|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Отравяне с вода
|
|
Автор |
gugu (пристрастен) |
Публикувано | 27.03.07 06:53 |
|
До преди няколко месеца не вярвах, че това е възможно, но т.к. за втори път се сблъсквам с такива новини реших да споделя с вас.
Първият случай за който аз чух е състезание кой ще изпие най-много вода с фатален край за победителя. Днес попаднах на дело за отравяне с вода на дете. Това е важната част:
Медиците твърдят, че при нормална консумация на вода не може да се стигне до отравяне при възрастни и големи деца. Но това не е така при малките деца и бебетата, т.к. те имат много малко тегло (и малко количество кръв) и бебетата имат рефлекс да поемат всичко което им се слага в устата.
Отряването с вода се случва когато се поеме толкова много вода, че да намали значително концентрацията на сол в кръвта. Което води до подуване на мозъка и прогресивно преминаване към летаргия, кома и дори смърт.
Фактори, които могат да доведат до това отравяне:
малка тежина
поемане на много вода за кратко време
пиене на гладно
недоразвити бъбреци при малки бебета
ПП: Не пускам темата за за и против даването на вода на бебета. Мисля, че е полезно да се знае, че и такова нещо съществува (аз поне до скоро не знаех)
| |
Тема
|
Re: Отравяне с вода
[re: gugu]
|
|
Автор |
Teди (обещала) |
Публикувано | 27.03.07 09:46 |
|
Интересна информация
Знаеш ли за поемане на какви количества вода става въпрос?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kolelo (непознат) |
Публикувано | 27.03.07 18:44 |
|
Да. Една от причините да се забрави порочната практика на подслаждане на водата за малки бебета, кърмачета и на АМ, само и само, за да я пият.
Изключително кърмените бебета на поискване въобще нямат нужда от вода. За хранените с АМ е нужно съвсем малко и не трябва да се подслажда, за да се подмамят да я пият.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Acя () |
Публикувано | 28.03.07 09:23 |
|
Интересна тема, но ми се струва малко преувеличена. Според мен не става дума за обикновенни количества вода, а за големи.
По тази логика, ако бебето е постоянно на гърдата и поема огромни количества кърма, може да му се разреди кръвта....
Не искам да бъда погрешно разбрана, не искам да кажа давайте вода на бебето, още по-малко не кърмете на поискване
| |
|
Току що една акушерка се опита да ме убеди, че е престъпление да не се дава вода на кърмачетата..... Те в болницата давали на новородените подсладена вода. Според нея бебетата не сам трябва да пият вода, но не я пият, ако не е сладка. Еми как ще я пият, като от първия си час са научени на сладка??? Изобщо знаете ли дали майките могат да поставят някакви изисквания към акушерките в родилното отделение - например да не дават на децата им сладка вода? Аз съм доста подозрителна към захарта и съм чувала за държави, които не познават практиката със сладката вода, а и там децата си растат живи и здрави.
| |
|
Тук не дават в никакъв случай на майките подсладена вода...ако имаш голямо желание първите дни получаваш биберон и кана zа варене на вода_вариш си я сам, охлаждаш и даваш, но повечето бебета се zадоволяват напълно с коластрата.
Иначе по темата водната интоксикация е факт, но е в много редки случаи_опасно е zаради понижаването на нивата на калий, калций и др. минерални соли в органиzма. НаблЮдава се и при деца и при въzрастни(учуди ме, че повечето иzвестни случаи са при въzрастни), но в няколко примера zа водна интоксикация при деца от един доклад zа ЕС от преди 2_3 години се споменават 4 случая при деца_9 мес. бебе момче поело zа един ден 2,5 л. раzредено АМ и раzреден сок, момиче на 46 месеца поемало по 4,5л.() вода, сок, мляко дневно в продължение на месец и половина и още 2, които бяха още по_абсурдни в отношение количество и време...В смисъл на мен ми се вижда малко невероятно да успееш да си "оводниш" детето, ама явно има хора, които доста са се постарали.
| |
Тема
|
[re: Teди]
|
|
Автор |
gugu (пристрастен) |
Публикувано | 29.03.07 00:57 |
|
Определено става дума за ненормално количество вода и пуснах темата информативно, а не защото има опасност да злоупотребим с вода. Аз бях чувала на млади години, че било много полезно сутрин на гладно да изпиеш два литра. Това противоречеше на майка ми, която не даваше да се пие вода на гладно за да не ми стане лошо. И се оказва, че майка ми е била права...отново.
Ако не се лъжа победителката беше с 3 литра за един час (или това беше супер пределната норма за статистически човек), но така и не стигнах да намеря отново новината.
| |
|
По-скоро подсладената вода в първите дни се дава, за да се изчисти по-бързо физиологичната жълтеница.
| |
|
Хахаха!
Това някоя акушерка ли ти го каза?
Всъщност е точно обратното - водата (независимо дали подсладена или не) само удължава жълтеницата .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Teди (обещала) |
Публикувано | 29.03.07 11:53 |
|
Мда ... разбрах, че е информативно. Просто ми беше интересно за какви количества вода става въпрос
А мама винаги е права
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|