Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:15 02.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема След второто раждане?нови  
Автор Astarte (емоционална)
Публикувано12.11.07 18:30

Обръщам се към майките на две и повече дечица. Ако имате време и настроение споделете как беше след раждането на второто дете. Вече съвсем наближи момента и се чудя как ще е. Интересува ме например как беше при вас с кърменето втория път? Аз с дъщеря ми имах ужасно трудно начало - кърмата ми дойде чак на 10 ден (след нормално раждане!), тя не искаше да суче, нито да яде от шише, направо голям кошмар. Дано сега да е по-лесно. А голямото дете какво прави докато кърмите малкото?

При първото ми раждане беше август и от депресивни настроения ме спасяваше само излизането навън. А през този сезон е ясно, че разходките ще са по-кратки. Сега съм естествено по-уверена и надявам се по-спокойна, но ще имам и повече задачи.

Дъщеря ми се разболя миналата седмица и съм я спряла от градина (добре че аз не пипнах вируса), пък и вече няма за кога да я пускам. Вие кога пуснахте голямите си деца на градина. Носеха ли болести на бебетата в къщи.

Всеки споделен опит ще ми бъде полезен.

Тема Re: След второто раждане?нови [re: Astarte]  
Автор incendio (разПиляна)
Публикувано12.11.07 18:54

съвети не мога дам по обективни причини

, но ти пожелавам бързо и леко раждане, здраво, спокойно, красиво и лакомо бебче

Автор dafna (с посл.буква А)
Публикувано12.11.07 19:33

И аз ти пожелавам леко раждане

При нас засега всичко е ОК с взаимоотношенията м/у двамата.
Кърмата ми дойде също късничко- към 10 ден, но съм секцио. Дохранвам и с АМ, опитвам да го намалявам, но нещо не се получава. Миналият път изпаднах в много дълбока депресия, че не можех да кърмя. Този път съм си казала, че колкото има-толкова. Няма да психясвам и да си повтарям грешките. И имам кърма за разлика от преди Първо кърмя около 40мин и после давам добавка.
Баткото искаше и него да кърмя, разреших му и той само опита и каза "Готово". До там беше мерака и той да се кърми
Докато кърмя си играе около нас, а после, когато давам добавката държи шишето на бебето, гали го и му повтаря "Няма плаче бебе". Така има мир и разбирателство.
Баткото си ходи на ясла и мисля, че това е много добре. От болести не се притеснявам много...дали той, таткото или аз ще лепна нещо (от магазина например) не ме плаши. Само ме е страх от шарките, но пу-пу, чукам на дърво до сега не са имали в яслата.
Засега само вечер се събираме четиримата и така имам възможност през деня да отделям мнооого време за бебето, а вечер за баткото. Така и не ревнува.
Вечер е лудницата....определено...а баткото е много любвеобилен и нежен, но е непохватен...всяка секунда го наблюдавам, защото прави опасни за бебето действия
Е, пописах си...дано не съм била досадна

вече майка на двама сина

Автор Raboteshtata (вещер)
Публикувано12.11.07 19:58

При нас беше определено зле. Каката ревнуваше, но не със злоба към бебето, а започна да се напикава нощно време и кво ли не. След като се прибрахме от родилното явно от възбуда вдигна Т и имаше разстройство. В момента в който започвах да кърмя, на нея и се дохождаше до тоалетна. Общо взето се опитваше всячески да привлече вниманието към себе си въпреки че преди това е много говорено с нея и обяснявано. Но си е до дете. Беба беше на 2 седмици когато Ивана я беше гушнала и аз изпаднах в истерия. После се опита да и даде ягода и беше много нещастна че беба не я искала. Сега като се появи третото се надявам да няма такива изпълнения, но като я познавам май само ще си се надявам. Но пак ти казвам изцяло си е до дете. Не се притеснявай излишно и си почивай повече сега.

Тема Re: След второто раждане?нови [re: Raboteshtata]  
Публикувано12.11.07 20:44

Благодаря ви много. За окуражаването и споделения опит. За детската градина тъкмо се чудех кога как и за колко да я спирам и този вирусен бронхит дето го направи реши в полза на спирането. Не мога да си представя как тя ще е с 39 градуса и ще има новородено. Е като се случи ще се справяме някак, ама предпочитам да го избегна...За шарките зная,че бебетата до към 6 м. имат имунитет от майката, повече ме е страх от вирусни бронхопневмонии и т.н. Пък и не искам в началото да се чувства айде на детска мама сама с бебето в къщи. Тя ходи от септември на градина, много добре й понася, но 3 -те седмици стачка малко поразклатиха режима.

А за ревността - ами не мога дапредвидя. Тя много се радва за бебето, гали ми корема непрекъснато, на всички обяснява как ще става кака, ама как ще е не зная.

Автор *щypчo* (старо куче)
Публикувано12.11.07 22:04

Да споделя и аз...При мен преди много години беше

Когато родих малката, каката беше само на 1г и 7 месеца. Не бяхме се разделяли за повече от няколко часа и никога, никога не беше нощувала без мен. Будеше се по 100 пъти нощем и държеше да ме държи за ръката (а по-късно за пръста поне) за да може да спи...До края на бременността си съм спала с промушена между решетките на бебешкото креватче ръка и свита на пода до креватчето...
Утежняващото при нас беше,че таткото в този период беше войник и реално с каката сме се гледали АБСОЛЮТНО сами от както стана на 6м почти до раждането на бебето...(живеехме в апартамента на свекърва ми, но...тя колкото ми помагаше, два пъти повече ме натоварваше психически..та..гледах до колкото е възможно да се изолирам от нея..)
Молех се да родя рано сутрин, късно вечер или в почивен ден, за да има на кого да оставя каката,когато тръгна към родилния дом...
(разказвам всичко това, за да ти кажа,колко много, много беше свикнала с мен каката и как бяхме като скачени съдове буквално до преди раждането на бебето..)
Бебето се роди сутринта в събота..Оставих каката на свекърва ми, свекър ми ме закара до болницата, а съпругът...доспиваше, защото му предстоеше изпит за аспирантура...и...не биваше да се разсейва с някакво си раждане...
Уцелихме точно стачката на транспортните работници 90г...1 седмица...докато бях в родилното. За тази седмица, ми доведоха каката само 2 пъти... с оправданието,че няма автобуси и ...само с колата може...(така и не разбрах какво пречеше всекид ен с колата...). Каката всеки път ме гледаше стреснато..и искаше да остане при мен..а баба й набързо я прибираха , за да не се разстройва!!! Каквото и да бях обяснявала...бабата явно се възползваше от възможността да обяви,че мама вече обича бебето, а баба и дядо винаги ще я обичат...
В деня на изписването, каката се залепи за мен и...просто...не се отделяше за секунда от мен.
Още щом се прибрахме и се наложи да кърмя бебето, каката стоя през цялото време до мен и гледаше активно какво се случва...През цялото време й разказвах ,че и тя така е сукала когато е била бебе...Тя не посмя да поиска да суче..., но...имах готовност да й предложа, ако прояви интерес...
После...основно се занимавах с каката...Бебето само го кърмехме двете ..Каката ми помагаше активно при всяка смяна на пелените, - носеше ми всичко, подредено...- кака мечта..
Запомнила съм първата нощ много ярко..
Бебето се събуди към 2ч и каката ококори очи...Дадох водичка на бебето (тогава битуваше схвашането,че бебе не се кърми нощем и..ако проплаче, трябва да му се предлага вода...- ако мине...Ако много плаче и явно е гладно, чак тогава кърмиш нощем..) Та..аз една примерна мама...- давам водичка, беба заспива и...се започва екшън с каката...
Първо поиска водичката на бебето. Дадох биберона...Тя го въртя, чуди се какво да гоправи, оглежда го, надига го.....Накрая я научих как се пие с биберон (тя от 3 месечна ми отказваше да пие каквото и да е с шише..).След като изпи 2 шишета вода с биберона, напика два чифта гащи , преобличахме две пижами...накрая някак с бедния си речник успя да ми обясни,че не разбира...Как така, бебето пи водичка с биберона и заспа, а тя милата пие, пие и..не може да заспи!...Душичка златна...
Гушнах я и й обясних,че бебето е малко, и дори не се е събудило, както тя...А също и,че всеки човек заспива различно..и,че тя вече не може да заспива докато пие водичка, но за това пък заспива докато държи мама за ръчичка... и..така...
Някак постепенно започна и каката да не се буди...
Обаче..вечер ги приспивах поетапно и тов ами беше голям кошмар...
Каката заспиваше точно в 20ч..винаги.. И аз така редях режима на бебето,че в 20ч приспивах каката и след това бебето.. В тия 30-40-50-60мин докато приспивах каката бебето беше на спалнята на баба и дядо..и се скъсваше от рев...зарязано самичко, понеже...дядо гледаше новините...а баба решаваше,че това са колики...После заспиваше докато я кърмех и..се будеше чак сутринта...
Когато бебата стана на 4месеца, таткото намери квартира и се преместихме...САМИ!!!
Тогва нямах избор..Къпех ги едновременно, приспивах ги едновременно..
Сега..изобщо не мога да се сетя как съм го правила....Помня само,че таткото не се връщаше преди всички деца да са заспали отдавна...и ...явно каката ми е помагала много..
Помня,че изваждах бебето първо от коритцето,завивах го с хавлията и го оставях на спалнята (тя беше ниско на земята почти...и нямаше опасност да падне..)Връщах се за каката, взимах и нея и я слагах до бебето...Обличах ту едната, ту другата...както преценя...Слагах каката в креватчето й и сядах пред него с бебето на пода, докато кърмех малката...Като заспеше малката, я оставях в креватчето й и...почвах да пера, да готвя и да гладя....
Като поотраснаха малко, имаха абсолютно разменени режими..Едната заспиваше в 10-12ч и после от 14 до 16ч, а другата спеше само по обяд от 12-14ч.....Цял ден пазехме тишина с едната на другата...до колкото е възможно...(добре,че имахме кухня в която се занимавах с будната..)
Вечер ги хранех едновременно - една лъжица на каката, една на малката.....
Къпех ги в два еднакви легена..едновременно..След което под душа..- заедно...и после обличахме хавлийки и те тичаха до спалнята...Слагах ги всяка в креватчето, сядах между креватчетата (бяха под ъгъл) и разказвах приказки, държейки ръчичката на всяка......Приказки, песнички...прикази, песнички..докато и двете заспят...
После..- пране, гладене, готвене...посрещане на таткото...

Сега се чудя как съмс е справяла...Но тогава дори ми беше много приятно..Сега като си спомням, верно беше трудно- нямаха пералня, нямаше памперси, но...имах много време с децата си, непрекъснато играехме, четяхме, разказвахме, пеехме...и си играехме прекрасно...и децата винаги са били в чудесно настроение...и не са се карали помежду си..
..
Да ти кажа, основното беше,че обръщах внимание преди всичко на каката, доакто малката не си извоюва сама вниманието ми на 6м , когато взе да се изправя сама в креватчето си и да се опитва да ходи..Тогава я пуснах на пода до нас...и на 10м тя беше самостоятелно проходила...
Живеехме си супер задружно с тях...Когато бяха будни или малката можеше да спи в количката, бяхме все в парка...
Ех...чудесно беше...

Желая ти едно здраво, лакомо и спокойно бебе...Другото ще се нареди...не го мисли...
За яслата...и градината...Аз моите ги дадох едновременно..Едната беше на 1г и 10м другата на 3г и 3м...

УСПЕХ..и едно голямо гушк от мен

Тема Re: След второто раждане?нови [re: *щypчo*]  
Публикувано12.11.07 22:28

Възхищавам ти се искрено! Чудесно си се справяла, дано всеки от нас в труден момент съумее да се организира така добре. Ние сме направо в супер позиция. Живеем сами. Имаме 2 баби пенсионарки, живеещи на 20 мин. път от нас, помагат.Люба не е залепена за мене. Работех от къщи първата година и бабите помагаха много. После 2 месеца бях в чужбина служебно. Свикнала е да съм на работа и т.н. Спи сама в стая, сама заспива след една приказка от 5-10 мин. и целувки по бузите, брадата, челото, гушката и носа. С това ритуалът се изчерпва. Рядко се буди нощем (от 1 месечна спеше по цяла нощ) и рядко идва при нас ако е сънувала нещо.

Е, сигурно ще има промени след бебето, ама дано не са на 180 градуса. Навсякъде чета, че след бебето е много важно да се обръща повече внимание на голямото дете, дори повече от обичайното. Та гледам да се въоръжа с търпение...Според мене спазването на режим с часове на лягане и спане за каката ще ми помогне при организацията, пък и дано бебето да има нагласата за едни и същи часове за ядене, та да се оправяме по-лесно. Мъжът ми помага, но все пак е на работа и рядко се прибира преди 19:30. Както казва той започва Сървайвър в къщи

Автор *щypчo* (старо куче)
Публикувано12.11.07 22:46

Е..при вас и разликата ще е по-голяма..
Важното е да не показваш някакво особено внимание на бебето, или да се държите всички,все едно се е случило чудо с неговото раждане, понеже...може каката да се почувства пренебрегната..
Мисля,че ако се държите с нея както до сега с леко завишено внимание и с бебето като с .... бебе без излишни превземки (които обикновено са характерни за първо бебе

), то..резултата и за самото бебе ще е по-добър, понеже..както си го научиш - така
Не се съмнявам,че ще се справиш...Вклювай таткото да помага активно за бебето или за каката..(редувай, за да свиква с всякакви варианти и да няма пренебрегнати) и...в крайна сметка важно е да вклюваш и каката в ангажиментите покрай бебето...
Това има два ефекта..- когато децата са ангажирани, не им остава време да мислят за ревност или за бели и освен това, каката ще види,че бебето е малко и безпомощно и има нужда от грижи, които те изморяват и ...всъщност тя може да ти помага да си почиваш от тях..
За градината...не знам..Всички казват,че е добре да се дава детето на градина, преди да се роди бебе...
Аз лично съм от тия майки, дето...ако съм си в къщи и детето ми не скучае с мен, бих си го задържала в къщи...НО..от друга страна, ако детето се адаптира добре в градината...бих го дала...
Болестите са опасни, но..бебетата, особено ако ги кърмиш имат по-силен имунитет..
Аз лично давах на дечицата като ходеха на градина витамин С 1-2 пъти седмично сутрин профилактично и всеки ден по един мултивитамин (от тия дето са с форма на животинчета) ..това в зимните месеци..
Отделно почивните дни давах осцилококцинум профилактично...
Не знам дали е помагало, но..като изключим първата година, когато не спряха да боледуват (ама аз май след това почнах с профилактиката..), то следващите години бяха все по-здрави..
Каквото и да решиш- успех..не се съмнявам,че ще го прецениш най-добре за своето дете и за теб..

Автор gugu (пристрастен)
Публикувано13.11.07 00:48

При мен браво, че майка ми дойде да помага. Сега като си помисля дори да не бях със секцио като станат две е страшно.
Спането с бебето става невъзможно. По време на кърменето голямото скача по леглото или точно тогава ще иска да те гуши или да крещи наоколо. Обяснявай, че бебето не трябва да се стряска и разсейва докато яде, спи.
Като излезнем навън настава ад. Голямата ми е много щура, контактна и супер доверчива към хората и ме докарваше до инфаркти. Сега е малкооо по-добре.
Не си спомням от кой момент, но ходеше само до обяд на градина с почивки и накрая я спрях за месец и сега пак е до обяд. Ако не обича градината и мислиш да я водиш по-добре го направи преди да се роди бебето, за не го свързва с него.
С кърменето беше по-лесно защото си е друго опита или просто този път си останах в къщи и не ми се налагаше да събирам кърма. Цедях се само като ми стане тежко и ако се заоформи бучка се кърми 2 пъти от същата гърда и за сега до мастити и абцеси не сме стигнали.

Изобщо първите две години да са ни яки гърбините - казват, ама аз си мисля, че няма да са само две.

Автор TeдиМодератор (същата)
Публикувано13.11.07 08:53

Весело ще е

И с двамата кърмата ми дойде бързо, но кърмих малко - почти нямаше разлика в това отношение. Докато кърмех бебата, баткото се заиграваше в друга стая или стоеше при мен, за да си говорим. Ревност никога не е имало. И двамата са ящни, лесно се научиха да заспиват сами, не са искали да ги разнасям непрекъснато на ръце, заиграват се без да ме търсят непрекъснато.

Основната разлика между двамата - дъщеря ми е много по-беляджийка от сина ми
Коликите при нея бяха много по-кратки (няма 20 дни), аз бях много по-спокойна, много по-уверена. След второто раждане станах още по-организирана, помощ нямахме - само с мъжа ми си гледахме децата.
Ясно изразена депресия не съм имала. Почти съм сигурна, че при теб също няма да има депресия след второто раждане - просто няма да ти остане време да се депресираш

Почти цялата първа зима съм ги гледала и двамата вкъщи заради боледуванията на сина ми. Малката прихващаше вируси от батко си, но ги караше доста по-леко. Не ми е било трудно - може би защото баткото вече си беше съвсем самостоятелен

Сигурна съм, че с две ще ти хареса повече, отколкото с едно дете!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.