Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:56 12.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Тема Заекване - Seropram?нови  
Автор Rampelina (мама на Вальо)
Публикувано04.05.06 18:13

Здравейте мили мами. Напоследък не ми остава никакво време за клубчето, но ето че имаме голям проблем и веднага за вас се сетих...
Вальо започна да заеква през септември, когато ние настоявахме да се махне памперса (дневния), той тогава навършваше 3 години и аз реших, че е повече от крайно време... Доста се притесних като започна да заеква и реших да го водя на специалист, но той пък взе че спря (месец общо), а в същото време махнахме дори и дневния памперс...
Е, да ама все още си ака в памперс, а и през нощта е със, така че пролетта отново започнахме да настояваме и да му говорим (баба му го гледа у нас, все още не ходи на градина, но от есента тръгва). Пак започна да заеква. Не знам памперса дали е главния виновник, но със сигурност съвпадат периодите с нашите офанзиви... Вече реших, че наистина е време за специалист и посетихме детската клиника по психиатрия към Медицинска Академия. Там имаше срещи с психиатър и логопед, които прецениха, че става въпрос за "истинско" заекване, което е твърде вероятно да отшуми, но може и да не стане така... Всички показатели като развитие и т.н. са му в нормите, но имал високи стойност на трвожност. Казаха ни, че трябва да е максимално спокоен, да не се поправя изговора и т.н., но сред мерките, които трябва да вземем е и приемането на антидепресант - Seropram в продължение на 6 месеца. Аз казах, че съм против и предпочитам да не го давам; Др. Янева (психиатър)каза, че не е толкова спешно да се дава, но много по-бавно ще се оправи без него детето ако изобщо се оправи... И така - реших да не го давам. Да, ама днес майка ми е ходила при педиатърката, за да й каже какво се случва, при което тя й казала да отива веднага в аптеката и да купува лекарството... Според нея задължително трябва да се дава. Та сега не знам какво да правя и кое е правилното решение. Изобщо не ми се иска да го тъпча с лекарства, а пък антидепресант за 3.5 годишно дете ми се струва много сериозно.
Молбата ми е ако някой е приемал това лекарство или го е давал на детенце, да сподели своя опит...
Всякакви мнения, свързани със заекването също ще са ми адски полезни.

Тема Re: Заекване - Seropram?нови [re: Rampelina]  
Автор lesna (новак)
Публикувано04.05.06 18:26

здравей мила,
съжалявам, че се е случило това с детенцето ти!Аз на твое място не бих дала такова нещо на детето си.Страшничко е, имаики предвид ,че нито един възрастен не се е излекувал с такива медикаменти, а да не споменаваме за страничните ефекти!Аз водя бебето си на класически хомеопат и сум много доволна. От друга страна аз бях в ужасна депресия и именно хомеопата ми помогна.Съветвам те да се обърнеш към хомеопат, и да не слушаш педиатърката!
Вероятно детенце се е среснало от махането на памперса. Стискам палци да се оправи бързо!

[aimge]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/24883/ticker5.png[/image]

Автор Aлeдa (невъзможна)
Публикувано05.05.06 00:19

Здравей,
Моята дъщеря, на близо 3 г имаше същия проблем 1-2 месеца "заеква", после спре, после пак. От това, което съм чела на тази възраст не може да се говори за истинско заекване а за "развитийно заекване". Това не означава, разбира се, че трябва да се подмине въпроса, и да не се обърне внимание. Трябва да се положат необходимите грижи за детето, за да не се фиксира това заекване като истинско в бъдеще време. Какво трябва да се направи, най-добре да ти каже един добър логопед /явно не си попадналана такъв/. Но за лекарства, според мен, е абсурдно да се говори. Ще ти кажа аз какво направих и какво правя все още. Много е важно на детето да се осигури спокойствие, когато се затруднява да изговори някоя дума или изречение, да не се оставя да се мъчи, да не се подчертава, че има проблем с изговарянето на думите, когато се затруднява в говора е най-добре да го прегърнете, да се почувства сигурен и спокоен и най-вече да го карате да говори бавно и вие да му говорите бавно. Трябва задължително да излъчвате спокойствие, за да е спокойно и детето. И още нещо - в това трябва да се включат всички, които го гледат, иначе нищо няма да стане. С тези съвети аз на практика преодолях проблема в много голяма степен /страх ме е да кажа изцяло/ Но сега на 3.5 г говори сравнително гладко /е, разбира се, като изключим случаите че не се сеща какво да каже и спре /
Ще ти дам и още един съвет - прочети всичко, което е писала като отговори на подобни на твоя въпроси логопедката Павлина Колева /една от най-добрите в Пловдив/, а можеш и да я попиташ за мнение ето тук

Успех!

Редактирано от Aлeдa на 05.05.06 00:35.

Автор nadili (мама везничка)
Публикувано05.05.06 16:19

Серопрам е доста силен антидепресант. Мисля, че предходните съвети на мамите са разумното решение. Успех!

Владимир - 04.02.06

Тема Re: Заекване - Seropram? [re: Rampelina]  
Автор mama reni (член)
Публикувано05.05.06 16:39

Много пъти в клуба съм споделяла, че лекувам дето си само с хомеопатия, и че синтетични лекарства не давам, въобще цялото семейство сме на хомеопатия. Такъв проблем не сме имали, слава богу. Но много мои познати са лекували депресии с хомеопатия. Също много добри успехи се постигат и с есенциите на д-р Бах. Никога, никога не бих дала такова лекарство на детето си (не давам дори и изкуствено синтезиринаи витамини), не се знае какво ще увреди, и обикновено вредите са повече от ползите, ако въобще ги има.
Ако решиш да пробваш с хомеопатия погледни в клуб "хомеопатия" за добър хомеопат или се обади в Българско хомеопатично общество. Относно есенциите на д-р Бах мисля, че там също можеш да получиш информация.
Стискам палци детенцито да се оправи бързо и изцяло, независимо, с какво ще го лекувате. А всъщност сигурна ли си въобще, че се нуждае от някакво лечение. Не е ли по добре да се косултирате с повече специалисти, преди да предприемете каквото и да било. Самото лечение пак е стрес за детето.

Редактирано от mama reni на 05.05.06 16:42.

Тема Друго решениенови [re: Rampelina]  
Автор 3ипpekca (атипична)
Публикувано05.05.06 19:58

Ще ти дам адресите на две организации, в които работят детски психиатри и психолози с психоаналитична насоченост. Те най-вероятно ще ти предложат решение без употреба на лекарства.

П.П. Копирам отговора си от клуб "Медицина"

Не всяка кал е лечебна.

Тема Re: Заекване - Seropram?нови [re: Aлeдa]  
Публикувано06.05.06 17:43

Много ти благодаря за съветите; къде мога да намеря това, което е писала Павлина Колева?
Логопедката, която се занимаваше с Вальо, каза че все още е малък и ефект могат да дадат занимания с логопед след като навърши 4 години...

Тема Re: Заекване - Seropram?нови [re: mama reni]  
Публикувано06.05.06 17:52

Именно и аз това се чудя - дали се нуждае от подобно лечение; той иначе си изглежда спокойно дете, срамежлив е, но чак пък за антидепресанти?!?!
Благодаря ти много за съветите; хомеопат никога до сега не съм посещавала, но виждам, че все повече мами са доволни от този тип лечение и може би наистина е вариант...

Тема Re: Друго решениенови [re: 3ипpekca]  
Публикувано06.05.06 17:59

Благоря на всички мили майчета . Ще пиша ако имаме "новини"...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.