Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:34 06.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема На ясла или при баба?нови  
Автор nikol82 (питаща)
Публикувано07.01.08 09:08

Още ми е рано, но започнах да се замислям какво ще правя с Еми, след като се върна на работа? Със сигурност ще искам да се върна бързо, защото като започнат да ми превеждат по 180лв. майчински, хич няма стигат...
Гледачка не мога да си позволя.
Свекърва ми не работи. По принцип се разбираме с нея. Сигурна съм, че ще гледа детето много добре... дори прекалено. Ако го оставим на нея винаги ще се чувствам задължена- ама винаги! Много много не си казвам и ще направя доста компромиси, относно възпитанието, режима и т.н.
Яслата: ще я пуснем на ясла- ще започне да боледува и пак при свекървата... и почва едно натякване- защо въобще трябва да ходи на ясла...
Другото е, че на ясла не знам от колко годинки вземат- година и половина ли трябва да има детето?
Кажете как беше при вас? Гледали ли са бабите децата ви? Ходиха ли на ясла? Боледуваха ли?

п.п Много дълго стана, ама наистина ми е важно

Тема Re: На ясла или при баба?нови [re: nikol82]  
Автор janaМодератор (...)
Публикувано07.01.08 09:17

На ясла ще ти я приемат още след годинката, но мисля че по-добрият варинят е бабата. Първо защото имунната система на едно бебе не е толкова съвършенна, колкото на дете на 3г. и ще ти боледува доста (не е задължително, но е много вероятно) и хем ти ще отсъстваш от работа, хем ще си притеснена, хем детенце ще се мъчи.
Аз като исках да я давам на ясла на 1,6г защото се двърнах на работа педито ни беше категорична - ако я пусна да я сменя (близка ни е и доста ми се накара тогава) и аз прибегнах към вариянт гледачка защото нямаме свободни баби, но при положение че имаш ти възползвай се без да се замисляш дори

Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано07.01.08 09:25

Както се изразява моя мъж при нас - едната баба не иска, другата - не може.
За това големия ми син тръгна на ясла на 2 год и 1 мес. През това време аз бях в родилния дом с малкия. Въпреки, че съм в къщи по майчинство с втория, пращах първия на ясла, а сега на градина. Аз съм от групата привърженици на детските заведения по ред причини, които няма да изреждам тук. Баткото не ми е боледувал, дори варицелата не хвана в яслата. На месец е отсъствал от яслата по 2-3 дена, когато е бил с леки сополки. Случвало се е да прехвърли нещо на малкия, но аз никога не съм изпадала в паника от това.
Никога баби не са ми гледали децата. Отглеждаме си ги абсолютно самички с таткото. Това има своите предимства и недостатъци. В тежки моменти ми се е приисквало да има на кого да ги оставя поне за един час, но при така стеклите се обстоятелства при нас е невъзможно по простата причина, че малките не "познават" едната си баба и дори нямат идея, че имат и друг дядо.
Много е трудно, но ... В моменти на крайна необходимост разчитам единствено на сестра си, която живее в друг град, но се отзовава.
На ясла вземат децата след като са проходили. Малкия смятам да го пусна през април, тогава ще е на 1 год и 10 мес.
Съвети е много трудно да се дават, но моя е да пробвате с яслата, особено щом имате и резервен вариант. Ще видиш как ще потръгне и ще решиш. За да се подсигуриш подай молба, пък после "каквото сабя покаже". И последно - изберете ясла, която е базова за някой медицински колеж.
Успех.

Автор Aлa-Бaлa (портокала)
Публикувано07.01.08 09:32

Верно е раничко, но не еизлишно да помислиш. Само ще вметна, че майчинството вече е 220 лв., не че 40лв. са много повече и ще те оставят в къщи разбира се.
Преди да прочета написаното веднага отговорих при баба, аз лично винаги съм била против яслите, може би защото когато дъщеря ми беше на яслена възраст майка ми остана без работа и я гледаше... Но си мисля, че бабата, била тя и свекърва е по-добрия вариант поне до към 2,5-3 годинки. Но съм твъдо за това, че не трябва да правиш компромиси, или поне не безкрайни, само защото я гледа свекърва ти. Просто ще поставиш твърдо своите виждания за отглеждането на детето, а на ясла винаги можеш да я дадеш.

"Ако балансът не излиза, в него има грешка. Ако излиза, грешките са две."

Тема Re: На ясла или при баба?нови [re: Aлa-Бaлa]  
Автор anamari (член)
Публикувано07.01.08 09:40

Зависи от бабата-моите и двете работят-но и да не, не бих го оставила при тях.

Автор Acя ()
Публикувано07.01.08 09:42

Аз съм за варианта баба, категорично. И аз, като Яна, съм на мнение, че имунитета им не е достатъчно добър на тази възраст и всичко им се лепи. А и според мен има разлика да даваш антибиотици на едногодишно и тригодишно. На края не вярвам, че боледуването изгражда имунитета, смятам, че това става с времето.
Освен това, на тази възраст им е по-трудно да разберат, че като ги оставиш то е за малко и винаги ще се върнеш да ги вземеш, за тях фактора време просто не съществува.
Аз предпочетох да не пускам децата на ясла. И не съжалявам. Сега е много щастлива в градината. Хапва, спи, играе с децата, предпочита да ходи на градина пред това да стои вкъщи

един път съм я спирала от градината заради разболяване. Кашляше и имаше сополи, леко вдигна еднократно Т, мина и много леко, без антибиотици .
Вярвам, че по-късно ще се включат мамите, които са си давали дечицата на ясла и тогава ще получиш по-пълна картина
Иначе можеш да я дадеш на 10 месеца стига да е напълно захранена и да ходи самостоятелно. Поне така беше в близката градина. А майчинството мисля, че става 220 лв, не 180

Тема Re: На ясла или при баба?нови [re: coccinella]  
Автор nikol82 (питаща)
Публикувано07.01.08 09:43

Благодаря и на двете ви. Събирам още мнения...
Какво ще рече "ясла, която е базова за някой медицински колеж"

Тема Re: На ясла или при баба?нови [re: anamari]  
Автор Aлa-Бaлa (портокала)
Публикувано07.01.08 09:52

Е разбира се, всеки си познава бабите и знае може или не да разчита, и до каква степен.

"Ако балансът не излиза, в него има грешка. Ако излиза, грешките са две."

Тема Re: На ясла или при баба? [re: nikol82]  
Автор нeмиpницa (мама на Стефан)
Публикувано07.01.08 10:07

До 2 годинки при баба, после на ясла.

100% съм сигурна, че имунитета на детето зависи от акъла на майката. Свидетел съм на не една история как майката сама разболява детето си, щото много-много не слуша акъла на патило, особено ако се отнася за първо дете.

Пуснах синчето на ЦДЯ към МЗ на 1 г и 11 месеца. Ми само сополи от зъби ми е вадил, още не пил АМ или друго нехомеопатично лекарство.

Автор *margo* (мама на двама)
Публикувано07.01.08 10:21

За дъщеря ми не можех да разчитам на баби. Свекърва ми е в чужбина, майка ми работи, а и са в друг град - крайно против съм детето да се отглежда от баба и дядо и да се вижда от мама и тати само в почивните дни.
Мислих, че ще стоя по майчинство и неплатенотото, защото нямах щат, а не ми се напускаше и чаках докато се пораздвижат нещата. Да обаче те се раздвижиха, когато беба беше едва на 10м. По-старите клубарки знаят дилемата ми тогава. Ако не се върнех на работа, щях да загубя всички шансове да работя, това което обичам и да хвърля образованието си на боклука... Баби - няма, за детегледачки - пари няма...
И така със сълзи на очите отърчах в най-близката ясла - там ме върнаха - детето да е проходило и да стои на гърне...

.
Отидох в следващата ясла - скромна, бедно обзаведена, неизнудваща родителите за каквото и да било "спонсорство", но чиста, уютна и най-вече с разбрани хора в нея. Директорката ме изслуша и от едната дума каза да си подготвя детето (изследвания) и да я пускам и така на 11 месеца моята кукла тръгна на ясла - нито ходеше, нито гърне беше виждала...
Боледува първите два месеца - почти постоянно - сополи и покашляне, но нищо сериозно. Антибиотик пи веднъж, после стана време за отпуски и отидохме на море. От тогава да чукна на дърво, почти не е боледувала (шарката не я броя). И досега е на градина. Не съм я спирала нито заради бебето, нито заради прищевките на баби - виж сега какъв студ е (тази седмица) - ще я простудиш като я мъкнете на градина (мрънкат, но не предлагат алтернатива).
За малкия сега ще стоя докато ми плащат, после ще се сменим с тати - той един месец в къщи, аз на работа, за да ми индексират заплатата и живот и здраве пак аз в къщи - ще си изтегля платените отпуски, които натрупах - общо 140 работни дни. По мои сметки с прекъсването през юни, ще стоя в къщи до догодина по това време. Мисля да пусна малкия на ясли в началото на ноември, за да свикне и да се нагласим всички в къщи. Дано не боледува (аз съм убедена, че половината болести са повече от родителите, не от ясли и градини - не ми се спори по темата - лично мнение).
Майка ами живот и здраве ще е пенсионерка, но не е навита да гледа толкова малко дете, а и аз не съм склонна както написах и по-горе да го дам в друг град, а и на компромиси по отношение на дисциплината и възпитанието, та дори и здравето (например яденето на шоколад и желирани буклуци в неограничени количества, само мир да е) не обичам да правя. За почивни дни, ваканции, празници - може, но иначе твърдо съм за яслите и градините. И все пак всеки сам си преценя.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.