Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:35 12.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема раждане в чужбинанови  
Автор babazorka (непознат )
Публикувано09.08.07 18:29

Здравейте! Скоро ми предстои да раждам, но се налага да замина в чужбина и ще родя там. Искам да попитам дали някой знае какво е необходимо да се направи в НОИ за да мога да получавам полагащата ми се сума за майчинство. все пак ненапразно съм плащала осигуровки нали?

Много ще съм благодарна ако някой може да даде съвет!

Тема Re: раждане в чужбинанови [re: babazorka]  
Автор incendio (разПиляна)
Публикувано10.08.07 01:51

най-добре питай директно там...

Автор fascinating oceanid (:)))))))
Публикувано10.08.07 04:55

Всичко опира практически до това да ти издадат съответните болнични които да изпратиш в НОИ. Ако може оттук джипито да ти ги издаде, въпреки че си в чужбина - за тях изобщо не трябва да има значение, защото се плащат на основание на тези болнични.
По-добре питай в НОИ или в клубовете право и счетоводство дано някой е имал точно такъв казус.

Усмихни се на живота, по-малкия поздравява пръв!

Автор FLUKY ()
Публикувано12.08.07 17:35

Здравей,

аз също заминах бременна в чужбина и след 2-3 месеца ми предстои раждане. Искам да ти кажа, че от голямо значение е къде точно заминаваш. Ако си в страна от ЕС имаш шансове да ползваш болнични и майчинство. В противен случай просто ЗАБРАВИ!!! Освен ако БГ няма някаква специална спогодба със съответната страна по въпроса.
Наистина е много неприятно всичко това, защото излиза че не сме български майки за страната си, и на нея не и пука за нашите бебета

. Май само задължения имаме към тая държава и никакви права. Закона не те защитава по отношение на работно място, раждане, майчинство и т.н. като не си в скапания им ЕС.
Мен лично ми е обидно от всичко това, на фона на застаряващото население в БГ, постоянните приказки за изтичането на младите хора и нестихващия порив на някои малцинства да имат то 10 деца, съответно без да са платили 1 лев за здравни осигуровки.
Но това е то държавата ни, за едни майка за други мащеха!

The Devil wears Prada, so do I!

Автор future_momy (непознат)
Публикувано15.08.07 17:44

Здравей.Аз днес точно проучих същия въпрос тъй като живот и здраве аз ще раждам в Англия.Ето ти телефона на д-р Даскалова 926-17-99, на която се обадих и тя най-любезно ми обясни какво трябва да направя.Успех:)

Тема Re: раждане в чужбинанови [re: future_momy]  
Автор future_momy (непознат)
Публикувано15.08.07 18:28

Само да добавя ,че тази докторка е към НОЙ.

Тема Re: раждане в чужбинанови [re: future_momy]  
Автор sisislava (новак)
Публикувано31.08.07 19:29

Смешно ми стана с това НОЙ... Не си дописала само къде е кофчега му...
НОИ -Национален Осигурителен Институт

Автор sisislava (новак)
Публикувано31.08.07 19:32

Аз имам съвсем същия проблем. Става дума за извън Европата...
Вчера внесох официално запитване в НОИ да ми отговарят на въпроса.
Казаха, да чакам отговор до 1 месец.
Подсети ме към края на септември да ти пиша какво е станало.
Поздрави!

Тема Re: раждане в чужбина [re: sisislava]  
Автор surflineМодератор (veche poznat)
Публикувано31.08.07 19:42

А на мен пък ми стана смешно с тоя коФчег

.

Автор posh (smela)
Публикувано31.08.07 22:20

здравей,
наистина зависи в коя държава ще раждаш и доколко си сътрудничат с българия двете страни.
аз родих в Лондон и наистина беше ходене по мъките не за друго, ами и тук е много бавна бумащината както в бг, ако не и по-зле. ще ти кажа какво направих тук, родих преди по-малко от 2 месеца и точно до НОИ писах и те ми отговориха какво трябва да направя.
1. за 45-тте дни преди термин, ако в страната нямат болнични листове - трябва ти медицинска експертиза или доклад от лекар (при мен акушерката ми издаде такъв) в оригинал, че си бременна и кога ти предстои да родиш. като имаш документа трябва да се свържеш с местния осигурителен институт и служебно (т.е. техни служители) да попълнят форми Е115 и Е116 по образец на ЕУ и заедно с медицинското свидетелство те да ги изпратят в НОИ. при мен тази процедура отне около месец ... после моят работодател каза, 4е е получил форма Е112 заедно с медицинския документ ...когато се свързах с ткашната осиг.институция ми искаха още документи - копие на паспорта, лични данни - егн за пред нои, моминско име преди брак и тн ...пак казвам, зависи къде си и какви твои данни имат за теб.
2. за първите 135 дни след раждане - нещо като birth sertificate кога и къде е родено детето и кои са родителите - след като естествено не е родено в бг то няма да има веднага акт за раждане и егн. аз предоставих отново медицински документи от самото раждане в болницата, след това след като издадоха официалния birth sertificate пратих копие от него отново до тукашния осиг. институт и те след като попълнят отново формуляр Е115 ще го изпратят на осигурителя ми (работодателя). от твоя страна се изисква да изпратиш и приложения 1 и 7 на НОИ.
3. за следващите 145 дни се попълва само приложение 2 (или 4 беше) и се праща директно на осигурителя ти.

ако си във Великобритания ще ти пиша на лични къде точно трябва да се обадиш и ще ти дам адрес.

няма логика болнични за 45 дни преди раждане да се издадат в БГ, защото после на акта за раждане ще пише роден/а еди къде си.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.