Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:15 12.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Защо меда е алерген?нови  
Автор nadili (мама везничка)
Публикувано28.05.06 22:18

Медът, който се продава няма нищо общо с мед, това го знам. Някаква смеска от глюкоза, оцветител и не знам още какво си. Но този мед, истинския чист мед от село, и той ли е алерген? Според майка ми по-полезно нещо от меда няма. Вярно е, че храносмилателната система на бебенцата още е недоразвита, а освен това знам и че от сладкото се развалят зъбките. Но аз няма да му давам по един буркан, а само му топвам бибката. А и зъби още няма ... Греша ли?

Владимир - 04.02.06

Тема Re: Защо меда е алерген?нови [re: nadili]  
Автор milamia ()
Публикувано28.05.06 23:36

Вероятно ще те затрупат с информация от нета по въпроса, но аз ще споделя от личен опит с моята кака. Аз също и давах биба, потопена във водичка с мед като бебе. След това като поотрастна, пиеше чай с мед. Сега яде мимимум по лъжица мед дневно и да ти кажа честно по-здраво дете от нея не познавам. Въпреки това на бебока ми , които е на годинка , до момента не съм давала мед, точно защото новите тенденции в отглеждането на дете отричат меда до определена възраст. А като гледам колко алергични дечица има към какво ли не, сигурно има и някаква логика.

Автор Пиcaнa (Консерва)
Публикувано29.05.06 01:33

Алергия към мед може да възникне при наследственост и при ранно захранване с него (заради ензимна недостатъчност). Рискът намалява след навършване на 1 година, но е най-добре да се изчака до 3г.
Реакцията може да се прояви веднага или след години, това, че от едно топване "нищо му няма" не се знае до какво ще доведе след 10 години например и ще му остане за цял живот.

Но алергиите (именно от домашния мед) са най-малкия проблем, въпреки, че фигурира сред най-честите причинители: прах, полени, ужилвания от насекоми, животински косми и слюнка, лекарства, битова химия, някои храни като яйца, риба, мляко, мед, ягоди ...

Другата причина е, че в меда може да има

, които да се развият и да произведат животозастрашаващи токсини в чрвения тракт на бебето.

Третата причина е привикване на детето към сладки неща, което в последствие води до отказване на всички други храни, освен сладките. По мои наблюдения около 9-10 месец.
Аз не давам подсладени неща, освен по изключение.

mimamia, дъщеря ми още не е яла мед, както и прясно мляко и ягоди, яйце дадох скоро и също е здрава като бик, до имунна система си е

София 16.08.2004 г.

Редактирано от Пиcaнa на 29.05.06 01:37.

Тема Re: Защо меда е алерген?нови [re: Пиcaнa]  
Публикувано29.05.06 07:45

Не мислите ли, че в днешно време има бум на алергии именно защото отглеждаме децата си в стерилни условия. А после изведнъж се оказват в един мръсен свят, с отровен въздух, с пластмасови плодове и зеленчуци, с храни наблъскани с химия. В резултат се появяват все нови и нови болести, тъпчем какви ли не лекарства - за засилване на имунитета, хранителни добавки, за отслабване, разхлабителни т.н. Появяват се все повече аптеки, пълни с връх, болниците са фраш от пациенти на всякаква възраст ... Мами, страх ме е! Страх ме е за децата ни! Интернет бълва всякаква информация, но кое е истина?
Водих Владо при Д-р Драганов, и той ми каза: имаш прекрасно здраво дете, ако ти не го повредиш няма кой. Остави го да расте според инстинкта си, не го насилвай да седи, да ходи, не го пъхай в проходилки, не го връзвай с каишки, остави го да пълзи в мръсното, да се удря, да пада, да става, сам да опознае света и да гради имунитет, сам да научи къде е "ох" и повече там да не пипа. И май е прав.

Владимир - 04.02.06

Тема Re: Защо меда е алерген? [re: nadili]  
Автор mama reni (член)
Публикувано29.05.06 12:19

Алергията към меда може да се прояви от съставките му, т.е. от билките, от които е събран. За деца, ако въобще, се препоръчва мед от акация. Аз лично съм давала на дъщеря си мед от акация разтворен във вода от 4 мес. възраст и не съм имала до момнта проблем с каквото и да било алергия.
Алергиите принципно идват най-често от химиите, които използваме - прахове за пране, омекотители (на последък се посочват като силно алергенен фактор), разните кремове, почистващи препарати и т.н.

Автор Пиcaнa (Консерва)
Публикувано29.05.06 12:35

Зависи за кои алергии говориш.
Хранителните алергии се причиняват от храни.
Експеримента с ранното захранване е последван от бум на алергиите и в другите държави го прекратяват, насърчават кърменето и така броят на алергичните деца намалява.
В България скоро няма да стане, алергиите ще се увеличават, докато не спрем да си тъпчем децата със сок на 1-2-3 месеца.

Аз не отглеждам детето си в стерилни условия. Гладих до 4 месеца, а ако знаех каква глупост е това, щях да спра и по-рано от 6-7 месечна е на пода вкъщи, сега се рови по пясъчниците и се търкаля по площадките, вечер я прибирам нашарана като индианец

София 16.08.2004 г.

Автор Blondi (hohi)
Публикувано29.05.06 16:20

Нещата, които описваш, нямат нищо общо с напълно погрешното ранно захранване. Изчакването на зрялост на детския организъм и стомах не означава ни най-малко стерилна обстановка. По тази логика след раждането да дадем кюфтета и бира и да го пускаме да пълзи. Има си ред на следване на нещата.

Медът е алерген, казано просто, защото е сбор от много, много и различни билки. Билките са си вди лекараство и има силни алергени, даже могат да нанесат и вреда.

Тема Re: Защо меда е алерген?нови [re: Пиcaнa]  
Публикувано29.05.06 16:27

И аз се втурках всичко да изплаквам по два пъти, да гладя, да изварявам де що намеря - по съвет на бабите. Сега гладя това което има нужда от фасон, с изваряването приключих, не мажа Владо с нищо освен зехтин след къпане, и през повечето време си стои гол на въздух. Но съм го свикнала с биба с мед преди да заспи, и то инатчето си я търси като наследство, иначе се дере здраво. Та чета че всички майки не дават мед и реших, че явно съм в голяма грешка, затова пуснах темата ...

Владимир - 04.02.06

Тема Re: Защо меда е алерген?нови [re: Blondi]  
Публикувано29.05.06 16:46

Съгласна съм, че се отклоних малко от темата и се увлякох в патетични разсъждения. Но основно мисълта ми беше, че отключването на една или друга алергия се предразполага от редица фактори. И може би ниската имунна защита на дечицата е един от тях. Защо едни деца имат алергия към нещо, а други не? Може би има и генетична заложеност, но според мен в основата е каляването на организма в най-ранна възраст. А що се отнася до кюфтетата - мисля, че не звуча чак толкова крайно.

Владимир - 04.02.06

Автор Blondi (hohi)
Публикувано29.05.06 20:28

Да, де, шегувах се за кюфтетата Има генна заложеност, има обаче и от ранното захранване. Лошото е, че невинаги алергията си проличава веднага, а може да се отключи след години, 2,3, дори 10 и 20. Така че по-добре да има превантивни мерки, дори малко пресилени излишни, отколкото алергия после за цял живот. Хубаво е да не се изпада в крайности и да се захрнва чак в ученическите им години, но неща, за които е доказано, че са силен алерген и могат да доведат до проблеми, да се отложат за по-късно. Неща като мед, ягоди, цитруси и т.н. Иначе съм съгласна с теб за стерилните обстановки - никога нищо не съм изварявала, пипа навсякъде и всичко е в устата. Засега, да чукам на дърво, никога не е боледувал.
Слагай мед на бибата, щом така си е свикнал вече, не можеш да му обясниш нищо и си е прав човека да се сърди

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.