|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Памперси на 4,5 години
|
|
Автор |
Rampelina (мама на Вальо) |
Публикувано | 26.04.07 16:39 |
|
Здравейте мами,
Валери е вече на 4,5 год., а все още ака в памперс. За пишкането няма проблем през деня, през нощта все още му слагам памперс, но аз съм се напикавала до 7-годишна вечер, така че не мисля да го тормозя и да го оставям мокър шрез нощта...
Когато му се ака също иска - никога не го прави в гащите, т.е. контролира се, но казва, че го е страх в тоалетна или на гърне. Как да го накарам да преодолее този страх и да започне да ходи като пораснало дете, където трябва?
Взех координатите от една приятелка на детски психолог, но искам да чуя и вашите съвети за проблема преди да го посетим...
| |
|
Най-добре го запиши на детска градина - там ще се научи,като гледа как другите деца ходят и той няма да се страхува.
Другият начин е когато се наака,да го оставиш да походи малко така - той вече е голям и ще му стане неприятно на дупето и така ще осъзнае,че
по-добре ще е да седне на гърнето.
Успех!
| |
Тема
|
Re: Памперси на 4,5 години
[re: Rampelina]
|
|
Автор |
Maka_ (Maka) |
Публикувано | 26.04.07 19:49 |
|
Определено на тази възраст трябва вече да сте напълно чисти. Но ...не сте!
Какво може да се направи:
1.Разбира се никакви караници, скандали, натиск и шантаж. В никакъв случай!
2.Темата трябва да се поддържа "топла". Винаги като каже "Аки!" първо да предлагаш гърнето, ако се дърпа и "в никакъв случай" не ще - не ще! Следващия път. "Обещаваш, нали?" И той казва "Да!"Примерно!
3. От моя опит: Синът ми беше на 2,7 години. Един ден му казах, сега ще направим голямо пътешествие до града (ние живеем на село), ще отидем в един голям магазин и ти ще си избереш гърнето. Това дето го имахме в къщи явно не го харесваше. В цялото мероприятие имаше празничност и тържественост. Малкият трябваше да схване, че с гърнето му се дава възможност да направи крачка напред в развитието си. Да стане голям. Нали малките все искат да станат големи. Отидохме в магазина, опитвахме всякакви гърнета. "Седни, казвам му, удобно ли ти е?"б "Не!" А следващото, "Да!", но не трябвало да е розово, щото е момичешко. Пробва 5-6 гърнета, накрая си хареса сам едно. Синьо, широко, да може да сяда удобно и да се чувства на него добре. Занесохме го в къщи и на цялото семейство обявихме, че "от днес вече имаме ново гърне и ще акаме на него!" Още същия ден имаше резултат. И така се разделихме за винаги с памперса за акето.
4. Голям стимул беше тръгването на детска градина. Той много искаше да ходи на детска градина, за да е като бати. Но тук деца с памперс не приемат, затова му обяснихме, че ако не се научи на гърнето, няма детска градина и няма да е като бати.
5. С нощния памперс също сме се разделили от януари насам. но трябва да се става нощем и да се изпишква. Поне 2 пъти на нощ. Веднъж в 11.00 и веднъж към 4.00. И така няма аварии. Понякога обаче не мога да се накарам да стана и ако имам късмет е сухо до сутринта, но се случват и аврии. Напъследък все по-рядко. От първото си дете помня, че този период с нощното ставане и изпишкване трае някъде 6б8 месеца. После проблемът е решен.
Желая успех и упоство в приучаването към чистота!
Редактирано от Maka_ на 26.04.07 19:52.
| |
Тема
|
Re: Памперси на 4,5 години
[re: Maka_]
|
|
Автор |
Rampelina (мама на Вальо) |
Публикувано | 27.04.07 13:29 |
|
Благодаря ви за отговорите, момичета.
Моят син обаче ходи на детска градина, така че това няма да ни реши проблема. Там просто не ака - стиска се...
Той не се нааква, т.е. винаги е наясно какво му се прави и може да стиска, но изпитва страх както от гърне, така и от тоалетната - имаме и детска седалка за тоалетната у нас.
Миналата година го накарахме почти на сила да се изака на гърнето и той започна да заеква след това (около 3-4 месеца), така че със сигурност и това не е решение на проблема...
Нощното напикаване не ми е проблем, просто някои деца имат проблем със задържането на урината докато спят, но акането в памперса си е напълно осъзнато и трябва да намерим някакво решение...
| |
|
Е, тъкмо щях да ти предложа седалка (приставка) за тоалетна чиния.
Моя големия като стана някъде на 3 и не искаше на тоалетна, а на гърне - това ми реши проблема. Казах му, че това е "батковско гърне", а той таман беше станал батко и всичко "батковско" вървеше....
Да не го е страх от пускането на водата? Тогава ти я пускай след като той излезе...
| |
|
Не го е страх от водата, даже сам си я пуска като ходи да пишка - пишка сам, ама прав... Казва, че го е страх да не падне като седне...
На гърнето категорично отказва, въпреки че няма как да падне...
| |
|
еми с приставката също няма как да падне - имам предвид такава дето се маха, а не закачена....може да си я носите с вас на почивка....има ги по 2-3 лева по пазарите - с различни цветове и с картинки....
даже сега се сещам, че можеш да му вземеш примерно 2 цвята и да си избира с кой цвят да бъде - изобщо нещо, което да измести малко вниманието...моя средния примерно много обичаше на тази възраст да има неща, за които да го питаме, да взима решение, да почувства, че контролира ситуацията....
| |
|
Гледах за картинка да ти покажа, ама се натъкнах на разни по-скъпи и маркови....
Виж обаче това ми се вижда интересно - не знам колко струва - мекичка седалка
| |
|
Градината не е решение, Габи също се стиска и никога не ака там, на чуждо място също...
Сигурно сте пробвали, ама ако обещаете награда... или ако смените нещо по тоалетната, да речем голямата седалка и да кажете, че от тази новата вече няма как да падне, защото е друга и в магазина са ви казали, че е направена специално да не се пада от нея, нещо такова тинтири-минтири... когато съм в безизходица си ги съченявам едни, ама още минават при Габи.... Сетих се, че като бяхме скоро на почивка само с нея, не й взех гърнето и макар че тук често си ака на голямата тоалетна, там 5 дни се стиска и не пожела да ака. Накрая се изплаших и пробвах какво ли не - успяхме като аз клекнала до нея я държах през кръста и си казвахме едни броилки от рода на "Онче бонче..." и накрая акото взе, че излезе. На следващия ден си ака сама....
Не знам дали е добра идея, но виждал ли е някой от вас как върши тази работа без да падне, или може би ако види някое детенце колкото него .... Оф, трудна работа.
Габриела 2002
Доротея 2005
| |
|
Виждал е и детенце (в градината госпожата му е показала) и нас (е, не с всичките екстри), ама не ще и това е... Баща му постоянно му предлага да акат заедно , ама малкото изпада в ужас като чуе... Все мислех, че от самосебе си ще се оправи и в един момент ще реши, че му е време, ама вече е много голям за памперс...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|