|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Отново за 5-годишните
|
|
Автор |
du6eto (непознат
) |
Публикувано | 30.11.07 10:26 |
|
Здравейте мами! Синът ми вече е на 5 години и имам голям проблем със заспиването вечер /и съответно със ставането сутрин/ Вечер се инати, неиска да ляга и постоянно твърди че не му се спи. Вече престана да спи и следобед в градината. И цялото това безсъние го прави безкрайно нервен и чувствителен. При всяка моя забележка започва да вика, че никой не гто обича...и разни такива...
Моля ако някой има повече опит с подобни "изпълнения" да сподели как се е справил с това, защото вече не се издържа
| |
Тема
|
Re: Отново за 5-годишните
[re: du6eto]
|
|
Автор |
Чeтa (с рогца) |
Публикувано | 30.11.07 17:19 |
|
Борис е на 4 и половина и имаме същия проблем, само дето той става без проблеми сутрин, но пък от време на време е с торбички под очите и е нервен и кисел.
Единствения начин да заспи рано е ако легна заедно с него и пак става по 100 пъти я за вода, я да пишка или за каквото друго се сети.
| |
|
Вече не помня откога сме така с баткото а вече е на 7г.
Никога не е спял в детската градина, на 11месеца вече спеше само следобяд.
Затова пък сутрин си доспива докогато може- 9-10ч.
Толкова за спането.
За заспиването и нервността:
поне при моето дете гледах, гледах и стигнах до извода че проблемът е от наслагването на две неща - първо е много впечатлителен и това го превъзбужда и уморява психически и второ- въпреки натрупаната психическа умора има много неоползотворена "физическа" енергия, която му идва в повече и го хваща съклет детето... и не може да си намери баланса детето и "откача". Втората фаза на нервен при нас си беше направо агресивен.
Решението което проработи при нас и то много ефикасно още когато беше на около 2г беше ние да му балансираме активно с поведението си психическа/физическа умора. Явно детенце си беше склонно да накланя в все в едната посока.
Татко му започна след работа да го предизвиква да се борят докато капне, аз през деня му редувах тихи и буйни занивания - за първите той си имаше своето неизчерпаемо любопитство, а за второто аз периодично / на час и нещо-2/ измислях игри които да го уморяват, без да го товарят с научаване на нови неща и впечатления -/повторение на едни и същи "упражнения" в среда където няма нови неща с елемент на състезание защото иначе много бързо губи интерес /
Явно прекалено пъстрия свят в който живеем идва в повече на по- интелигентните и възприемчиви деца. А и в днешно време самите ние- родителите много целенасочено атакуваме децата си с "неща които ги развиват" . Явно децата поемат, кои повече кои по-малко, но се нарушава баланса с физическото натоварване при което мозъка си почива.
Образно казано се стараех това което става като цикъл в едно денонощие- денем поема нови неща, нощем мозъчето подрежда и обработва да го мултплицирам активно в много по-съкратен вариант през деня.
Мисля че това е много по-масов проблем отколкото си даваме сметка- защото като чета и слушам, ами сякаш всички деца стават "невъзможни" по свой си начин в някаква част на деня и на 2 и на 4 и на 6г.
Така е като волю-неволю сме се затворили по апартаменти, претъпкани с вещи и мебели и няма нито детски площадки нито свободно време за ползването им достатъчно.
Надявам се и при тебе да сработи.. ще проимаш най-спокойното дете
Редактирано от fascinating oceanid на 01.12.07 17:28.
| |
|
И аз съм си направила същите изводи покрай "нашия батко", който е на 5г. и половина. В дните, в които е играл много часове навън и е щурял по градинките е много по-спокоен и уравновесен психически. А особено когато е бил на детска градина, където трябва цял ден да "пази поведение" след това си го изкарва вкъщи на нас - има нужда да се разтовари емоционално и ако това не стане - вечер пред заспиване е направо бесен. Имало е вечери, когато повече от час е търчал от едната до другата стая като отвързано кученце, както и вечери, когато е изпадал в истеричен смях, последван от неутешим рев...е, разбира се накрая се успокоява и всичко е наред.
Наистина и децата (пък то и ние възрастните също) имат нужда да се разтоварват психически от прекалено бурното ни ежедневие
| |
Тема
|
|
|
Автор |
molokov (koktail) |
Публикувано | 03.12.07 12:26 |
|
вчера на семейното парти свекърва ми възкликва "това дете не е наред". А той крещи такива ужасии - умиране и прочее
не си ляга преди 10, 10 и половина, освен ако на мама не и се занимева с един час приспиване от 9.
наложи си се от бебе и не иска да си ляга - вдигна ли сме ръце
и, да нервната система му е лабилничка - много лесно се хвърля в крайни настроения
и аз не знам какво да правя
fascinating oceanid беше дала добра схема - редуване на физическо и умствени упражнения с цел у-м-о-р-а
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Kitten (in love) |
Публикувано | 03.12.07 13:56 |
|
Щом е навършил 5 години е време да го запишете на активен спорт. Футбол, плуване, катерене или нещо подобно. Поне 3 пъти седмично
Преди няколко месеца имаше подобна тема в клуб Родители и деца и там една майка беше споделила същия проблем. Нещата се оправили след като записали хлапето на катерене. Успех
| |
Тема
|
[re: Kitten]
|
|
Автор |
Чeтa (с рогца) |
Публикувано | 03.12.07 14:49 |
|
По този повод мисля да водя Борис и да го уча да кара зимни кънки. В това студено време зимата не мога да го извеждам да дивее навън. Мисля, че е добра идея. В градината е записан на футбол. Друго не се сещам какво бих могла да направя, още повече, че през деня съм на работа...
| |
Тема
|
[re: Чeтa]
|
|
Автор |
Kitten (in love) |
Публикувано | 03.12.07 18:20 |
|
Идеята ми се струва добре. Можеш да се поразровиш и за други спортове на закрито, които да практикувате уикендите
Сещам се за плуваме, въпреки че аз самата не съм фен
| |
|
Що не си фен на плуването?
Васко и Ради откак ходят - болни не съм ги видяла! Много съм доволна. А и ще научат плуването с треньор. С правилна постановка за дишане и движения.....не като мен, самоука....знам да плувам колкото да се удавя при по-есктремна ситуация....иначе правя по 3-4 дължини в басейна...бавно и славно, ама то не е като да ЗНАЕШ да плуваш.
А в днешно време - да не знаеш да плуваш и да караш ски, колело - че то се счита за вид "инвалидност" в някои страни....поне така съм чувала, не мога да дам примери в момента....и за някои неща - колкото по-рано се учат по правилен начин - толкова по-лесно се усвояват.
| |
|
Не съм фен, защото и аз плувам колкото и ти... ама не гарантирам, че няма да се удавя
Освен това големите количеста вода ме притесняват..но сигурно се дължи на липсата на умения в плуването
Иначе намирам плуването за страхотен спорт, който натоварва всички мускулни групи и мисля е единственият, при който няма опасност от травми. Просто мен едно време никой не ме заведе да се науча да плувам като малка... и така
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|