Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:53 13.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема До майките, чиито деца боледуват рядконови  
Автор elkika (нова)
Публикувано26.10.07 19:56

Здравейте на всички,

Много често тук четем колко често боледуват децата ни като тръгнат на ясла, как се редуват антибиотик след антибиотик и температурата не пада и т.н. Макар и рядко, съм чела постинги на майки, които споделят, че децата им редовно ходят на градина, боледуват рядко и за по 2-3 дни, как всяка сутрин слагат по лъжица ленено семе, мед, капсула рибено масло в устата на детето и грип не ги спохожда. Нека в тази тема да споделим как каляваме децата си, как стимулираме имунитета им, въобще всички наши "победи" над гриповете, ангините и стомашните проблемчета. Сигурна съм, че опита на майките, чиито деца по-малко боледуват ще е по-ценен и от лекарските рецепти.

И не на последно място-нека споделим (по-скоро майките на по-здравите дечица споделят)емоционалната част на "болестта". Имам чувството, че майките много можем да помогнем или да попречим на болестта с нашето поведение, емоции и чувства. Забелязала съм и по себе си, че колкото повече се притеснявам, толкова повече се задълбочава настинката, някак си може би притеснението се предава и на детето и то по-трудно се преборва с болестта. Та за това си мисля, че не само мазилата и сиропите са ни нужни, а трябва да си споделяме (по-безстрашните майки на по-страхливите) и чувствата и мислите, които помагат надетето да се оправи по-бързо или въобще да не се разболее.
Много дълго излезе ... Абе нека да пишат "по-мъжките" майки да насърчат по-неопитните как да се справят със ситуациите на температура, сополи и кашлици.

Тема Re: До майките, чиито деца боледуват рядконови [re: elkika]  
Автор elkika (нова)
Публикувано26.10.07 20:14

Като майка с опит, която постоянно се учи, мога да кажа, че най-важното е "болестта" да не е фикс идея за майката (или в семейството).
Не че имам суперздрави деца, но ето какво правя в момента (предимно с баткото):

1.Класически хомеопат му дава гранулки всеки месец и схеми с водораслите.
2.Не обръщам внимание на сополите и кашлиците първия ден, дори и да се оплаче детето, казвам, ще мине и започваме приятни занимания.
3.Като му давам витаминче, или плодове, или гранулки, му казвам, че са вълшебни и няма да се разболее като ги взема и той се надъхва

много се надявам да си обогатя опита с ваши съвети

Автор kosturka ()
Публикувано26.10.07 20:57

Колкото и да съм смела и непритеснителна при една ангина бях в такава паника, че хомеопатът ми каза, че не детето, а аз съм се нуждаела от лекарства. Много е важно с какъв лекар си имаш работа, дали ще ти обясни рисковете и подхода си правилно, дали му имаш доверие. Дали си сигурен, че когато положението е наистина сериозно, чак тогава ще му предпише антибиотици, а не като първа мярка.

Автор NikiFin (пристрастен)
Публикувано26.10.07 21:40

Това за меда и рибеното масло не е шега. Моят син си е с перманентна хрема и в началото особено често вдигаше температура. Давах панадол в дупето само като беше над 39,5 или ако не можеше да спи нощем и минаваше за 2-3 дни. Тук наскоро беше вдигнал пак ама баща му забрани всякакви лекарства. Спа при него да го наблюдава на др ден беше добре. Оказва се, че при вирусни инфекции ако не се сваля температурата организмът по-бързо се преборва. Само се внимава да не се обезводни. Не знам дали е здрав, но до сега само леки вируси е хващал и не се е налагало да пие лекарства никакви. Иначе взема рибено масло и мултивитамини, защото не яде почти нищо

Автор oni (непозната)
Публикувано26.10.07 23:12

Аз нито съм смела, нито съм "мъжка" майка. Явно съм просто майка-късметлийка, защото детенцето до сега е карало само 2 настинки. Размина се без колики и при растежа на зъбките само 1 път вдигна 37.5. Пролет и есен давам Имуно бебе. Иначе яде всичко и по много. Внимавам с количествата, защото е с вид на дете на 2.5, а е на 1.5 . Умира за всякакви плодове. Налага се да ги крия, защото като ги види не иска да яде друго. Не иска да пие сокове, само вода. Абе да не дърпам дявола за опашката детето расте здраво. От как се е родила е на Аптамил, не съм кърмила и ден. За кърменето съм, но пия лекарства и за това.

Автор irusha (reshitelna)
Публикувано27.10.07 06:23

не 4е сме от боледуващите, но аз не гледам на болестите изцяло негативно. Ето например брат ми като малък само е боледувал, а сега е здрав като вълк, въпреки 4е до скоро пушеше доста, аз не знам от 10 години на сам и настинка да е имал.

А Тони, моят син, го гледам като писано яйце, всеки ден сме навън, лятото все в басейна беше, къпахме го с морска сол, слън4ева вода, до 6 месеца само сме се кърмели и сега ве4е 18 месеца пак се кърмим и пак ми се разболя на три пъти на кратко но с висока температура и крив крив ама крив беше, истински кошмар преживях.

От друга страна пък детето на една позната, което е с два месеца по-малко от Тони само веднъж е боло боолно и то съвсем малко. Но това дете слън4ева светлина не е виждало, седи в една люлка по цял ден и спи и гледа телевизия. Майката и бащата ги мързи да гледат, пушат като комини, та не знам как се грижат са това дете. Дават му да яде само някакви боклуци и си пие млякото и така...като го видиш засмяно, весело и едно голямо, два пъти колкото Тони.

Според мен божа работа е вси4ко, естествено е хубаво да не ти се разболява детето, но като се разболее приеми го като позитивно нещо, пове4ето болести изграждат имунитет и ще израсне по-силен и по-защитен.

Не мисля 4е да държиш детето си затворено вкъщи по цял ден (особено през зимата) от страх да не се разболее е по-добрия на4ин на отглеждане и не мисля 4е самия факт , 4е детето ти не се разболява е достатъ4ен критерии, 4е е гледано добре. Естествено не намеквам 4е 4естото разболяване е хубаво нещо, но ако ти се тръшне зимата от някой друг грип и дигне висока температура не зна4и 4е е заради лошото и непредпазливо отглеждане на детето.

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от irusha на 27.10.07 06:50.</EM></FONT></P>

Редактирано от irusha на 27.10.07 06:51.

Тема Re: До майките, чиито деца боледуват рядконови [re: irusha]  
Автор snich (Renina mama)
Публикувано27.10.07 10:47

Закачам се за теб.
Моята дъщеря е на 3 год. и 8 мес. и е боледувала 4 пъти - две леки настинки,един грип и една гнойна ангина.Гнойната ангина беше по моя вина-много студено време,разходка край морето и сладолед

Грипа си го донесохме от детската градина преди две седмици(само в това нямам пръст)Двете настинки - при едната я бях навлякла и тя се изпоти,а другата-бяхме на палатка,вечерта стана много студено,а аз не носех дебели одеала
Не й прилагам хомеопатия ,нито правя някакви вуду магии......просто се грижа за нея,както за себе си.Извеждам я при всякакви климатични условия,не я навличам,за да не се поти много.........не се сещам нещо специално,което да правя.......просто я гледам като циганче От време на време се сещам да й давам витамини.Опитвам се да я накарам да яде плодове,които тя изобщо не обича
Но си мисля,че не е само до начина на гледане.Много зависи и от детето.Имам една позната,която се опитва да си гледа детето по същия начин като мен,но това води само до често разболяване
А като се разболее се държа все едно нищо и няма - взема си лекарствата и излизаме на някое по-пусто място(да не разболяваме други деца).Не знам дали това е причината да изкарва всичко много леко,но така предполагам.
Нищо не ви съветвам,само споделям моя опит

Тема Re: До майките, чиито деца боледуват рядконови [re: snich]  
Автор elkika (нова)
Публикувано27.10.07 22:49

И аз мисля, че поведението на майката влияе на развитието на болестта. Самата аз доста се промених от първото до второто дете. На баткото все пръсках Стеримар в нослето , че мислех че са сополи, а то кърма се застоявала в носоглътката

, а като вдигнеше температура, направо не можех да си намеря място, едно такова ми беше свито под лъжичката... Постепенно с времето разбрах, че така не помагам нито на себе си, нито на детето и започнах да се вслушвам и заглеждам в поведението на мъжа ми, който като че ли по-обективно оценяваше ситуацията със сополите или кашлицата. В началото много му се сърдех като казваше "Нищо му няма!", а бебето с температура 37,5. Пази Боже тежки болести, но от книжката на д-р Спок бях прочела, че вирусите на настинките са около 200 вида и децата трябва да трупат имунитет като ги прекарват една по една. Дано се развие темата и да я прочетат майки, които все още се шашкат-я от пъпки, я от сополи като мен. Най важният критерий е детето да яде, да спи спокойно и да е весело, а пъпките или температурата са само някаква реакция от болест-нормална за всяко дете. А шашкането на майката може да усложни и най-малката настинка.

Имам позната, която има в къщи цяла аптека и като се засополиви детето, се започва едни капки, след час - втори, защото сополите не минавали, после-сиропи, винаги по 2 се редуват да не започне да кашля... и детето вече е сигурно, че е смъртоносно болно, започва да говори колко е зле... И много често боледува.

хайде, няма ли други майки да се похвалят, че децата им рядко боледуват?

НикиФин, как го даваш рибеното масло?

Автор Poзaбeл ((ледено студена)
Публикувано28.10.07 00:16

Ние не бяхме боледували, докато не тръгна на ясла преди месец-два. До тогава не е настивал, не е кашлял, не е имал никога температура, сополи или нещо такова. Не съм правила нищо по въпроса, освен, че се кърмим ако това има значение, може би има, предавам му от своя имунитет

. Никога не съм давала профилактично витамини или други лекарства. Винаги съм го извеждала по всяко време, освен ако не вали дъжд (минала зима тук нямаше изобщо сняг!), излизахме дори да духа или да е кучи студ, винаги бяхме на вън поне за половин час и за ужас на всички съседи наоколо, начело със свекито!
Обаче, щом тръгна на яслата, ден не минава да не е със сополи и да кашля. Резултатът е, че за месец бяхме вече 3 пъти на доктор, влачехме се дълго с хремите (да не вземаме лекарства, да изчакаме и т.н. и така се стигна до висока температура и на 2 пъти последователно пиене на антибиотик.
Едно време майка ни правеше следната смес за увеличаване на имунитета, даваше ни я през зимата - забъркваше мед, лимон и масло, взема се май по 1 или 2 супени лъжици, но това е за по-голямо дете. Не си спомням пропорциите, но ако някой се интересува ще питам.

Тема Re: До майките, чиито деца боледуват рядконови [re: Poзaбeл]  
Автор нeмиpницa (мама на Стефан)
Публикувано28.10.07 09:08

Стефан, откакто се е родил докато не тръгна на ясла /преди месец и нещо/, не се е разболявал. За пръв път чух кашлица този четвъртък. Калявам го от малък с ненавличане на дрехи, плодове и разходки. В яслата първите 3 седмици имаше бистри сополи - я от зъб, я от обмяна на бацили с другите деца. Само Стеримар съм ползвала, не съм го спирала да ходи. На 4-тата седмица нямаше нищо, явно обмена бе завършил. Този четвъртък и петък имаше сополи /вече спряха/, сега само кашлица. Давам вит.С и плодове, сополките само със Стеримар. Замислила съм татито да купи Мукоплант на д-р Тайс следобед, не съм решила още дали ще го дам. В аптечката имам спирт, риванол, Панадол бейби, Стеримар и вит.С ампули+4 хомеопатични. Миналата година около Коледа му дадох хомеопатично и тази година 2-3 пъти да съм дала. Това е.
Без притеснения, без шашкане и без АБ.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.