Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:54 04.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема има ли някой подобен проблемнови  
Автор anakin (минаващ)
Публикувано14.11.07 22:43

Има ли някой такъв проблем?
Аз съм майка на две деца,едното от които е на 1г и 7м.Когато навърши 2 години трябва да се връщам на работа във фирмата, от която излезнах в майчинство- проблемът ми е раб.време -от9 до 19.30.Докато се върна в къщи до децата , те вече ще трябва да лягат - ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ МОГА ИЗОБЩО ДА КОНТАКТУВАМ С ТЯХ.
Явих се на интервю в една банка, за да сменя работата. Те ме попитаха какъв ми е мотива и аз им отговорих - работното време/Знаех, че длъжността, за която кандидатствах е до17,30-18 часа на работа/. Не им стана никак приятно като изтъкнах този мотив/въпреки че бях уточнила, че има кой да ми гледа децата/.
Мили майки, знам,че трябва да работим за нашите деца,но това включва ли липсата на контакт с тях?
Как да оставя децата и да ги виждам чак вечер в леглото?

Любомир - 02.12.1994г.

Мартин - 31.03.2006г.

Тема Re: има ли някой подобен проблемнови [re: anakin]  
Автор TeдиМодератор (същата)
Публикувано15.11.07 08:31

Странно ми е, че са реагирали така щом работното време е до 18.00 часа... и ми е странно, че са ти го показали

Вместо да те предпочетат, защото вче имаш две деца и е по-малко вероятно след няколко месеца да им кажеш, че ще излизаш по майчинство...
Някои хора не си знаят интереса

Извинявай, не помогнах...
Стискам ти палци бързо да си намериш хубава работа, която да е удовлетворява напълно!!!
Не си губи контакта с децата, те са най-важното в живота ни

Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано15.11.07 08:33

Аз нямам точно този проблем, но те разбирам напълно.
Моето работно време беше и продължава да бъде съвсем нормално от 8 до 16,30ч. Проблемът при мен е,че службата ми се намира извън града и се налага да пътувам. Преди да изляза по майчинство имаше служебен безплатен автобус, но сега няма. Налага се да се ползват градски/извънградски линии и съответно при възникнал проблем в яслата/градината ще бъде мнооого трудно да се отзова веднага. Поради естеството на работата на мъжа ми, не мога да разчитам на него през работно време.
Най-добре би било да не се налага на жените- майки да работят и без това работодателите трудно понасят тази категория служителки. Обаче се налага...

Автор NadG (Моксина)
Публикувано15.11.07 08:39

Наистина ли мислиш, че някой ще те наеме като му изтъкваш, че не ти пука за работата и името на конкретната фимра, а само търсиш да си тръгваш по-раничко? Аз не бих.... Може да ти звучи грубо, но това е положението. В България има глад за кадърни професионалисти и огромен брой кандидати. За всяко място има дебел куп биографии, а дори и половината не стават за интервю даже. Като се наема човек очакваш да се въодушевява от работата си, иначе не ти трябва. Не казвам да спи в офиса, но ако вместо да ме убеждава как е най-добрият и квалификацията му е на ниво, ще ми обяснява, че имал малко дете...., ами сори ама в магазин за продавачка.... и да си се договаря там за работното време по този начин. Така не се тръгва към работодател.

Тема Re: има ли някой подобен проблемнови [re: coccinella]  
Автор NadG (Моксина)
Публикувано15.11.07 08:41

Ето това за категорията служитебки е несъдържателно, ако човек се насочи отрано в своя живот към сериозни дружества, за които да работи.

Тема Re: има ли някой подобен проблемнови [re: NadG]  
Автор TeдиМодератор (същата)
Публикувано15.11.07 08:43

Не знам защо, но това за "сериозните дружества" ми прозвуча малко като фантастика

Почти на всяка от нас се е налагало да смени работата си поне веднъж

А може и да не съм разбрала правилно постинга ти...

Автор gigikas (мама на Алекс)
Публикувано15.11.07 09:20

Здравей anakin, разбира се, че най-важното за теб са децата и че искаш да прекарваш вузможно най-много време с тях. Аз също. Детето ми ходи на ясля, а аз в средата на декември тръгвам на работа. Работното ми време е от 8:30 до 17:30, в банка. Мнението ми е, че не е трябвало така да подхождаш на интервюто за работа в банката, защото е напълно нормално, при изтъкнатите от теб мотиви, да не те одобрят. Но от всички места, на които съм работила, там определено работното време ми е най-удобно. Ще мога да си прибирам детето от градина м-у 18 и 18:30. А и по закон, майките имат право на 1 час по-малко работа от регламентираното работно време (не че някой го спазва, но банките поне гледат да са стриктни в това отношение и няма как да ти откажат).
успех с търсенето на работа :)

Алекс 07.12.2005г.

Автор *margo* (мама на двама)
Публикувано15.11.07 09:27

Имах, и смених работата,когато разбрах, че съм втори път бременна.
Военнослужещ съм и работих на много отговорно и напрегнато място, което върпеки нормалното работно време от 8 до 17 (с времето за пътуване от 7 до 18), изискваше доста оставане след работа, ходене по-рано, често отсъствие в събота, лятото по учения и по две седмици почти непрекъснато. Когато казах на работа, че съм бременна отново, не стана хубаво на доста хора, защото щях да оставя възлово място без човек за около година. Така се стигна до взаимоизгодното решение за всички, там да отиде друг човек, а аз да се преместя на друга, малко по-ненатоварена откъм работно време работа в същото поделение - е и с около 100 лева по-зле заплатена. Има и други минуси новата ми длъжност, но пък ще мога да съм с децата си, ще имам поне малко време за семейството си, защото последните три години само аз знам какво са ми стрували и как съм се опитвала да открадна минутки макар за дъщеря ми, не искам и с второто да е така, а и когато са две предполагах (и не съм се излъгала) ще искат повече внимание. След личния ми опит установих, компромис с децата и семейството в името на нищо не правя. Дано успееш с работа, която ще ти оставя възможност да си до децата. Стискам ти палци.

Тема Re: има ли някой подобен проблемнови [re: Teди]  
Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано15.11.07 09:30

Аз не съм си сменяла работата, защото нямам проблеми с работодателя и мисля, че няма и да имам. Просто имам късмета да работя в държавно учреждение на бюджетна издръжка, като високо квалифициран специалист назначен след конкурс. Дори сега, като съм по майчинство, нямат право да назначат човек на моето място. Заплата не е голяма, но за сметка на това ме осигуряват върху пълния и размер, нямам проблем с отпуските и болничните. Това, което пречи идилията да е пълна е дългото пътуване, защото се намира извън града. Когато се явявах на конкурса ме оценяваха по проф. качества, а не по това имам ли деца, ще излизам ли тепърва по майчинство и др. подобни.
За жалост при болшинството работодатели не е така. Говоря не от личен опит, както стана ясно, а от наблюденията ми върху одисеите на мои приятелки и съседки. Една от тях трябваше да убеждава потенциалните си работодатели, че двете баби на детето са пенсионерки и са напълно на разположение. Жалко е, но е истина. Ако съдят за работника само по проф. му качества не би трябвало изобщо по интервюта да питат за сем. положение и наличието на деца, а видят ли жена това е се пита задължително.
В идеалното общество няма да има дискриминация на младите майки, но нашето не е такова.

Тема Re: има ли някой подобен проблемнови [re: coccinella]  
Автор *margo* (мама на двама)
Публикувано15.11.07 09:36

Абсолютно съм съгласна с теб, и аз съм в бюджетната сфера и смея да твърдя, че при нас напоследък все повече момичета стават кадрови войници именно заради работното време и възможността да се ползват болничните и майчинствата, осигуровките безпрепятствено - жалко е, но е така. За мен МО си остана сравнително лоялен работодател (не че не съм имала бури на работа, но за офицери местата са малко). Все пак с професионализъм съм се наложила и сега за второто майчинство не съм имала проблеми - малко компромиси и от двете страни и нещата вървят. Истината е, че работодателят оценя една жена първо като семейно положение, възраст на децата и тогава като професионализъм. Едва ли ще помогнем, ако заформим спор, но идеалните работодатели, които са съгласни да наемат майка без помощ от баби се броят на пръсти.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.