Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:08 17.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Памперси на 4,5 годининови  
Автор Rampelina (мама на Вальо)
Публикувано26.04.07 16:39

Здравейте мами,

Валери е вече на 4,5 год., а все още ака в памперс. За пишкането няма проблем през деня, през нощта все още му слагам памперс, но аз съм се напикавала до 7-годишна вечер, така че не мисля да го тормозя и да го оставям мокър шрез нощта...
Когато му се ака също иска - никога не го прави в гащите, т.е. контролира се, но казва, че го е страх в тоалетна или на гърне. Как да го накарам да преодолее този страх и да започне да ходи като пораснало дете, където трябва?
Взех координатите от една приятелка на детски психолог, но искам да чуя и вашите съвети за проблема преди да го посетим...

Тема Re: Памперси на 4,5 годининови [re: Rampelina]  
Автор megiii (нов)
Публикувано26.04.07 18:01

Най-добре го запиши на детска градина - там ще се научи,като гледа как другите деца ходят и той няма да се страхува.
Другият начин е когато се наака,да го оставиш да походи малко така - той вече е голям и ще му стане неприятно на дупето и така ще осъзнае,че
по-добре ще е да седне на гърнето.
Успех!

Автор Maka_ (Maka)
Публикувано26.04.07 19:49

Определено на тази възраст трябва вече да сте напълно чисти. Но ...не сте!
Какво може да се направи:
1.Разбира се никакви караници, скандали, натиск и шантаж. В никакъв случай!
2.Темата трябва да се поддържа "топла". Винаги като каже "Аки!" първо да предлагаш гърнето, ако се дърпа и "в никакъв случай" не ще - не ще! Следващия път. "Обещаваш, нали?" И той казва "Да!"Примерно!
3. От моя опит: Синът ми беше на 2,7 години. Един ден му казах, сега ще направим голямо пътешествие до града (ние живеем на село), ще отидем в един голям магазин и ти ще си избереш гърнето. Това дето го имахме в къщи явно не го харесваше. В цялото мероприятие имаше празничност и тържественост. Малкият трябваше да схване, че с гърнето му се дава възможност да направи крачка напред в развитието си. Да стане голям. Нали малките все искат да станат големи. Отидохме в магазина, опитвахме всякакви гърнета. "Седни, казвам му, удобно ли ти е?"б "Не!" А следващото, "Да!", но не трябвало да е розово, щото е момичешко. Пробва 5-6 гърнета, накрая си хареса сам едно. Синьо, широко, да може да сяда удобно и да се чувства на него добре. Занесохме го в къщи и на цялото семейство обявихме, че "от днес вече имаме ново гърне и ще акаме на него!" Още същия ден имаше резултат. И така се разделихме за винаги с памперса за акето.
4. Голям стимул беше тръгването на детска градина. Той много искаше да ходи на детска градина, за да е като бати. Но тук деца с памперс не приемат, затова му обяснихме, че ако не се научи на гърнето, няма детска градина и няма да е като бати.
5. С нощния памперс също сме се разделили от януари насам. но трябва да се става нощем и да се изпишква. Поне 2 пъти на нощ. Веднъж в 11.00 и веднъж към 4.00. И така няма аварии. Понякога обаче не мога да се накарам да стана и ако имам късмет е сухо до сутринта, но се случват и аврии. Напъследък все по-рядко. От първото си дете помня, че този период с нощното ставане и изпишкване трае някъде 6б8 месеца. После проблемът е решен.
Желая успех и упоство в приучаването към чистота!

Редактирано от Maka_ на 26.04.07 19:52.

Тема Re: Памперси на 4,5 годининови [re: Maka_]  
Публикувано27.04.07 13:29

Благодаря ви за отговорите, момичета.
Моят син обаче ходи на детска градина, така че това няма да ни реши проблема. Там просто не ака - стиска се...
Той не се нааква, т.е. винаги е наясно какво му се прави и може да стиска, но изпитва страх както от гърне, така и от тоалетната - имаме и детска седалка за тоалетната у нас.
Миналата година го накарахме почти на сила да се изака на гърнето и той започна да заеква след това (около 3-4 месеца), така че със сигурност и това не е решение на проблема...
Нощното напикаване не ми е проблем, просто някои деца имат проблем със задържането на урината докато спят, но акането в памперса си е напълно осъзнато и трябва да намерим някакво решение...

Автор happy_mama (усмихната)
Публикувано27.04.07 14:42

Е, тъкмо щях да ти предложа седалка (приставка) за тоалетна чиния.

Моя големия като стана някъде на 3 и не искаше на тоалетна, а на гърне - това ми реши проблема. Казах му, че това е "батковско гърне", а той таман беше станал батко и всичко "батковско" вървеше....

Да не го е страх от пускането на водата? Тогава ти я пускай след като той излезе...

Тема Re: Памперси на 4,5 годининови [re: happy_mama]  
Публикувано27.04.07 14:54

Не го е страх от водата, даже сам си я пуска като ходи да пишка - пишка сам, ама прав... Казва, че го е страх да не падне като седне...
На гърнето категорично отказва, въпреки че няма как да падне...

Публикувано27.04.07 15:02

еми с приставката също няма как да падне - имам предвид такава дето се маха, а не закачена....може да си я носите с вас на почивка....има ги по 2-3 лева по пазарите - с различни цветове и с картинки....

даже сега се сещам, че можеш да му вземеш примерно 2 цвята и да си избира с кой цвят да бъде - изобщо нещо, което да измести малко вниманието...моя средния примерно много обичаше на тази възраст да има неща, за които да го питаме, да взима решение, да почувства, че контролира ситуацията....

Публикувано27.04.07 15:11

Гледах за картинка да ти покажа, ама се натъкнах на разни по-скъпи и маркови....

Виж обаче това ми се вижда интересно - не знам колко струва - мекичка седалка

Автор SveDoGab (на Габи и Тея)
Публикувано27.04.07 15:13

Градината не е решение, Габи също се стиска и никога не ака там, на чуждо място също...

Сигурно сте пробвали, ама ако обещаете награда... или ако смените нещо по тоалетната, да речем голямата седалка и да кажете, че от тази новата вече няма как да падне, защото е друга и в магазина са ви казали, че е направена специално да не се пада от нея, нещо такова тинтири-минтири... когато съм в безизходица си ги съченявам едни, ама още минават при Габи.... Сетих се, че като бяхме скоро на почивка само с нея, не й взех гърнето и макар че тук често си ака на голямата тоалетна, там 5 дни се стиска и не пожела да ака. Накрая се изплаших и пробвах какво ли не - успяхме като аз клекнала до нея я държах през кръста и си казвахме едни броилки от рода на "Онче бонче..." и накрая акото взе, че излезе. На следващия ден си ака сама....
Не знам дали е добра идея, но виждал ли е някой от вас как върши тази работа без да падне, или може би ако види някое детенце колкото него .... Оф, трудна работа.

Габриела 2002
Доротея 2005

Тема Re: Памперси на 4,5 годининови [re: SveDoGab]  
Публикувано27.04.07 15:21

Виждал е и детенце (в градината госпожата му е показала) и нас (е, не с всичките екстри), ама не ще и това е... Баща му постоянно му предлага да акат заедно

, ама малкото изпада в ужас като чуе... Все мислех, че от самосебе си ще се оправи и в един момент ще реши, че му е време, ама вече е много голям за памперс...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.