|
Тема
|
Майчинството-счетоводни проблеми?
|
|
Автор |
fantadgiro (непознат) |
Публикувано | 20.10.06 12:15 |
|
Здравейте!
Имам въпрос към мамите,които получават майчинство в нормален ритъм-всеки месец,аз не съм от тях:(
Дано някой от вас знае и какви пари струвате на работодателя си докато сте в майчинство,защото и това не ми е ясно.
Та ситуацията е следната:получавам на куп майчинството си за 4 или 5 месеца,така и не разбирам защо
После веднъж ми се казва,че за 4 месеца осигуровките ми са по 5 лева-20 лв. а после станаха 50лв. за 5 месеца-от май до септември.
Наистина не съм на ти със счетоводството,но не разбирам какво става и защо е тази промяна в сумата.
Дано някой, който е наясно то вас, има време и търпение да ми обясни.
Благодаря предварително и ви желая хубав ден!
| |
|
Ако става въпрос за отпуска за гледане на дете до 2 години ,полагат ти се 160 лв месечно за тази година и не дължиш никакви осигуровки или удръжки. Раоботодателят плаща процент здравна осигуровка в-у тези пари,но това е изцяло за негова сметка.
Работодателят тегли обезщетението ти от НОИ след като е внесъл здравната осигуровка в-у тях.Може би ти ги дава накуп защото нередовно плаща осигуровките или просто си ги задържа ( кредитираш го безлихвено )
Не е законно да ти удържат нищо- 160 лв. получаваш чисто, а от другата година живот и здраве - може и повече
| |
Тема
|
Re: Майчинството-счетоводни проблеми?
[re: christen]
|
|
Автор |
fantadgiro (непознат) |
Публикувано | 20.10.06 12:47 |
|
Много ти благодаря за отговора.
Само може ли да ми пишеш каква сума е този процент здравна осигуровка?
Редактирано от fantadgiro на 20.10.06 12:48.
| |
Тема
|
[re: fantadgiro]
|
|
Автор |
dank (непознат) |
Публикувано | 20.10.06 13:17 |
|
Здравей и от мен, Здравната осигуровка за сметка на работодателя е 3.9% от 160, което е 6.24лв. Променя се само в на4алото на годината и то не всяко година според това какво реши правителството, а сумата за теб си е 160 лв поне до края на тази година , за догодина сигурно ще е 170 или пове4е
Успех
| |
|
% тът здр.осигуряване е 6% ,като се разпределя в съотношение 65:35 за сметка на работодателя и служителя. Твоята част (35 )при получаване на обезщетение не се дължи на НОИ и не трябва да ти се удържа.
За 2006 г работодателят трябва да плати 6% *160 лв* 65 % = 6,24 лв /месечно
За 2007 г съотношението евентуално ще е 60 :40 от 6% ,но докато не се публикуват всички изменения (а това обикновено става към края на годината ) нищо не е сигурно.
Предполагам ,че на теб ти казват пълната сума ,дължима за здр.осигуряване ,а тя е 6% *160 лв = 9,60 лв на месец, и оттам стават 50 лв за 5 месеца.Но това не е вярно - дължи се само вноската на работодателя.
Искай от счетоводителя да ти обясни върху какви суми и защо ще ти правят удръжки,както и защо не ги получаваш редовно. Като получиш отговор може пак да го коментираме.
Успех,че знам какво е да не ти ги дават редовно тези "големите" пари Накрая аз платих осигуровките си от името на работодателя,че той съвсем я беше окъсал и си прибрах за една година обезщетението.
| |
Тема
|
[re: christen]
|
|
Автор |
fantadgiro (непознат) |
Публикувано | 20.10.06 23:27 |
|
Още веднъж благодаря за отговорите.
Сега съм наясно с нещата.
| |
|
Да питам и аз. Третата година е неплатено майчинство и няма да се връщам на работа. Та въпроса ми е дали работодателя плаща само ЗО, както до сега, или всичко останало.
Блягодаря!
| |
|
За неплатен отпуск за отглеждане на дете работодателят плаща само ЗО върху половината от минималния месечен размер,определен за самооситуряващи се лица .За тази година той беше 220 лв, следователно ЗО е 110 лв * 6% = 6,60 лв.
За другата година ще видим колко ще е .
| |
|
Т.е аз за самоосигуряващо лице ли ще се броя в 3-та година от майчинството и трябва ли аз да внасям суми в НОИ.
Благодаря предварително!
| |
|
Не,няма да се водиш като самоосигуряващо се лице ( освен ако реално не е така - да имаш ЕТ или да си съдружник в ООД) - просто е избрана базата на самоосигуряващите се лица тъй като отпускът е неплатен и няма на каква база да се изчислят осигуровките. До 2 год базата е обезщетението за отглеждане на дете - 160 лв, но когато не получаваш нито възнагражданеие,нито обезщетение се взема за база определеното за самоосигуряващи се лица. С нищо не те ощетяват ,нито се променя статутът ти . Просто си в неплатен отпуск, а ЗО ги плаща работодателя. Тази година ти се признава за трудов и осигурителен стаж.
Това ,което е по-особено е ,че след навършване на 2 години на детето ,всеки родител има право на 6 мес неплатен отпуск до навършване на 8 год на детето. Т.е ако искаш ти да ползваш 12 месеца неплатен отпуск ,трябва към молбата до работодателя ,с която искаш отпуска ,да приложиш съгласие от таткото ,че ти преотстъпва неговите 6 месеца - т.е той няма да ги ползва.
Но това сигурно ще ти го кажат като му дойде времето.
| |
|
|
|
|