Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:00 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Въпрос за разходите по бебетонови  
Автор else (varelse)
Публикувано10.04.07 13:49

Здравейте, имам следната молба.
Предстои ни да определим размера на месечната ни вноска по един заем и за целта трябва да се ориентирам какви са разходите покрай едно бебе.
Замислих се и установих, че прекалено много неща не са ми ясни.
Например освен за памперси и дрехи, какви други текущи разходи има. Аз дори не знам нито колко струват бебешките дрехи, нито на какъв период се купуват нови. Ясно, че всяко бебе расте със сравнително индивидуална скорост, но поне приблизително...
Ще съм ви много благодарна, освен някаква ориентировъчна сума за месец, да ми кажете и за какво отива тя.
Много благодаря предварително.

Тема Re: Въпрос за разходите по бебетонови [re: else]  
Автор nikol82 (Ами... Никол!)
Публикувано10.04.07 13:54

Все се канех да пусна подобна тема, ама все нещо не ми стигаше...
Ще следя с интерес!!!

Автор happy_mama (усмихната)
Публикувано10.04.07 14:16

Ами храната?

То хубаво кърма, ама ако няма....пък и рано или късно всички бебета се захранват....

АМ - 6-8 лв кутия - за около седмица, ако АМ е основна храна;
Разтворими бишкоти - около 8 лв за 300 гр. - за около месец; може да се заменят, разбира се, с друг вид бисквити;
пюрета - брой ги по 2 лева бурканчето - има и по-евтини, и по-скъпи - ако не сте на кухня или не готвиш - едно зеленчуково/месно, едно плодово или каша (тази каша е вид заместител на описаната по-долу) - на ден;
каши - 5-7 лв. кутията - май за около седмица - не знам, защото купувам по няколко и ги редувам;
сокчета - пак ги брой около 2 лева за 200 мл., ако не изцеждаш; моя не обича сокчета, а разтворим чай на ХИПП - 5.80 кутията - за около 2 седмици май стига - с него правя и попарата;

Отделно - лекарства - дано не се налага, ама все пак - един сироп, какъвто ще да е, е между 5 и 8 лева; капки за нос, за очи, за колики, витамин Д....и други неща, предписани от лекар - характера на тези разходи е, че отведнъж се налага да похарчиш немалка сума, а после някои неща евентуално ги ползваш и при следващо заболяване, но някои се хвърлят (капки за очи, например)

Дрехите не са кой-знае какво перо - като се имат предвид и подаръци...
Брой, че през първата година - на всеки 3 месеца, минавате в по-горен размер, после - по-нарядко - ще се ориентираш. Все пак зависи и в какъв сезон е родено детето.

Брой малко повече разходи за вода, за перилни и миещи препарати. Към памперсите сложи и мокри кърпички - 2.85 Бейби крема с лайка, 80 бр. са от най-евтините и същевременно - добри - за около месец или малко повече;

Някоя играчка, книжка....

За първоначалните и по-големите разходи - креватче, количка, столче за кола, проходилка, кошара - човек знае 2 и 200, но едни 1000 лева са добро предположение....в смисъл - близко до реалността....

Автор meshko1O6 (новак)
Публикувано10.04.07 17:18

Здравей. ще споделя колко е месечният ни разход сега - с бебе на 11м. АМ - аптамил 3 с цена между 14-15,60лв. Стига ни за по-малко от седмица, защото и количестовото му е по-малко. Не я храня с български пюрета, защото нямам вяра на контрола в България, памперсите са ни либеро. Месечната издръжка на Мия, включваща памперси, мокри кърпички, адаптирано мляко, пюрета, сокове и каши, преглед при педиатър в общи линии излиза 250 лв. Тук не се включват дрешки, които се купуват нерегулярно, бодита на ок.3 месеца ит.н. Не влизат и разни кремчета, предписани по разни поводи, но с цена не по-малка окт 10 лв., не влиза и козметиката, с която изкарваме доста време. Играчките са също на отделна сметка, т.-е. това са най-грубите и неотложни разходи за храна и памперси. Иначе първоначалната сума наистина е не по-малко от 1000лв. ако искаш да купиш сама всички нови неща.

Автор crazy_chick ()
Публикувано10.04.07 17:45

Ами аз ще ти кажа какво ни струва на нас, с уговорката обаче, че всичко това е свръхиндивидуално

Значи... храна - и двете ни чада са кърмени, т.е в първите 6 месеца нито лев по това перо. След туй следваше постепенното захранване с пюрета Хип - около 80-100 лева за месец. После ги записахме на кухня /плюс продължаващо кърмене/ - това са 30-на лева месечно. Отделно бисквити, млека, сухари и прочее нещица, не повече от 50 лева месечно, обаче. Дотук какво стана... в началото нищо, от 6-ия месец нататък по най-много 100лв. на месец.

памперси - Май че към 100лв. месечно ни излизаха в началото памперсите /на Памперс/ + още 15-20 лв. за мокри кърпи от същата марка. Последните съм използвала предимно по разходки или ако е свършила топлата вода - предпочитах да ги мия. Памперси използвахме активно година и половина, след което дневните отпаднаха, а няколко месеца по-късно се отървахме и от нощните.

дрехи - До ден-днешен моята тактика е "малко, но качествено". На децата купуваме винаги една идея по-скъпи дрехи и обувки, но за сметка на това се носят дълго и не мърдат при пране. Огромно количество от детската ни конфекция са всъщност подаръци, но ако трябва някаква средноаритметична стойност да дам... мисля, че няма да са повече от 50лв. месечно /за едно/. Според мен малките деца нямат нужда от хиляди милиони дрехи, тъй като растат главоломно и буквално за няколко месеца си израстват размера. Купуваш няколко гиздави комплектчета и като омалеят, ги хвърляш, туй то. Единствено якета и пуловери взимаме с перспектива /едно яке на Бенетон струва 20лв. при намаление, а изглежда като ново поне 2-3 години!/

аксесоари Тук, да си призная, не сме дали нито лев... столче за кола, люлка, столче за хранене, колело, сгъваема кошара и прочее екстри - всичко ни е подарък Не за друго, ами след всяко раждане и покрай всеки РД имаше безброй люде, които звъняха по телефона с настойчиви молби да им кажем какво да вземат за дар - та ги насочвахме, какво да правим Действително бях предупредила, че няма смисъл от изненадващи армагани и че предпочитам да се консултираме предварително. Звучи селско, но си е така - за какво са ти ненужни вещи или пък такива, от които ще си имаш по 2-3-4 екземпляра. Единствено количка си купихме /200 лв. преди 3 и кусур години/.

Общо взето, това е. Не съм купувала специални свръхшишета, нито специални термометри, нито повивни масички, нито специални килимчета, нито други джунджурии. Не от икономичност, ми щото не обичам излишни вещи Както казах, всичко е въпрос на лична преценка. За нас отглеждането на бебе/дете съвсем не е голям разход, даже напротив... но би могъл да бъде и още как!

Давид 21.12.03

Тема Re: Въпрос за разходите по бебетонови [re: crazy_chick]  
Автор *щypчo* (ентусиаст)
Публикувано10.04.07 21:02

Аз се прикрепвам към теб като последна, и..напълно споделям споделеното от теб..
Разхода може да е и много и малко, но..не може да е под определен минимум..
Общо взето до 6месец, може да се мине с около 100-150лв месечно, но след това разходите нарастват...чувствително, поради спецификата на храната за захранване..
Това обаче трае около 6 месеца,понеже после най-често бебето минава на по-обща храна..
Така,че..средно аритметично вероятно едно бебе струва около 200лв месечно...първата година..за хрна и за памперси и дрешко от първа необходимост.
И аз те съветвам да не наблягаш на количеството на дрешките, понеже не могат да ги износят..
Мисля,че правилн оса те ориентирали,че с 250лв средно месечно можеш спокойно да си гледаш бебето

Автор r-aqua ()
Публикувано10.04.07 23:20

Аз изчислявах преди около половин година, т.е. тогава малкия е бил на 10-11 месеца и сумата беше 178лв,което обаче влючва само памперсите,мокрите кърпи (защото и аз го мия вкъщи) и всичката храна-сухари,каши,бисквити,пюрета,адаптирано мляко (Милумил 3 пием само вечер),зеленчуци,плодове,масло,сирене...Дрехите общо взето са ни подарени или преносваме от познати, играчките-не купуваме често (само когато имаме "излишни пари")

.
Иначе за начало се разделяш с около 1000 лв. както са казали другите, но при нас ни улесниха работодателите,защото и моя и на таткото ни дадоха премии по 250 лв. за раждането!Намират се и добри хора...в днешно време...

Автор дeлфинчe (майка на Боби)
Публикувано11.04.07 10:16

За началото съм съгласна - с 1000 лв. ще си вземете най-необходимите неща, количка, креватче, дрешки, шишета, помпа за кърма и т.н. Съветвам те поне шест месеца да си кърмиш бебето - много по-здравословно и по-евтино ще ти излиза.
Дрехи почти не съм купувала досега - майка ми живее в лондон и съм й преотстъпила това перо на нея - през три месеца праща по един кашон с не много, но доволно количество качествени памучни дрехи, аз купувам само якета и обувки. Поне с това ми помага.
Играчки сме купували, но от 10-20 лв. на месец не повече. Почти всичко ни е от прятели за празници - да са живи и здрави, че първо питат какво си нямаме все още и са ни оборудвали вече с доста неща.
Моят син е алергичен, специалните храни са доста скъпи, само млякото му Фризопеп ми идваше по 180-200 лв. на месец като го спряха от касата през лятото - значи горе-долу по 500 лв. месечно ми идваше като разход само за него до преди два-три месеца. Откакто прояде глутен, наскоро и сирене, а и вече не иска много мляко вечерно време, ми се връзват по 300 лв. месечно. +-20-30лв. но сумата си е тази всеки месец. знам го защото си водя нещо като лично счетоводство за приходите и разходите, за да мога да натамъня всички сметки, имаме и два заема - един от сватбата и един след раждането, уреди на изплащане и комуналните услуги. Не ми се говори...
Дано нямате проблеми с алергии и други здравословни проблеми, не само от финансова гледно точка, а и от психологична - просто е кошмар...
Пожелавам ти много здраво и хубаво бебе! Повече усмивки за вас с таткото и не се тревожи - парите все не стигат, особено с мижавото майчинство досега, важното е да си прецениш какво ти трябва и какво е как да кажа изгъзица и това, че съседката ти го има да не те тревожи - кой знае дали въобще го ползва.

купувай най-важното, ще имате и подаръци, ще се справите.
Аз щом мисля за второ - значи не е толкова зле! Е, таткото като чуе и му става зле, ама ще го навия рано или късно!

Тема Re: Въпрос за разходите по бебетонови [re: дeлфинчe]  
Автор desykv (*веселячката*)
Публикувано11.04.07 10:38

Аз щом мисля за второ - значи не е толкова зле! Е, таткото като чуе и му става зле, ама ще го навия рано или късно!

и при нас е така!!!

Тема Re: Въпрос за разходите по бебетонови [re: дeлфинчe]  
Автор NikiFin (пристрастен)
Публикувано11.04.07 10:44

Мога да ти кажа, че бебе и без много пари ще отгледаш. Друг е въпросът, че ще е по-трудно за теб. Зависи от какво си готова да се лишиш в името на пестене на пари. Но наистина ако нямате здравословни проблеми може да минеш доста евтино особено по отношение на храната - кърмиш и му готвиш домашно. И двете са лесно изпълними, нищо че повечето предпочитат да дават готови пюрета. От играчки също можеш да спестиш - все някой ще му подари нещо. А и бебетата не държат да си играят с играчки. Всеки предмет от къщата ще му свърши работа. Моя син примерно само с кухненски съдове, врати и чекмеджета си играе - играчки почти не поглежда. Дрехи пак ще получите много като подаръци - 80% от нашите дрехи са от подаръци от близки и приятели, както и играчките. Памперсите са скъпи и поне аз не бих се лишила от тях. Както и от хубава помпа за кърма. Но някои майки ползват перящи се пелени и се научават да се цедят на ръка. Та при добро желание и от това може да спестиш. Виж - количка ще ти трябва, но има евтини. Може да си направиш домашен слинг вместо кенгуро. Дори домашна люлка и легло да пригодиш е възможно при добро желание. Така че не може да се каже колко пари ще ти трябват - всичко зависи от твоите лични претенции. Моето бебе тук в Дания ми излиза доста евтино. С тия 250лв, с които карате в БГ аз карам тук. А цените са 2 или 3 пъти по-високи. Въпреки че ако следиш намаления и промоции си пазаруваш споконо на български цени.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.