Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:04 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема препоръчайте ми книганови  
Автор djazmin (новак)
Публикувано23.05.07 15:32

Здравейте
Сега съм в 28 седмица и ми се иска да изчета някаква литература за отглеждане на кърмачета. Моля препоръчайте нещо. Искам да съм в крак с последните новости, а и дъщеря ми е вече на 12 и мисля, че нищо не помня от гледане на бебе

Колебая се за "отглеждане на бебето" или нещо подобно на д-р Спок, какво ще кажете ще ми свърши ли работа?

Тема Re: препоръчайте ми книга [re: djazmin]  
Автор surflineМодератор (veche poznat)
Публикувано23.05.07 15:50

"Книга за кърменето" от Хана Лотроп, zа кърмене и хранене
"Грижи бебето и детето" от д-р Спок, zа всичко останало

.

Тема Re: препоръчайте ми книганови [re: surfline]  
Автор дeлфинчe (майка на Боби)
Публикувано23.05.07 16:09

Бих добавила и Книга за майката от Христо Михов.

Тема Re: препоръчайте ми книганови [re: djazmin]  
Автор dessbess (непознат)
Публикувано23.05.07 16:13

Аз си взех Какво те чака през първата година на детето. Не е лоша, но все пак американска....

Тема Re: препоръчайте ми книганови [re: dessbess]  
Автор ДжacтaПpacтa (мама на Искрен)
Публикувано23.05.07 16:22

"Книга за кърменето" от Хана Лотроп -и аз,като Сърфчето горещо ти я препоръчвам!
" Първата година на бебето-седмица след седмица" от Г.Къртис и Дж.Шулър Добра е,има доста специфични подробностти.За съжаление пак написана в сладникаво-тъпия американски стил.

Автор лю ()
Публикувано23.05.07 16:32

Преди да родя четох Спок и Книга за майката и бебето от Елизабет Фенуик.
В родилния дом ми дадоха много хубави книжки за грижа за кърмачето (уви самите акушерки не бяха си направили труда да им хвърлят едно око). Сега все повече чета в мрежата. Тук можеш да видиш малко повече за кърменето, предполагам, че ще се обновява информацията.
http://bebe.to/SITEROOT/karmene.html
А иначе по форумите може да питаш и четеш за всичко.
Лека и приятна бременност ти желая!

Редактирано от лю на 23.05.07 16:34.

Автор fascinatingoceanid (член)
Публикувано26.05.07 00:22

И аз съм като тебе, моя син е на 7 но пак имам чувството че всичко съм забравила. Идеално си спомням обаче че се зарекох че ако не мога да предложа на детенце цялата менделеева таблица на всяко хранене, съвета на д-р Спок да ги оставим да ядат каквото и колкото искат от първия момент в който могат да държат прибори е дълбоко погрешен за българската кухня и втория път няма да го спазвам.
нашата национална кухня предполага ястията да се консумират с порядъчно количество хляб. иначе на детенце му става тежко от малко количество а в същото време си остава ненахранено. Явно как да балансира храната в рамките на едно хранене при нашите условия е нещо което ние трябва да го научим.

Тема Re: препоръчайте ми книганови [re: fascinatingoceanid]  
Автор _dexter_ (оптимист)
Публикувано26.05.07 20:03

Във връзка с книгите, да ви попитам - четох малко от д-р Спок и повечето му идеи ми се струват разумни. Обаче съм чувала, че вече доста педиатри го отричат, предполагам някои негови неща. Бихте ли споделили вие с какво от творчеството му не сте съгласни?

Тема Re: препоръчайте ми книганови [re: _dexter_]  
Автор лю ()
Публикувано27.05.07 10:29

Здрасти!
Спок дълго време ми беше настолна книга - последното издание. Всъщност не знам мнението на нашата педиартърка, но на мен ми беше полезна за много неща, защото има например и по-психологически моменти от типа на това как бащата се чувства в цялата ситуация

За захранването - например от него разбрах, защо е глупаво да се дава нишесте (което е масова практика в рецептите тук). Има и бабини рецепти - например за хрема - преварена вода с морска сол (в описано съотношение). Нещо като "стеримар" в домашни условия. За по-нататък има и по възрастови групи, та чак до пубертета.
Главното нещо, за което в момента се сещам, че не съм съгласна и не съм правила с моето дете - е идеята детето да се оставя вечер само да заспива с риск да поплаче 30-40 мин. Щяло да свикне. Не се съмнявам, но ми се струва жестоко. Все пак самият Спок някъде другаде пише, че в тази възраст се изгражда доверието в заобикалящия свят и откликването на нуждите съдава вяра, респективно в бъдеще - самочувствие.
Иначе може би не достатъчно изтъква ролята на кърменето, за което напоселдък пък други автори, изследвания, организации и майки апелират!
Дано да съм била полезна!

Тема Re: препоръчайте ми книганови [re: лю]  
Автор _dexter_ (оптимист)
Публикувано27.05.07 14:04

Моето издание на Спок е от 1979... Майка ми ми даде книгата :)) И аз не съм съгласна, че бебето трябва да се оставя да плаче, не смятам че е редно, да не говорим, че ми се къса сърцето :) Но в книгата прочетох, че е препоръчително да се кърми при поискване, което вече се препоръчва от повечето педиатри (с изключение на акушерките в болницата, в която раждах :)).
Лю, благодаря за включването :)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.