Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:10 17.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Тема Как да си отглеждам бебчето..нови  
Автор reniii (непознат)
Публикувано07.07.07 03:19

Чак не мога да си се начудя защо не съм се сетила да посещавам преди форума. Бог ми е свидетел че подкрепа мога да използвам всякаква и съвети не са ми излизшни. Darryl ми е първо дете, таткото работи постоянно и е студент, а моето семейство е на хиляди километри и помощ от никъде нямам...Тук ми се чудят на начините на отглеждане ама аз гледам да си карат по моята. Свекървата и докторите ми викат, не му давай вода, не го къпи докато не му зарастне пъпчето, не прави това , не прави онова и аз нали съм съвсем неопитна слушам и изпълнявам... А на мен майка ми като чу че не сме го къпали две седмици щеше да ме убие. Вика "абе вии луди ли сте толкова време само да го забърсвате с мокър парцал, да не види горкото течаща вода! Недей казва на никой в БГ че срам ще берем и да отидеш да си изкъпеш бебето!!" Та започнах да не се вслушвам по толкова и да си я карам както си я не/знам. Пък и то какво да им обръщам внимание, нали виждам как ги гледат тука децата - тъпчат ги с адаптирано мляко и на два месеца ги изтърсват на ясла. Ама иначе всичките като порастнат са с една камара алергии и слаба имунна система.
Така че аз си стоя вкъщи и си кърмя бебчо, и ми се струва че имам много добре развити майчински инстинкти, но савсем не е зле да поговориш с опитни майчета и да споделиш мнения. Майка ми е единствения ми съветник (говорим по видео чат почти всеки ден), но бая време е минало откакто аз съм била бебе и оттогава нещата много са се променили.
Вие, други майки в чужбина имате ли проблем с адаптиране там и какво мислите по въпроса? И всички майки, помогнете ми да отгледам здраво (полу)българско дете!

Chak ne moga da si se nachudq zashto ne sam se setila da poseshtavam predi foruma. Bog mi e svidetel che podkrepa moga da izpolzvam vsqkakva i suveti ne sa mi izlizshni. Darryl mi e purvo dete, tatkoto raboti postoqnno i e student, a moeto semeistvo e na hilqdi kilometri i pomosht ot nikade nqmam...Tuk mi se chudqt na nachinite na otglejdane ama az gledam da si karat po moiita. Svekurvata i doktorite mi vikat, ne mu davai voda, ne go kupi dokato ne mu zarastne pupcheto, ne pravi tova , ne pravi onova i az nali sam savsem neopitna slusham i izpulnqvam... A na men maika mi kato chu che ne sme go kupali dve sedmici stheshe da me ubie. Vika "abe vii ludi li ste tolkova vreme samo da go zabarsvate s mokar parcal, da ne vidi gorkoto techashta voda! Nedei kazva na nikoi v BG che sram shte berem i da otidesh da si izkupesh bebeto!!" Ta zapochnah da ne se vslushvam po tolkova i da si q karam kakto si q ne/znam. Puk i to kakvo da im obrushtam vnimanie, nali vijdam kak gi gledat tuka decata - tupchat gi s adaptirano mlqko i na dva meseca gi iztursvat na qsla. Ama inache vsichkite kato porastnat sa s edna kamara alergii i slaba imunna sistema.
Taka che az si stoq vkushti i si kurmq bebcho, i mi se struva che imam mnogo dobre razviti maichinski instinkti, no savsem ne e zle da pogovorish s opitni maicheta i da spodelish mneniq. Maika mi e edinstveniq mi suvetnik (govorim po video chat pochti vseki den), no baq vreme e minalo otkakto az sam bila bebe i ottogava neshtata mnogo sa se promenili.
Vie, drugi maiki v chujbina imate li problem s adaptirane tam i kakvo mislite po vuprosa? I vsichki maiki, pomognete mi da otgledam zdravo (polu)bulgarsko dete!

[image] http://www.mamaibebe.com/ticker.php/age/23871.gif[/img][/url] [/image]

Редактирано от Teди на 07.07.07 08:44.

Тема Re: Как да си отглеждам бебчето..нови [re: reniii]  
Автор TeдиМодератор (същата)
Публикувано07.07.07 08:53

Здравей и добре дошла при нас

Тук можеш да зададеш всичките си въпроси и със сигурност ще получиш добри отговори. Не подценявай обаче мнението на лекаря ви

П.П. Моля те, пиши на кирилица! Ако нямаш на компютъра, над полето за постинга има бутонче за Кредор, използвай него. Мерси много!

Редактирано от Teди на 07.07.07 08:55.

Автор ednaRusenka (Засмяна)
Публикувано07.07.07 09:23

Добре дошла при нас!Аз съм си в България но моето бебче ми е първо.И аз като теб все се чудя дали се спрвям.Но да знаеш че си попаднала на вярното място,тук намерих много отговори на въпросите си.
Беше ми писнало от съвети от хора който са гледали бебета преди 100години.
Питай за всичко което те притеснява,тук има страхотни майчета на който съм безкрайно благодарна че ги има.
И най-важното което научих-слушай бебчето си и мачиния си инстинкт те няма да те излъжат.

Автор *щypчo* (старо куче)
Публикувано07.07.07 15:01

Добре дошла!
Къде си ти?
Не е лошо да си слушаш лекаря(поне за по-важните неща), защото ще разчиташ на него при нужда..
Колко е голямо детенцето ти?
Тук можеш наистина д апиташ за всичко..Има страхотни мами

Автор sisislava (новак)
Публикувано07.07.07 20:34

Здрасти и от мен! Аз също родих и гледах дъщеря си сама и далече от най-близките ми (в това число смятай и бащата - да са живи и здрави приятелите, в такива ситуации!)
Ще чакам да споделиш къде си точно - току се окаже, че сме били в един район.

Поздрави!

Тема привет и от меннови [re: reniii]  
Автор NikiFin (пристрастен)
Публикувано07.07.07 22:44

и аз съм мама в чужбина, в страна с коренно различна култура от нашата (абе ти да не си в Дания случайно) и често се чудя, кое е най-правилното. Майка ми е тук сега и ми дава един акъл. Тукашните лекари - друг, а аз си имам трето мнение по въпроса. Вслушвам се във всички, но накрая сама преценявам как да постъпя. Оня ден споделих със сестрата, която следи бебоците ми че не можем да се разберем с майка ми и с мъжа ми как да гледаме децата, и тя ми каза, че майката на бебетата винаги има право.

Казах на моите ближни, но и те са си упорити и когато ме няма пак си правят каквото си искат. Дразнещо е, но... нямам друг избор - трябва да се съобразявам с мъжа ми от време на време и с майка ми, щом съм я викнала да помага в крайна сметка

Тема Re: Как да си отглеждам бебчето.. [re: reniii]  
Автор posh (smela)
Публикувано08.07.07 18:40

здравей!
аз имам едно дете на 2г. 1/2 и го родих и отгледах в бг с бг стандарти и разбирания. освен лекарите четях и една книга на д-р Л.Трифонова за хранене на бебето (има и за детето), която ми беше много полезна.
сега ми предстои да родя и отгледам поне до 3г. второ дете в ЮК. като сравня двете системи за гледане на бебета и деца има неща, които ми харесват в едната повече от другата и мисля, че ще отгледам неродената си дъщеря в смесен вариант между английските и бг разбирания.
първородния си син кърмих 9 месеца, докато имах кърма и го захраних малко късно, но мисля, че не сгреших, защото да чукна на дърво досега не се е наложило да му давам антибиотици и е сравнително здрав. освен това с таткото сме и двамата с алергичен синузит и смятам, че постъпих добре. много съм доволна от детската млечна кухня в бг и ми е много терсене, че тук няма. така заедно с пюретата и готовите храни детето ти поема всички необходими хранителни вечества. тук такова нещо няма. никой не готви за детето си - на 6м. почват да ги тъпчат с полуфабрикати, пържени храни, чипс и бургери. затова и децата им на по 3г. са с наднормено тегло и болести. имайки предвид факта, че тук има много възможности да запишеш бебето си от съвсем малко на курсове по плуване, на други спортове след 3-4годишна възраст те не се възползват от тях и предполагам затова се получава това.
относно къпането - в бг си къпех всяка вечер детето, мокрихме пъпчето и после го мажех със спирт и сулфатиетсол и на 10-ия ден падна. така че смятам да къпя и второто бебе всяка вечер и не мисля, че има проблем. още повече, че тук в англия и без това спирта и риванола ги нямат за нищо - в болниците раните ги промиват в повечето случаи с чиста вода. чела съм, че това се прави не само за хигиената на бебето, а и за да свикне с водата и да се закалява. на теб къпането всеки ден вреди ли ти-не.
тук обаче каляват децата си от бебета - няма го това навличане с по 5 ката дрехи както в бг. верно е, че и тук климатът е по-мек, но все пак - ако наистина свикнеш детето си да е с по-малко дрехи няма да има нужда да се навлича като за северния полюс. като станат възрастни можеш да ги видиш през зимата да носят обувки на бос крак, по къс ръкав и как ли не - в бг някой слага ли чехли при 7-8 градуса целзий?
много мога да пиша по темата още, но няма да прекалявам.
аз много чета и се консултирам и във форума на www.bg-mamma.com. там има и форуми за майките в чужбина по държави, има информация за абсолютно всичко.

Редактирано от posh на 08.07.07 18:46.

Автор AйeзCeдaй ((бойна))
Публикувано09.07.07 10:32

Здравей и от мен.
И аз съм мама от чужбина. Синът ми, (роден и отгледан извън Б-я), сега е на 15 год. Дъщеря Ми (пак извън Б-я) е на три. Така че имам много голям опит.

Виж сега, в някои случай "Та започнах да не се вслушвам по толкова и да си я карам както си я не/знам." е добре да го правиш, в други не.
Това, че кърмиш е възможно най-доброто за твоето бебче. Аз и двамата ги кърмих до 6 месечна възраст. Синът ми бе захранен на 2 месеца с картоф и т.н по "изпитаната БГ методика". Като бебе беше досто болнав. Дъщеря ми е отгледана по "съвременната методика". До 6 месеца само кърма и ... нищо друго. (и малко адаптирано, че накрая кърмата не стигаше). Да чукна на дърво нямаше никакви проблеми. Разболя се за първи път на около 10 месеца, когато брат й домъкна някакъв вирус от уилище.

Така, че отнопсно съветите на лекарите за кърменето и водата и къснното захранване, съм склонна да ги подкрепя. И ще си позволя, да те посъветвам, вслушвай се малко повече в педиатрите.
Аз лично, когато са болни децата ми, първо пробвам с изпитаните "народни илачи". Когато те не помогнат и симптомите продължават 4-5 дни, тогава се доверявам на педиатъра и включвам обикновенно антибиотика.

Автор нeмиpницa (мама на Стефан)
Публикувано09.07.07 12:07

Единственият отговор е: Както ти подсказва инстинктът на майка.
Няма никакво значение дали си в БГ или в чужбина. Ама никакво. Имаш достъп до интернет - възползвай се максимално. Бебето е още малко и през повечето време спи. Зарежи къщната работа и чети.

Аз нито слушам съветите на майка ми и свекърва ми, нито на педиатъра, а само съобщавам взетото вече от мен решение как да постъпя. Мненията на мамите в такива форуми не винаги взимам за чиста монета, защото съм си патила.
Е, разчитам само на себе си и взимам решенията само аз. Дори баща му няма думата. АЗ СЪМ МАЙКАТА. Детето е на 1,9 г. Първо ми е, но съм уверена във всеки един момент как да постъпя и не се притеснявам излишно. От раждането до този момент.
Детето никога не се е разболявало досега. Късно е захранено. Кърмено е в до 4-5 м без да давам вода. Сокове никакви не пие и въобще не предлагам. Не ядем боклуци. Ползвам частна кухня. С детегледачка е от навършване на 1 г. Спокойно дете, което досега не е направило нито една беля. Разкош. Детегледачката не иска друго детенце, иска си Стефан, но септември го пускам на ясла.
Спокойна майка, уверена в собствените си възможност гарантира безпроблемно гледане на дете. 100% гаранция.

Тема Re: Как да си отглеждам бебчето..нови [re: нeмиpницa]  
Автор *щypчo* (старо куче)
Публикувано09.07.07 15:49

Браво на теб!Най-важното е САМО ЕДИН ЧОВЕК да взима решенията и да вярва,че са правилни!!
Аз не мога да се похваля,че до сега не е направил нито една беля Александър(каките не правеха и баткото не правеше..),но пък нямам никакви оплаквания от него.Чудесно дете си е и аз си го гледам с лекота

.
Хубаво е,човек да не е голяма паника...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.