|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Примерно меню на 2-годишно дете?
|
|
Автор |
crazy_chick () |
Публикувано | 03.04.06 00:16 |
|
Помагайте, изчерпа ми се фантазията! Старая се да тъпча Давид /2г. и 3м./ с всичките му там риби, спанаци, варива, яйца и прочее полезности в някаква равноделна последователност и горе-долу успявам, но то се иска и разнообразие от манджи, за което май акъла не ми достига...
Кажете как храните малките човеци - спазвате ли някакъв седмичен принцип или просто давате, каквото има? Сутрин и следобед ясно, ама какви обяди и вечери приготвяте?
Помощ! 
Давид 21.12.03
| |
Тема
|
Re: Примерно меню на 2-годишно дете?
[re: crazy_chick]
|
|
Автор |
Пиcaнa (Консерва) |
Публикувано | 03.04.06 00:48 |
|
Копирам ти менюто на дъщеря ми, което описах миналата седмица в един друг форум
Понеделник
Обяд: Пилешка супа
Сл. закуска: Баничка с кисело мляко
Вечеря: Супа топчета
Вторник
Обяд: Крем супа със сметана
Сл. закуска: Кисело мляко
Вечеря: Пилешко- бяло месо на тиган
Сряда
Обяд: Телешко с картофи
Сл. закуска: Грис с масло и сирене
Вечеря: Ориз със зеленчуци и настърган кашкавал
Четвъртък
Обяд: Телешкото с картофи от вчера
Сл. закуска: Кисело мляко с бисквити
Вечеря: Чушка бюрек + зелена салата
Петък
Обяд: Задушени заленчуци със сметана
Сл. закуска: Кроасани
Вечеря: Пълнен шаран
Не е лоша идеята да поместваме тук дневните менюта на дечицата, които вече са на обща храна, има страхотни идеи за разнообразяване 
София 16.08.2004г.
| |
|
Аз не спазвам седмично меню, карам по усет :). Малката наборка на Давид сутрин и вечер яде от нашата храна, а през деня се храни у жената, която я гледа - обсъдили сме с нея въпросът с храните предварително. Ние се храним с вегетарианска храна. За сега нашият апетит е определящ в избора на менюто. След някой друг месец като почне да има претенции, ще се съобразявам и с нейните желания :).
Примерни манджи, които готвя са: картофи във всякакъв вариант (запечени на фурна; запечени със сирене, кашкавал, яйце; картофи със зеленчуци на фурна; запечени половинки небелен картоф; салата от варени картофи и пр. и пр.), зеле на фурна или на котлон, боб, пълнени чушки с боб, леща, зеленчукови супи, вегетариански мусаки всякакви, грах, ориз със зеленчуци, ориз със зеленища, пълнени чушки с ориз, пълнени чушки със сирене и яйце, всякакви печени вегетариански кюфтета (ама това си е играчка, та рядко се хващам), спагети с доматен сос, доматени манджи и всякакви моментни импровизации :). За закуска й правя обикновено зърнени каши (ечемичени, ръжени, пшенични и овесени ядки, просо, елда, качамак, грис) с масло, сирене и шарена сол.
Дано почерпиш някоя идея от мен след всичкото това писане .
Успех с изхранването!
Редактирано от Andrea$ на 03.04.06 11:14.
| |
|
Благодаря ти! Сега като се замисля, телешко не съм готвила никога, как се прави туй чудо?
Давид е страшен фен на супите - пилешки, топчета, картофени, коприва, борш, за таратор да не говорим, та ги редувам всеки ден. Много обича също пиле с грах и картофи, пиле с гъби и сметана, боб, тиквички с ориз. Но най-любимото от всичко са... кремвиршите. Може да ги яде денонощно и се налага да ги крия, щото ги вади от хладилника и ги ръфа с найлончето
Правя му още макарони на фурна и всевъзможни кремове, които наблъсквам с бисквити, корн флейкс и плодове, докато заприличат на тортички.
Давид 21.12.03
| |
|
Мъжът ми е готвача вкъщи
Ето рецептата, мързелива и много лесна
В гювеч слагаш малко олио/зехтин на дъното и зеленчуци, каквито намериш, най-вкусно става с готов гювеч от магазина, така си пише на бъркана "Гювеч"
Изсипваш го и него и слагаш директно нарязаното телешко на парченца, колкото кибритени кутийки.
Слагаш във фурната и го забравяш за няколко часа
Довечера като питам мъжа ми, ще ти напиша на колко градуса и за колко време се пече 
София 16.08.2004г.
| |
|
Ще почерпя, как няма да почерпя!
Ние не сме вегетарианци, но сме абсолютни антифенове на пържено, тестяно, солено, мазно и изобщо прекалено готвено. Ядем само печени меса, евентуално със сосове, разни задушени глупости, салати и плодове. Просто така обичаме, не от някакви други съображения или лиготии. Ясно е, че Давид се храни по подобен начин, но пък трябва да яде и манджи, затова му ги готвя отделно - боб, леща, копривена каша, фрикасета, карфиол, тиквички с ориз, прясно зеле - само той си ги яде Също всевъзможни банички, бухтички и пържени филийки, децата май трябва да ядат подобни работи? Виж, с ориза като че ли мога да се разгърна още малко - ориз със зеленчуци примерно не правя или със зелени работи, а също и пълнени чушки - дай някакви рецептури насам 
Давид 21.12.03
| |
|
Мани, мани - и аз половината си рецепти от мъжо ги знам
Предполагам, че това телешко може и в отделни гювечета да стане, че нямам цял 
Давид 21.12.03
| |
|
в събота направих 2 манджи, защото в детската имало първо и второ
и понеже ми прави въртели
супа - пилешка ама със повече зеленчуци
защото пък второто ни беше супер постно и здравословно - коприва със сиренце
в събота яде само от копривата
в неделя само от супата
общо взето го храня с това което съм приготвила за всички защото не мога да готвя по цял ден
правя манджата като се съобразявам с подправките - например чер пипер не слагам заради него
Редактирано от tinta на 03.04.06 12:06.
| |
|
Е как устисквате да не хапвате от неговите манджи?:) Направо си е разхищение на енергия отделното готвене според мен.
Бях забравила гювечетата, добре, че ги спомена - те са най-бързата възможност с най-широк диапазон на разнообразни съставки - бухам каквото има в хладилника :).
Кексове, банички, сладкиши и пр. тестени вкусотии аз не правя по принцип. Не съм и никак убедена в полезността им, но пък жената, която гледа Андреа, си ги прави почти всеки ден и за собствените си деца, та съм го приела това положение :).
С рецептури почти не работя или само от време на време при пробване на някоя нова манджа :). Оризовите манджи не ги задушавам предварително, щото не ми се занимава, макар да се твърди, че ставали по-вкусни така :). Плънката за чушките също не я запържвам, само оставям ориза малко да покисне и да се надуе естествено и после го обърквам с каквото друго реша - нарязан на дребно картоф, морков, овесени, ръжени, пшенични или овесени ядки, пеничен зародиш, лук, подправки. Пълня чушките и пека. Зеленищата обаче ги сварявам за кратко във вода или ги заливам с вряла вода преди да ги сложа в ориза, че иначе нещо вкусът съвсем отива на кино :).
Сетих се нещо друго, което ми се струва важно - меся си пълнозърнест хляб за нас с домашен кисел квас. Също всички зърнени храни ги накисвам предварително за известно време, понеже така се неутрализират фитатите и се извлича максимална полза. Полезни са и кълновете, но по тая част съм много несериозна и няма да се давам за пример :). Ако някой се интересува от хляба с кисел квас и ползите от накисването на зърнените храни, нека хвърли едно око на следните дискусии:
| |
|
а телешкото не го ли варите предварително....? аз ако не го сваря ми става жилаво на фурната....
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|