|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Относно действието на спиралата...
|
|
Автор |
poзi4ka (огнена) |
Публикувано | 14.05.07 14:07 |
|
Здравейте!
Може на някой въпросът да му се стори странен, но аз чувствам нужда да се допитам и до други хора... Допреди да родя второто си дете, имах спирала, от която съм много доволна - в смисъл - никакви проблеми и издънки, никакви странични ефекти освен може би малко удължаване на цикъла и т.н. Смятах доскоро пак да си сложа. Обаче... мъжът ми прочел някъде си в какво се състои предпазното действие на спиралата - не в препятстване срещата между яйцеклетка и сперматозоид (аз така смятах), а в препятстване възможността вече оплодената яйцеклетка да се вгнезди в лигавицата на матката. Статията, която чел някъде си в православен сайт, била на мнение, че това е нещо като аборт в по-ранен стадий, което е силно нежелателно, да не кажа по-силна дума.
Какво мислите за това? Питах гинеколога си и той не отрече тези факти, само изтъкна, че все пак е налице бременност в много начален стадий и не може да се каже, че е аборт, защото няма вгнездяване. Но оплождане има - факт!
Може би съм малко крайна, но откакто разбрах, нещо се отдръпнах от идеята за спирала. Нали във всички книги пише, че началото на живота е в оплождането на яйцеклетката, а оттам нататък всичко е въпрос на логично времево развитие.
Интересно ще ми е да чуя Вашите мнения по въпроса. Неморално ли е от тази гледна точка предпазването със спирала?
Калоян - 06.05.2001
| |
Тема
|
Re: Относно действието на спиралата...
[re: poзi4ka]
|
|
Автор |
surfline (veche poznat) |
Публикувано | 14.05.07 15:19 |
|
Ако раzсъждаваш по тоzи начин всеки вид контрацепция, че дори и мастурбацията би била неморална, zащото всяко едно от теzи явления е свърzано с лишаване на едно(или няколко) ново човешко същество от въzможността да се появи на бял свят.
Въпрос: Търсиш ли начин zа предпаzване от zабременяване?
Отговор: ДА
Въпрос: Върши ли ти работа спиралата/таблетките/преzерватива/крема и т.н., които полzваш?
Отговор: Да, нямам оплаквания.
Иzвод: Нещата са ОК.
Според други клонове на християнството живота zапочва, когато кръвта иzпълни вените, което става на по_късен етап от самото оплождане на яйцеклетката. Въпросите са много интересни и са тресяли Черквата векове наред. Аz персонално не намирам нищо неморално в планираното родителство.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
happy_mama (усмихната) |
Публикувано | 14.05.07 16:16 |
|
розi4ke,
погледни това -
Обърни внимание на това "променя средата в матката и фалопиевите тръби и по този начин сперматозоидите не могат да оплодят яйцеклетката"
Т.е. - това макар да се нарича "спирала", действа на малко по-различен принцип от традиционните спирали.
Аз си сложих такава и засега съм много доволна. Помисли, консултирай се....
По морални дилеми избягвам да давам съвети, защото на света има най-различни гледни точки, мотивации, разбирания....Имаш две чудесни деца - не си го слагай на сърце, ами виж какво ще е най-добро за здравето ти, какво ще ти е най-удобно в ежедневието....просто смени малко ъгъла, под който гледаш на нещата....Успех, каквото и да решиш!
| |
|
здравей - малко встрани от темата...
знам за истински случай на жена която е забременяла въпреки спиралата и се дискутираше с лекари въпросът дали може да износи и роди бебето без опасност за бебето или майката и по-точно дали спиралата ако остане е опасно (нямало как да се отстрани без да се предизвика и аборт)
не знам обаче резултата. ако си на хапчета алкохол или лекарство може да повлияе досатъчно за да се случи... така че ако ти е писано нещо...то ще стане въпреки тези средства, така че аз лично не се безпокоя толкова за тези неща
| |
Тема
|
[re: happy_mama]
|
|
Автор |
poзi4ka (огнена) |
Публикувано | 14.05.07 21:14 |
|
Happy,
това, което си ми дала като линк, не бях го чела, но гинекологът ми не ми препоръча Мирената, тъй като според него тя се предписвала на жени с по-изобилен цикъл, докато аз нямам този проблем и според него има опасност с тази спирала цикълът ми съвсем да спре. Каза изобщо, че не ми я препоръчва, освен това според него тази спирала също не препятствала оплождането, а отделяла някакъв хормон на локално ниво, който пречел да се образува лигавица в матката и да се вгнезди ембриона.
Може би съм по-чувствителна по темата, тъй като преди време имах един аборт по желание, който преживях много тежко и си обещах това да е последният аборт в живота ми.
Общо взето, гинекологът ми препоръчва някакви хапчета, които аз не съм съгласна да пия, поради дълбокото ми предубеждение срещу хормонални препарати, ако ще да били най-съвременни.
Добрата новина от цялото това изложение изглежда е, че ако отново забременея (което явно съвсем скоро ще стане, както не се пазя почти с нищо, мислейки за религиозните си чувства), ще се присъединя в клуба на многодетните майки като теб.
Калоян - 06.05.2001
| |
|
има тестове за овулация, продават ги по 5 в кутийка. можеш да почнеш да си следиш кога ти е овулацията и да се въздържате само тези дни. ако ти е редовен цикъла и с малко късмет овулацията ще ти е по едно и също време всеки месец и ще ти стига 1-2 теста, тоест по малко от 2-3 лева и то без да се тъпчеш с химия, като практически ще си почти като на хапчета като резултат.
успех
| |
|
Точно с тези тестове заченах малкия си син. Един месец ги взех и си ги правих съгласно инструкциите, като през цялото време не ми отчетоха овулация въобще. Все пак ние си се пазехме с други средства. Накрая на месеца не ми дойде и аз отидох при гинеколожката си много уплашена и убедена, че имам сериозни хормонални проблеми. Оказах се обаче бременна в 6-та седмица. Та нещо оттогава им нямам вяра...
Моята предишна детегледачка твърдеше, че дъщеря й заченала последното си дете със спирала и успяла да си го роди. Трябва обаче да отбележа, че дъщеря й имаше 6 деца, та явно преудпазните средства и нея хич не я ловяха, а жената била и религиозна...
Калоян - 06.05.2001
| |
|
мойта ову е 1-2 дни след като ми свърши
идеята ми е да си вземеш 2-3 пакета и да си правиш през ден първите 2-3 месеца (може ову-то ти да е даже точно по време на цикъла). като го ловнеш 2-3 месеца кога е можеш вече да следиш само около тези дни
няма какво да губиш освен 10-15 лева на месец, а и и так и така каза че не се пазите ефективно по друг начин, така че ако нещи има деа става пак ще стане. иначе и прекъснатия полов акт върши не лоша работа, познавам двойки които по 6-7 години не са правили издънки с този метод. (е нали знаеш че при него не се повтаря или втория път трябва да е с кондом)
| |
Тема
|
Относно тестовете zа овулация...
|
|
Автор |
surfline (veche poznat) |
Публикувано | 15.05.07 08:48 |
|
от личен опит споделям, че чат пат правят иzдънки...
Но все пак ви трябва някаква контрацепция_ОК ще си родите трето, четвърто и дори пето дете, а после? Ще сложите край на сексуалния си живот ли? Или ще раждаш докато стават? Интересно ми е какво мислиш по тоzи въпрос? Защото тук имам много поzнати семейства,в силно религиоzни райони, които си гледат по 9_10 деца, че и повече, но стандарта е друг_не е проблем да ги нахраниш, облечеш(е няма да е с маркови дрехи_това е ясно), да си платиш сметките и да ги пратиш по живо по zдраво на училище, че даже и в университет или колеж. А в България това не ми се струва да е въzможно? Т.е. аz не поzнавам в БГ семейство с повече от 5 деца, които да имат някакъв що годе приличен живот.
п.п. Понеже прочетох zа хапчетата_в момента те са с невероятно ниска концентрация на хормони и вече не са онеzи коктейли, които се продаваха преди 10 години, така че няма място zа тревога, но има и други добри предпаzни средства_аz полzвах години на ред продуктите на Фарматекс(крем свещички, глобули) и съм страшно доволна, въпреки че те са с един от най_ниските индекси zа сигурност.
Редактирано от surfline на 15.05.07 08:51.
| |
Тема
|
Re: Относно тестовете zа овулация...
[re: surfline]
|
|
Автор |
poзi4ka (огнена) |
Публикувано | 15.05.07 10:05 |
|
При нас за повече от три деца и дума не може са става, а дори и третото в момента би било проблем в смисъл, че започнах отскоро частна работа, която в момента разработвам и моментът е ... как да кажа ... крайно неподходящ. Давам си сметка за значимостта на превенцията и планираното майчинство и точно затова съм толкова притеснена. Опитът в нашето семейство показа, че една част от методите на контрацепция са или неподходящи за нас (прекъснат коитус, презервативи), или аз не ги възприемам и отричам (хормоналните истории).
Не съм силно религиозна, но и не крия, че за мен нормален вариант на контрацепция би бил този, при който няма сливане на яйцеклетка и сперматозоид, защото в противен случай вече е направена първата клетка на новия човешки организъм.
Калоян - 06.05.2001
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|