Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:17 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГнови  
Автор elkika (нова)
Публикувано11.01.08 18:27

Здравейте, мами,

Не знам вие имате ли го моя проблем, но баткото вечер много късно заспива-около 24.00ч. В събота и неделя не спи на обяд в къщи и си ляга вечер към 20-21ч. Обаче през седмицата направо вече ми е проблем. Тръгна на градина септември и от тогава вече нямам сили... По моите наблюденияна градината спят около 3 часа! Вземала съм го на обяд в 12.30 и виждам децата с облечени пижамки, готови за сън. Ходила съм да го вземам към 16.00 и съм го чакала да се облече след ставане от сън и като сметна колко много време спят...

Някой от вас наясно ли е с регламентите в ЦДГ? Как е по закон-задължително ли е спането и колко часа е? Имам приятели в чужбина и там децата им не спели следобяд въобще. Имало 2-3 матрака на земята, ако на някой много му се доспи...

Чудя се дали нашите учителки не са си "опекли" работата - докато ги заведем сутрин, попеят малко и хоп-в леглата:), а като се събудят-ги вземаме... Една приятелка скоро се оплака, че в тяхната детска градина учителките гледали сериали, докато децата спят ...:)

Кажете как е във вашите градини! Дали мога да извоювам по-кратък сън следобяд или никакъв...

Тема Re: Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГнови [re: elkika]  
Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано11.01.08 20:30

Мисля, че следобедния сън е задължителен по правилника за вътрешния ред. Според мен освен задължителен е и желателен. Едно дете на 3-4-5 години не може да издържи психически натоварването от ставането сутрин към 7 часа до лягането вечер към 21 ч без следобеден сън.
Може би твоете детенце е превъзбудено вечер и за това не иска да заспива по-раничко. Пробвай да му наложиш по-спокоен режим вечерно време и да го слагаш в леглото по едно и също време. Спазвайте някакъв ритуал преди заспиване, например да четете книжка или нещо друго.
Личното ми мнение - не лишавай детето от следобеден сън.
А какво правят госпожите докато децата спят няма отношение към режима на децата, който е съобразен с техните потребности. Ще си ли по-спокойна, ако докато децата спят госпожите играят карти или четат книги или подготвят материали за апликации на децата и т.н.

Автор fascinating oceanid (:)))))))
Публикувано11.01.08 21:00

ако искаш детенцето да не отнася пренебрежение или лошо отношение само заради тебе ще е много полезно да се научиш да мислиш не само за твоето дете а за групата като цяло и да си коригираш изискванията за отношението към твоето дете като вземаш предвид какво е доброто, правилното, ефикасното и т-н- за всички деца и за цялата група.
Иначе в очите на госпожите ще изглеждаш сякаш смяташ че твоето дете е нещо по-специално от останалите и практически ако се съобразят с твоите изисквания, това ще значи да дискриминират другите деца. все пак това са над 20 деца с 1 госпожа и 1 леля в смяна... ти можеш ли да се справиш дори с 5 деца, и смяташ ли че тези 40лв покриват разходите дори само за храната им ... отговорът е НЕ и затова ще те изслушат или ще ти кажат че искаш невъзможни неща или ще замълчат но вече твойто дете ще е "на онази с невъзможните претенции"

освен това щом детето ти спи там значи те успяват да му създадат режим и по-добре вместо да искаш да го държат хнасила будно само за твое удобство- по-добре им поискай съвет от тях как да не заспива в полунощ.
Явно детето или се превъзбужда във времето прекарано с вас, или няма режим вкъщи и някой глезейки го му прави мечешка услуга.

не може защото на теб не ти е удобно гой да седи буден и да си играе- ще буди другите деца, ще разваля дисциплината, а и проблема не е в следобедния сън- иначе цялата група щеше да е със същия проблем.
а за 3-те часа- това е група деца- за да може всяко да поспи поне час и половина, защото заспиват различно бързо, трябва групата да е по леглата доста повече време.

Извинявай ако съм прозвучала малко рязка но в групата на баткото имаше 1-2 мами с подоабни претенции- резултата беше само многократно по-често ядосани, обидени или раздразнени възпитатели, които в това състояние съвсем не са в състояние да дадат всичко от себе си и да си вършат работата с желание, а от това страда не само детето на въпросната особа а всички включително и моето!!!

без никаква вина заради нечий в крайна сметка неосъзнат егоизъм.

Тема Re: Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГ [re: coccinella]  
Автор Kitten (in love)
Публикувано11.01.08 22:08

Напълно съм съгласна с всичко, което си казала. Само би искала да направя едно уточнение: не всички деца на 3-4-5 години имат нужда от следобеден сън, за да издържат от 7 до 20-21ч.
Аз едно време също ходех на детска градина и за трите години там успях да заспя точно 2 пъти

. По цял следобед се въртях в проклетото легло и само ми се караха другарки и лели, че не спя. Ами то не става насила спането, ама как да им го обясниш . Когато съм била болна или не съм ходила на градина лятото никога не са ме карали да спя следобеден сън, просто родителите ми бяха осъзнали, че нямам нужда и не мога да заспя следобяд.
Ако не искаш детето ти да спи следобяд, ама просто си го взимай всеки ден наобяд

Тема Re: Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГнови [re: fascinating oceanid]  
Автор Acя ()
Публикувано11.01.08 22:09

И аз съм на същото мнение.
Според мен е най-добре детето да се запише и на някакъв допълнителен спорт така ще изразходи повече енергия, която вероятно му е в излишък и ще заспива бързичко

Тема Re: Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГнови [re: coccinella]  
Автор elkika (нова)
Публикувано11.01.08 22:22

В никакъв случай не съм против следобдния сън!
Но по 3 часа на почти 5 години... И 6 годишните в нашата градина спят по толкова.
Мисля, че на тази възраст децата могат и трябва да научават повече за общуването, за света, а не да прекарват в сън и подготовка за сън. Смятайте-оставяме ги в 9.00ч. До 10.00ч. гимнастика, ядене, игри. от 11.00 до 12.00 имат занимания и този един час е всичко за деня. посля-обядват, спят и ние ги вземаме. Но за съжаление нищо не можем да направим-трябва явно да се сменят нормативните уредби. А как ще свикне сина ми после в 1ви клас да не спи? За яслите-съм съгласна, за първа група в градината-може, но след 4 години нагоре да спят по 3 часа...

Нямам намерение да се "боря" с госпожите за по-малко спане или неспане. Реших да попитам тук толкова ли спят децата във вашите градини и как е по закон.

И защо ли на Запад децата нямат нужда от следобеден сън... Това, което знам е за Швеция, там и яденето било по желание-който е гладен отваря хладилника и си взема каквото иска, няма "първо", "второ", "трето" в купички.

А на моят батко вечер и ревността му пречи да заспи спокойно-всичко около бебето все още го дразни, но това е друга тема.

Автор Acя ()
Публикувано11.01.08 22:33

Ами явно има нещо сбъркано специално във вашата градина. При нас ги взимат до 8.30. После закусват, играят, пеят, оцветяват учат разни неща по учебната тетрадка и получавам всичко което са правили през деня, даже се чудя кога играят. После към 13 часа лягат и в 15.30 им е следобедната закуска. После имат танци, приложни изкуства, английски и т.н. до 17 часа.
Не смятам, че е по-правилно децата да си взимат когато и каквото си искат от хладилника или да си лягат когато си искат и т.н. Според мен българската практика е добра, защото учи децата на групово мислене и същевременно не убива на пълно индивидуалността им. При моята принцеса никой не ги кара насила да ядат ако искат ядат ако не не хапват и така.

Тема Re: Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГнови [re: Acя]  
Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано11.01.08 23:01

Да и ние водим нашия батко в 7,30 в градината. Приема е един от 7,30 до 8,00

Автор fascinating oceanid (:)))))))
Публикувано11.01.08 23:05

това с ревността може да е причината.
моя батко е по-голям но аз пак профилактично си мрънкам като на себе си пред него "хайде да пораства това бебе" и че нищо не разбира и за всичко само реве, че ми е неприятно да му сменям наакания памперс защото мирише и айде вече да ходи на гърне и разни други истини които карат баткото да се чувства по-добрия защото е голям и защото не ми създава тези "ядове" и така не ревнува от грижите към бебето, защото не ги приема пряко като проява на любов и внимание и да ревнува .
пробвай при теб трябва още по-силно трябва да подейства
и още едит съвет- не му правете компромиси и отстъпки защото ревнува- така изглеждате малко или много гузни и той добива увереност и че е прав и че има за какво да го компенсирате

а това само задълбочава проблема.

Тема Re: Задължителен ли е следобедния сън в ЦДГнови [re: Kitten]  
Автор cchery (G'n'R)
Публикувано12.01.08 10:17

В отговор на:

Ако не искаш детето ти да спи следобяд, ама просто си го взимай всеки ден наобяд

Не съм съгласна с това тук - що за режим ще е това да си вземаш детето от градина на обяд, щото не можело да спи. Става въпрос за дисциплина и привикване към някакви правила, които в училище ще са още по-строги. Не трябва да има място за лиготии и разглезване. И Коко доста пъти е искал да го вземам безпричинно на обяд, и той вече почти не спи там на обед, но редът си е ред. Пък и като станат от следобедния сън следват най-готините моменти, защото обикновено времето след това е за свободни игри.

Елкика, нямам наблюдения по колко часа спят в градината на Коко, но имам наблюдения, че не всички спят. Коко вече съвсем ясно го разпознавам кога е спал и кога не. Явно си е въпрос на избор на човечето. За мен сънят следобед е необходим - иначе детето се превъзбужда вечер и се държи неадекватно. Обаче кандисвам и на това просто да си лежи и да си почива в легълцето час и половина-два. Това е полезно за цялото тяло, защото отпуска натоварените мускули и гръбни и вратни прешлени и може да предотврати по-лоши неща. А в нашата градина госпожите по време на обедния сън подготвят материалите за децата - изрязват разни неща за апликация, започват рисунки, които децата трябва да довършат и т.н. Освен това в коковата градина сутрин от 9 до 12 децата активно се занимават с учебна дейност - то си му личи като показва всеки ден какво е научил. А след ставането от сън обикновено следват я английски, я художествена гимнастика, я танци, я карате. Аз даже на моменти си мисля, че са прекалено заети децата на тази възраст.

в някой прекрасен ... ден земята грабва те в плен...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.