|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
за логопед
|
|
| Автор |
coccinella (майка юнашка) |
| Публикувано | 22.07.07 17:34 |
|
|
Здравейте мами!
На каква възраст е подходящо да заведа детето си на логопед, след като чувам, че има проблем с изговора на някои букви и срички?
| |
|
|
|
Брат ми беше в последната група на детската градина, когато майка го помъкна по логопеди, че не можеше да казва Р. Близо 1 година ходи и започна да го казва много сладко, не твърдото Р ами по-меко някакси като французин. Майка реши, че така й харесва и го отписа. Дано съм ти помогнала
Успех
Вече майка, никога преди това не съм вярвала в чудеса
| |
|
|
|
Питала съм педиатърката ни, тя каза, че детето трябва да стане поне на 5-6 години.
Дано се включат и майчетата логопеди със съвет
| |
|
|
|
Не преди 5 годишна възраст.
| |
|
|
|
двете със сестра ми бяхме съответно 1ви и 2ри клас, когато майка ни ни заведе на логопед - в резултат и двете сме с френско Р вместо ИЪ, а сестра ми все още не може във всички думи на изговори Л и казва УЪ (УЪв например) но това не и пречи ни най-малко... на нея се наложи да и цепнат леко ципата под езика, защото тя и пречеше при изговаряне - не помня да е било някакъв драматичен момент със сълзи, болка и кръв... помня кабинета на логопеда - не беше много приятно място...
| |
|
|
|
За съжаление е много остаряло мнението, че дете под 5 годишна възраст не може да посещава логопед. Има дори т.нар. "ранни логопеди", които работят с деца от 0 до 3 г.в. Всичко зависи от специфичните нужди на детето, така че логопедът е този, който преценява кога точно е необходимо да започне терапия със съответното дете. Предполагам, че говориш за по-голямото си дете, съвсем спокойно би могла да направиш консултация. Единствено за звуковете "Р" и "Л" толерансът е до към 6 г.в. Освен това ти споменаваш и за срички, а не само за неправилно произнасяни звукове, така че ти препоръчвам да направиш консултация. Друго, което все още не е достатъчно известно е, че логопедът освен с проблеми в устната реч, се занимава и с проблеми в писмената реч. Това са т.нар. специфични обучителни трудности при овладяване на четенето и писането /дислексия/ - деца с висок коефицент на интелигентност, които имат трудности да четат и пишат. За да се избегне риска от такъв тип проблеми е добре проблемите в устната реч да бъдат коригирани до първи клас. Предвид това, че работата е продължителна, за някои деца е късно започването на логопедична терапия след 6г.в. Така че, правила няма, всичко е според конкретния случай. А иначе, самата работа с логопед е достатъчно занимателна за децата, така че нямай притеснение да потърсиш такъв специалист. :)
Би могла да получиш повече информация, за въпросите които те вълнуват, на адрес .
Редактирано от Sophia на 23.07.07 13:41.
| |
|
|
|
Аз съм ходила при училищния логопед заради Р-то и Л-то в първи клас - бях "от 6 годишните". И за месец два е коригирал и двете на 100%. Беше ми интересно, всичко беше на игра, никакви неприятни моменти не си спомням оттогава.
Спомням си че имаше една пръчица с топче на върха- като горната част накука за плетене, учехме стихчета и когато имаше "Р" тя лекичко ми докосваше езика с тове нещо с треперливо движение. И се получаваше звука.
На мене ми беше много интересно как го прави и тайно взех и счупих на баба една кука за плетене и пробвах сама, беше като някакъв смешен гъдел. Като усетиш какво е всъщност усещането за Р-то после бързо се получи и без такива помощни средства. Наистина беше на игра и беше весело.
Е не е без значение сигурно и че никой никога преди това не ми е правил забележки как казвам тези звукове, по начин да се притеснявам че не мога да ги кажа или нещо такова. Или да е обръщал някакво специално внимание на това. Определено не си спомням да съм се срамувала от говора си когато започнах да ходя при логопеда.
Явно си опира до конкретния логопед.
Само за инфо (дано да е напълно безполезно, и всички дечица да са ни живи и здрави)
На моя позната детенцето е на 5г. изобщо не чуваше и му сложиха някакъв супер модерен и скъп слухов имплант, (от здравната каса започнали да ги вкарват в малко бройки едва миналата година) Отне почти година за да увеличат постепенно звука на 100% и сега ходи ежедневно на някакъв специален логопед за да се научи да говори и изобщо да свързва думите с предметите и т.н.
Явно и в тази област има голямо развитие и много добри специалисти.
Редактирано от fascinating oceanid на 23.07.07 16:34.
| |
|
|
|
Колкото по-рано, толкова по-добре.
На 5-6 години е късно, защото детето много трайно е добило навика за неправилно изговаряне.
Ако самият логопед каже, че "след 5-6 год", значи просто не е подготвен да работи с малки деца, търсете друг.
| |
|
|
|
На каква възраст е? Много малките деца не разбират, че думите се изговарят по определен начин, за да бъдат разбрани от хората какво точно се казва. Играят си често, въртят срички, разместват, избират си една гласна и заменят всички в думите с нея. Тези игри обаче се менят, по това се познава, че са игри, а не говорен дефект. Силно впечатлителните или упорити деца трудно се отучват от тези навици.
Четирилистна детелина -
| |
|
|
|
Не мога да дам компетентен съвет, мога само да споделя опит. Някои майчета вече са споделили за новостите и в тази област.
Аз също се бях замислила да водя Коко на логопед заради Р-то, но той го усвои сам преди 3-4 месеца, значи на около 4 годинки и половина и сега го произнася много сладко. Но имаше проблем със сричките, когато Р-то беше непосредствено след съгласна в началото на думата или пък съгласна-гласна-Р. Ето пример: казваше гАРдина, вместо градина, вАРта, вместо вРата. На мен ми направи впечатление и го помолих да говори по-бавно и да повтаря след мен правилно думичките и той много бързо се коригира. Но пък настъпи друг проблем - слагаше Р-то след съгласна в думички, в които то се намира в сричка, състояща се от съгласна-гласна-Р. Пример: кАртина - той я изговаряше кРАтина, кАрфиол - кРАфиол и т.н. Та настана някакво объркване в главичката му, но засега след като му повтарям правилно думичките, той ги повтаря и почти не допуска грешки. Но все пак е година и половина по-голям от твоя Коко и това със сигурност има значение.
Моя приятелка беше записала детето си при логопед непосредствено преди училището заради звуците ш, щ, ж и з. И след 2-3 месеца всичко си дойде на местото.
Медиците и Ашраф са НЕВИННИ и СВОБОДНИ!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|