Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:51 12.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема кой е виновеннови  
Автор natby (ниа-катя)
Публикувано30.05.06 15:40

момичета в събота ще участвам в съблъсък по бтв на тема кой е виновен за ниската раждаемост, държовата или семейството. ще ми бъде интересно да споделети вашите мнения. аз ще защитамам тезата за това че държоавата е виновна, в симсълче не само не помага ами направо пречи. всяко мнение ще ми е от полза. предварително благодаря

Тема Re: кой е виновеннови [re: natby]  
Автор Heмиpницa (мама на Стефан)
Публикувано30.05.06 16:00

Правилната позиция защитаваш.
При липса на държавна политика /в нея влизат социална, здравна и пр./ в България много млади хора си правят сметката, че даже им е много да имат и едно дете. Което е много жалко, но такава е реалността.
Може да имаме най-дългото майчинство в Европа, но при тези 160 лв. , 18 лв. детски и най-вече при тези цени за детските неща е непосилно за двама млади хора да се решат на такава стъпка. За липсата на места в детските ясли и градини и последващото образование - да не говорим.
Не мога да разбера защо не се говори за ПРОБЛЕМА ПОРАДИ ЛИПСАТА НА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА в отворените писма за протеста на майките на 1 юни????
Както и да е.........това е много болна тема. Поздравявам те за участието в предаването. Стискам палци.
Не зависи от семейството. Аз мога да си позволя да имам две-три деца и искам и ще си ги родя. Но като се сблъсквам със социалната, здравната, образователната и пр. политика в държавата...Това е ежедневна борба за оцеляване!

Автор mam4e_mia (мама хулигана)
Публикувано30.05.06 16:07

Ще гледам тогава
Моето лично мнение обаче по темата е ,че вина може да се търси както в държава така и в семейството.Държавата ,най- често бива обвинявана в недостачното осигоряване на финансови и материални предпоставки за реализацията на тази идея.От друга странъ пък има много семейства достатъчно ,да не кажа и предостатъчно финансово обезпечени и въпреки всичко темата дете не стои на дневен ред поради куп други съображения - престояща кариера ,загуба на фигурата дори итн.
Това е решение и отговорност която всеки трябва да вземе сам за себе си.Ако има желание ,начин почти винаги съществува да се отгледа едно дете , въпроса е по- скоро има ли смисъл да създаваш дете ако не може , или ти е много трудно да му създадеш необходимите условия.Но пак опираме да избора ,който е изцяло лично приемущество.
Желая ти успех в защитатването на правилната според теб теза
А срещу ,кой ще се "борите" - кои ще са от другия лагер?

Боян 29.11.2001
Биляна 17.09.2005

Тема Re: кой е виновеннови [re: mam4e_mia]  
Автор mishe (нетърпеливка)
Публикувано30.05.06 16:51

според мен е много глупаво да се прави определение, че има някой виновен за ниската раждаемост. Проблемът с демографския срив е характерен за развитите страни, населението застарява, това не е проблем само на България. Друг е въпросът, че в "нормалните" държави се предприемат мерки за ограничаване на това явление, докато тук държавата просто е абдикирала и един ден ще се събудим и с учудване ще констатираме факта, че в Бг са останали предимно нискограмотни хора, които не знаят едва ли не как се държи метла, да не говорим за някаква друга работа. Трябва да има държавна политика да се стимулират качествените хора да имат деца, по възможност повече, наистина звучи може би расистко, но това е истината. Ето в моя случай. Останах да гледам второто си и третото си дете само по три месеца, върнах се на работа и какво се оказва. Получавам само половин майчинство, въпреки че имаше период, когато и двамата младежи бяха под двегодишна възраст. Отделно когато съм болнични за тях ми се спира и това мизерно майчинство, което е горе-долу по два лева на ден!? И досега не мога да си обясня защо гласуваха текст, че когато работеща майка с дете под двегодишна възраст по време на болнични или отпуск не получава майчинство. Има и други правни куриози, но може би ще се включа по-нататък отново.

Тема Re: кой е виновеннови [re: mishe]  
Автор natby (ниа-катя)
Публикувано30.05.06 16:59

и аз не съм сагласна че темата е много корекно зададена, но товае друга работа. основната ми теза е за това че държавата не покрепя маките. не говоря само за парите, ами напримр когато те уволнят брпеменна или те задължът да се врънеш на работа след три месеца както при теб, или пък работодателя издевателства когато отсъстваш по белест. има дори фирми който буквално забраняват да имаш дете иначе прав ти път. друг проблем са административните пречки пред това да си взимаш дири мизерното майчинство. освен това ми е интересно ков стана с тоя закон по време на майчинство да получаваш 70% от заплатата си. и още много такива имам. иначе не смятам че държавата трябва да ти гледа детето или да плаща за неговото отглеждане, всеки сам си прави избора и си поема отговорността за него. и така темата е дълга.

още не знам кои ще са упонетите и ми е много интересно да вида кой

Автор Пиcaнa (Консерва)
Публикувано30.05.06 17:01

При тоя бум на раждаемостта през последните 2-3 години, намирам спора за безсмислен ...
Аз си имам една теория за ниската раждаемост през 90-те години- мисленето на хората малко се промени, едно време майка ми се е омъжила на 19 г., за нея това е било нормално след като завърши училище, не е мислила за следване, за стаж, за търсене на работа- директно сватба и бебе ...
След това младите хора леко се позамислиха какво искат от живота си и се ориентираха към създаване на семейства след като станат на 25-30 години. Така тези, които са родени през 70-те години, вместо да раждат през 90-те започнаха сега след 2000 г.
Поне това показва моя личен избор и този на моите съученички и приятелки.
В момента само в моя вход, който е на 8 етажа, има 6 бебета и 4 по-голеи дечица.
И понеже очаквам да кажете, че София не е България- родена съм в малък град, приятелките ми, които се върнаха там, имат дори по две

София 16.08.2004 г.

Редактирано от Пиcaнa на 30.05.06 17:02.

Тема Re: кой е виновеннови [re: Пиcaнa]  
Автор Aдpиaнa (:-))
Публикувано30.05.06 17:26

Има много логика, в това което си написала и съм съгласна с теорията ти. Относно темата на сблъсък не мога да застана на някоя страна конкретно, защото смятам, че и едната страна (държавата) има вина, заради липсата на сносна социална политика, но не е за пренебрегване и вината на другата страна (семействата, които категорично отказват да имат деца). Ще видим накрая кой ще излезе крив и кой ще е прав

Тема Re: кой е виновен [re: natby]  
Автор mama reni (член)
Публикувано30.05.06 17:38

"или пък работодателя издевателства когато отсъстваш по белест. има дори фирми който буквално забраняват да имаш дете иначе прав ти път."

Това е така в цял свят, не само в БГ.

Тема Re: кой е виновеннови [re: Пиcaнa]  
Автор natby (ниа-катя)
Публикувано30.05.06 17:56

да ти кажа спора не дали сега се раждат повече деца отколкто преди две години, а за това дали държавата прави живота на майките млако по лесен. поне според мен. иначе и аз съм с впечатление че се раждат повече деца. но статистиката е доста отрицателна

Тема Re: кой е виновеннови [re: mama reni]  
Автор natby (ниа-катя)
Публикувано30.05.06 17:59

това не го прави по малко дразнещо като отношение. аз лично сматам че личен избор е на всеки да избере дали да се бори или не срущу тази политика

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.