасно е...

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
*щypчo* (старо куче) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:37 |  
             |  
           | 

Така...
 Имах същата случка с май-голямата кака...теленце...
 Какво да се прави- някой деца се притесняват да не сбъркат и..проговарят по-късно.
 Проблема е и отчасти в теб..., макар нищо да не си сбъркала
 Просто..ти я разбираш прекрасно и без думи...Тя няма нужда да говори..
 Не се тревожи..Събирай я повече с дечица на нейната възраст които говорят..няма нищо по-стимулиращо от това да видиш,че някой малък човек прави нещо, което ти не умееш...
 И..не я насилвай..
 Спри да я караш да ти повтаря думи..или да ти казва разни неща..
 Продължавай да й ги назоваваш..и..не се дразни,че ползва няколко срички..
 И без това скоро няма д аможеш да й затвориш устата
 На тази възраст..никак не е изостанала..
 Важното е да те чува, да те разбира и..да си сигурна,че знае за какво й говориш...думичките..ще се появят...
 Някой деца проговарят на четири с цели изречения..
 Моята кака проговори на 2 и половина, заедно с малката...А малката...на 1г и 3 месеца правеше изречения от по много думи.."Това не е моеното киватче, това е киватчето на Маина" (това не е моето креватче, това е креватчето на Марина)
 Мисля,че нямаш причини за притеснения...радвай се на малката умница..

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: нeмиpницa]
 | 

|  
| Автор | 
jana  (лошотия) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:37 |  
             |  
           | 

Ха ха най-интересното е, че ще чуваш и думи, които си ги говорила преди да почне да говори и повтаря след теб. Като гъбки попиват. 
 Наистина момичетата уж проговаряли по-бързо ама нашто .... то май е правено по мъжки стереотип, като се има в предвид, че куклите са просто част от фона, а основните играчки са аутобани и коли. Добре, че скоро почна да ме имитира и да се интересува от гримирането, иначе съвсем щях да реша, че сме я сбъркали нещо  

Липсваш ни ...

|   |  

| 

|  
           | 

Колкото до физическия растеж - като гъба е 15.500 и 94 височина и това с обувки 24-25 /хобит/. Иначе аз имам чуството, че тя до известна степен се инати. Май разбира че много искам да каже нещо и като я подтиквам ми се усмихва и се глези. Малък инатест овен

|   |  

| 

|  
           | 

Спокойно "колежке"...и ние сме на същия баир
 Искрен е на 1г и 9м и също не говори...тоест не желае да говори!
 Понякога ми е малко кофти,защото връстниците му поне казват "да" и "не"...а той мучи като типичен предствител на телешката си зодия
 Е,иам си там някакъв смешен речник....което всъщност е основната причина да не се притесня,че ще има проблем с проговарянето...
 Като пример за твое успокоение ще ти кажа,че всички животни са Бау-бау(никога не съм му казвала тази дума)Всичко свършило,празно,нежелано и изобщо отрицание е "ту-ту",а звучното мляскане с устни е пия,ям....
 Поне знае как да се обръща към мен и татко си...бабите и дядовците не ги признава
 Споко ще дойде и техния ред да бърборят ...а успоредно с това и нашия да се надуват главите ни

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
[re: *щypчo*]
 | 

|  
| Автор | 
oni (непозната) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:44 |  
             |  
           | 

Аз самата съм започнала с сричко-думички на 9 месеца,а на 1 г. съм викала "Мии бибата на мишката в кушката"- Мии бибата на мивката в кухнята. За сметка на това съм проходила късно. Голяма картинка - дребно не ходи, а говори като голям човек. Тати обаче е почнал на 2. Така че...ще чакам.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
 | 

|  
| Автор | 
surfline  (СтихияБалканска) |  
| Публикувано | 06.02.08 23:47 |  
             |  
           | 

Споко - и аз, и мъжът ми сме били много приказливи, а детето говори ...на китайски. Ще се научат - ти продължавай с четенето, пеенето и разказите по картинки.
   За теб, Хепи!

|   |  
  |   

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |