Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:39 12.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема тръгнахме на ясла с много мъканови  
Автор rufio5 (jorjeta81)
Публикувано06.02.07 15:44

Мили момичета,моля ви за съвети и мнения от тези ,които вече са преживели тръгването на малките човечета на ясла.Дъщеря ми е на почти 2 годинки,от 4 дни сме на ясла,оставям я за не повече от 2 часа,полсе си я взимам,за тези дни живота ни се превърна в ад.Сутрин излизаме с рев ,едвам я обличам ,изпада в истерия,маха си дрехите и само повтря * В КЪЩИ МАМО,В КЪЩИ МАМО *.После като я оставя лелките казват че палче но не много,било нормално,всички в началото били така,като отивам да я взема се гушка в мен и хълца все едно не е спирала да реве през цялаото време,няма да ви казвам как ми минават тези 2 часа в които е там,сърцето ми се къса.Но най големия проблем е че сега не иска изобщо да излиза от къщи,само като започна да я обличам някъде да ходим и изпада в див рев,маха дрехите и иска да стои в къщи,страх е пак да не я водя в яслата,никъде не ще да мърда,само след мен върви и ме гушка и ме гали,и повтраря моята мама,моята мама.Знам че трябва да съм силна и да продължавам да я водя,че може би с врмето ще свикне,че при повечето деца е така,но като гледам малката мисля че преживява голям шок,какво да направя,или какво д аи кажа за да разбере че трябав да ходи и че всички деца ходят,дайде ми съвети ,или пон екак беше при вас при тези първи стъпки в яслата,ще ми е полезен всеки ваш съвет и мненние,благодаря ви предварително

jorjeta81 под ново име заради проблеми в Дир

Mili momi4eta,molia vi za saveti i mnenia ot tezi ,koito ve4e sa prejiveli trugvaneto na malkite 4ove4eta na iasla.Da6teria mi e na po4ti 2 godinki,ot 4 dni sme na iasla,ostaviam e za ne pove4e ot 2 4asa,polse si e vzimam,za tezi dni jivota ni se prevurna v ad.Sutrin izlizame s rev ,edvam e obli4am ,izpada v isteria,maha si drehite i samo povtria * V KA6TI MAMO,V KA6TI MAMO *.Posle kato e ostavia lelkite kazvat 4e pal4e no ne mnogo,bilo normalno,vsi4ki v na4aloto bili taka,kato otivam da e vzema se gu6ka v men i hulca vse edno ne e spirala da reve prez cialaoto vreme,niama da vi kazvam kak mi minavat tezi 2 4asa v koito e tam,sarceto mi se kasa.No nai golemia problem e 4e sega ne iska izob6to da izliza ot ka6ti,samo kato zapo4na da e obli4am niakade da hodim i izpada v div rev,maha drehite i iska da stoi v ka6ti,strah e pak da ne ia vodia v iaslata,nikade ne 6te da murda,samo sled men varvi i me gu6ka i me gali,i povtraria moiata mama,moiata mama.Znam 4e triabva da sam silna i da prodaljavam da e vodia,4e moje bi s vrmeto 6te svikne,4e pri pove4eto deca e taka,no kato gledam malkata mislia 4e prejiviaia goliam 6ok,kakvo da napravia,ili kakvo d ai kaja za da razbere 4e triabav da hodi i 4e vsi4ki deca hodiat,daide mi saveti ,ili pon ekak be6e pri vas pri tezi purvi stapki v iaslata,6te mi e polezen vseki va6 savet i mnennie,blagodarai vi predvaritelno

jorjeta81 pod novo ime zaradi problemi v Dir

Редактирано от Teди на 06.02.07 15:55.

Тема Re: тръгнахме на ясла с много мъканови [re: rufio5]  
Автор aлбeнaди (take it easy)
Публикувано06.02.07 17:31

Леле милата! Разбирам те - ние също имахме доста труден период с яслата в началото. Не е било чак толкова тежко положението, но пак в продължение на 1 месец излизахме и се прибирахме с рев. Всяка сутрин, включително и уикендите повтаряше, че не иска градината, от както е тръгнала на ясла е невъзможно да я оставим нито на баба нито на дядо, като ваденка е залепена за нас, защото иначе реве като магаре. Но постепенно свиква и мисля, че сега положението е горе-долу нормално. Вече не реве сутрин и вечер, само се сърди по малко, ама бързо й минава

Това, което аз забелязах е, че в началото когато я оставях за половин ден беше много по-зле положението. Защото през остатъка от деня ми се разгонваше фамилийката - само мрънкаше и ревеше за всяко нещо, не ме пускаше и до тоалетната да отида без нея... И след първите 2 такива дена взех генералното решение, че ако ще ходи - ще стои по цял ден. И така и направих и вечер като я взимах беше доста по-нормално положението.

Ами какво да те посъветвам... Сигурно ти се къса сърцето, знам как е. Ама много й говори, много й обяснявай, все нещо ще й влезе в главицата. На Ани й казваме, че отива на работа, така както ние с татко й ходим да работим и тя трябва да работи, да прибира играчките, да помага да бършат децата като се покапат със супа... абе измисляме всякакви глупости И тя вече насериозно си мисли, че отива на работа и обяснява как ще помага на лелите да правят това или онова.

Ще свикнат децата, а на теб ти пожелавам здрави нерви! Рано или късно се преживява такова нещо. Ако не сега, ще е после като тръгне на градина. така че по-добре сега, защото докато са малки свикват пъ-бързо. Поне така казват опитните мами

Анна 8.12.2004
София 19.01.2006

Тема Re: тръгнахме на ясла с много мъканови [re: aлбeнaди]  
Автор rufio5 (jorjeta81)
Публикувано06.02.07 20:58

Благодаря ти мила за съветите,дано наистина свикне и цялото това нещо свърши скоро,а аз съм се въоръжила със здрави нерви и ще чакаме,времето ще покаже

Blagodaria ti mila za savetite,dano naistina svikne i cialoto tov ane6to svar6i skoro,a az sam se vaorujila sas zdarvi nervi i 6et 4akame,vremeto 6et pokaje.

Редактирано от surfline на 07.02.07 08:48.

Автор *щypчo* (ентусиаст)
Публикувано07.02.07 00:17

Да споделя и аз, макар моите наблюдения да са от преди години..
Пуснах момичетата едновременно на ясла и на градина..
Малката беше на 1г и 10м а каката на 3г и 3м..
Всяка сутрин тръгвайки от вкъщи, КАКАТА повтаряше,че не иска да ходи на градина,че иска в къщи..Като я разпитвах защо- не можеше да ми обясни.. Казваше ми нещо много странно..всяка сутрин: "И нали ще ме вземеш първа и няма да ме забравиш.."..Вълнуваше се коя учителка ще е сутринта на смяна...
Много съм благодарна на лелката, която идваше да я посрещне и да я вкара вътре за ръчичка..
Малката тичаше към яслата и викаше,че си отива в нейната ясла..а каката до последния ден ревеше и неискаше да ходи...
Всичко си е до дете явно..и до усещане.
Сега си мисля,че зависи и от твоето отношение към нея. Ако се притесняваш,че я водиш на ясла, ако й се извиняваш за това, ако се държиш така,че тя усеща,че ти се притесняваш и не си сигурна ,че трябва да я оставиш...със сигурност тя усеща твоето притеснение и ...се притеснява още повече.
Какво бих могла да те посъвтвам?
Ако имаш възможност да спреш за известно врме да я водиш на ясла..Да я оставиш в къщи и...да се постараеш да й е скучно с теб... След това..като позабрави..(след поне месец-два) да започнеш да й разказваш за детската ясла (или градина) като за едно много хубаво място , където е пълно с дечица като нея и където всичко е мъничко- и столчетата и масичките и креватчетата и дори мивките ..
Та..хубаво е да й покажеш детските площадки на яслата (градината) и да й покажеш къде играят всичките тези дечица и да й обясниш,че те са за децата от градината и яслата..
След което да изчакаш още 1 месец (поне) обяснявайки й колко е хубаво там и как всеки ден сутрин родителите завеждат дечицата си да си играят там и да се учат на нови песнички и т.н...да обядват на малките столчета и масички, да спят в малките креватчета и...когато се събудят и закусят, си ги прибират в къщи, за да си поиграят с тях, после да вечерят и да си лягат да спят в креватчетата си в къщи..и....т.н..
Т.е.много е важно детето да еподготвено, да знае,какво ще се случва там и ,че ти ще го взмеш..
Важно е също да знае, какво ще правиш ти през времето, когато то ще е в детската градина(ясла).Примерно, - мама трябва да се върне на работа и няма да може да стои п оцял ден в къщи с теб.Има възможност да те гледа баба или да си играеш с дечицата там..(или..каквито варианти има..)
И.може би тогава ще е по-лесно.
Въпреки всички обяснения има деца, които са много привързани към майките си...пак си плачат...Но...най-важното е ТИ да си убедена,че яслата (градината) е нещо добро за детето ти...

Автор anamari (минаващ)
Публикувано07.02.07 09:44

И ние бяхме същата работа един месец-тя реве вътре, аз под прозорците на яслата. Чувствах се ужасна майка, но пред нея се правех на много твърда-мама трябва да работи да има парички, на всички деца майките работят, а децата се забавляват докато ги чакат и такива. Имаше деца по-дълго ревяха, май си е до дете. Не се предавай-аз бях убедена, че градината е най-доброто решение за нас и устисках. И сега е първа писта в групата-едва дочаква да я съблека за да влети вътре.
Желая Ви успех и на двете!

Тема Re: тръгнахме на ясла с много мъканови [re: anamari]  
Автор rufio5 (jorjeta81)
Публикувано07.02.07 09:57

Благодаряви ви момичета,вдъхвате ми сили и надежда че след време и ние ще ходим с желание на ясла,а не с рев и сополи

както е сега

Blagodariavi vi momi4eta,vduhvate mi sili i nadejda 4e sled vreme i nie 6te hodim s jelanie na iasla,a ne s rev i sopoli kakto e sega

Редактирано от Teди на 07.02.07 10:01.

Автор tani4ka (mama na Boris)
Публикувано07.02.07 10:03

Трудно ти е, милата.....Аз нямах такива проблеми с Боби, но го пуснах на ясла много малък, на 1г и 3 мес. Може би като порастнат децата е по-трудно, такива са ми впечатленията от познати мами. Според мен малките се плашат от факта, че родителите ще ги забравят, няма да ги вземат от яслата. Затова в началото е такова изпитание за нас и за тях.
Аз много говорех на Боби преди да тръгне на ясла, а и вземахме храната от детската кухня, която е в яслата. Той виждаше как децата си играят, чуваше как пеят и някакси прехода стана по-лесно. Разбира се, че имаше месец на сълзи, но чак такова тръшкане......И моите очи се пълнеха със сълзи, обаче си казвах, че за детето там е много по-добре, отколкото при баби или гледачки. Или още по-лошо - с изнервена майка в къщи.
Сутрин си го водехме с колата двамата с мъжа ми, обличахме се заедно, говорехме си какво ще правят в яслата и какво ще правим вечерта като се приберем у нас. Но всичко ставаше много спокойно, детето ми разбираше, че с останалите е весело и лелите се грижат много за тях. Имаше и по-големи дечица, които се занимаваха с по-малките, гушкаха ги, водеха ги за ръка. Аз изпадах в умиление от такава картинка. И като видех как чакаха Боби на вратата и как му се радваха.....
Така беше при нас. За мен 2 неща са много важни - увереността на родителите, че постъпват правилно и спокойната обстановка в яслата. Това са сигурни предпоставки, че нещата ще се получат. А, щях да забравя - Боби ходи само 3 дена до обяд. След това го оставих за цял ден.
Успех!!!

Борис - 03.06.2004

Тема Re: тръгнахме на ясла с много мъка [re: rufio5]  
Автор irka (Дени и Лъчи)
Публикувано07.02.07 10:32

Много ми стана мъчно докато четях постинга ти! Явно детенцето наистина преживява силен шок! Говори й непрекъснато, обяснявай й! Сигурна съм, че го правиш де, но какво друго мога да ти напиша!

Аз такива проблеми с Дени не съм имала. Когато тръгна на ясла плака първите 3 дни и то в никакъв случай не така както е при вас и свикна. Беше на 1г.5м. Септември когато тръгна на градина плачеше два месеца всяка сутрин. Беше ново място с непознати деца. Но пак по-скоро мрънкаше а не така да плаче. Аз непрекъснато й говорих. Сега си ходи с удоволствие и даже й е скучно вкъщи и иска на градина.

Другия месец ще давам малката на ясла и сърцето ми се е свило още от сега!

Ще свикне детенце! Ама честно да ти кажа на път съм да ти напиша да я оставиш вкъщи! Представян си и ти колко тежко го изживяваш!

Успех!

Деница - 3г.1м.
Лъчезара - 1г.5м.

Тема Re: тръгнахме на ясла с много мъканови [re: irka]  
Автор lilka (непознат )
Публикувано07.02.07 10:59

И аз мисля,че като започне да остава по цял ден в яслата нещата ще се променят. Еми беше на 1 г. и 5 месеца, когато тръгна на ясла. Преди това много се боеше от хората било познати или не при никой не искаше да отиде. Винаги съм я събирала с деца, възрастни, никога не е била изолирана от хората, но си растеше такова диво, като се хване за мен няма пускане. С много рев започнахме яслата и когато започна да остава по цял ден нещата коренно се промениха. Сега дори и да не познава някой, отива при него и му говори /на бебешки/ протяга ръчички да я вземе.
Така че, мила не се отчайвай бъди дори строга с нея, дори да ти се къса сърцето.Аз го преживях и беше за добро. Стискам палци всичко да се нареди

Автор bubulina (член)
Публикувано07.02.07 12:55

Да се включа и аз

.
Малко са децата дето тръгват без рев на ясла. Моя батко (малката не съм я дала още) сега е в предучилищна и пак не му се ходи. От яслата е така, но не е плакал просто мрънкаше, че не иска да ходи и така до ден днешен. Аз го дадох направо за цял ден, защото наблюденията ми (имахме доста дечица на нашата възраст около нас) бяха, че тези които ги взимат на обяд свикват по-трудно. Не знам защо?! След това като започнаха да ги оставят по цял ден положението беше по-добро. Малката наесен ще тръгне и тя на градина (юни ще направи 3). Но тя отърва яслата. Не знам защо, но имам чувството, че с нея ще е по-трудно?! ДАНО ГРЕША!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.