Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:08 05.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Изплащането на отпуск след майчинство - каква базанови  
Автор Klee (мама на Бобо)
Публикувано20.12.05 17:41

Моля мамите - спец по тези въпроси да ми помогнат с някои разяснения.
Върнах се на работа 1.7 год. след като родих. Наясно съм, че по закон ми се полага платен отпуск след изкарани 2 год. майчинство (при мен 20 дни на година). Въпросът ми е парите, които трябва да получа от работодателя на каква база се изчисляват: на заплатата която съм взимала преди да родя (т.е. на база трудов договор) или на база т.нар. "обезщетение за майчинство", преди 120 лв, сега 130 лв (както твърди счетоводителката от фирмата, в която работя)???

И още нещо: при положение, че съм се върнала предсрочно, имам ли право пак да ми бъдат изплатени отпуските за 2 год. или само за 1.7 год. (не съм си взимала отпуск от както съм се върнала на работа).

Предварително ви благодаря за отговорите. Разчитам на помощта ви!!!!!!

Тема Re: Изплащането на отпуск след майчинство - каква базанови [re: Klee]  
Автор DidkaBanditka (непознат)
Публикувано20.12.05 18:16

Здрасти Klee,
Не съм сигурна по кой чл.и коя ал. от Кодекса на труда беше , но по него отпуската ти се изплаща на база трудов договор ако ли не имаш право да си използваш полагаемият годишен отпуск.
Освен това след като си прекъснала майчинството ти се полага 50% от майчинството определено за съответната година до навършване на 2 год. на детето. Ще се опитам да немеря по кой чл. и коя ал. от Кодекса на труда бяха и ще ти пиша.

[img]http://bd.lilypie.com/R3efp2/.png[/img]<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от DidkaBanditka на 20.12.05 18:20.</EM></FONT></P>

Редактирано от DidkaBanditka на 20.12.05 18:27.

Автор galimar (непознат )
Публикувано20.12.05 18:33

цитат от Кодекса на труда
Заплащане

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.

Тъй като смятам да постъпя по същия начин съм попроучила въпроса - от заплатата, а не от 130 лв и за допълнителната сума, затова че не си си доизползвала отпуска до 2 г. е точно така

Тема Re: Изплащането на отпуск след майчинство - каква базанови [re: DidkaBanditka]  
Публикувано20.12.05 23:22

Много мерси! Ще чакам инфо, за да мога да си защитя позициите! Дано да си права!

Автор didi_s4et (непознат)
Публикувано21.12.05 10:19

Във връзка с нормативното основание за получаване на 50% от обещетението за отглеждане на малко дете + договорната заплата, в случай че майката се върне на работа преди детето да е навършило 2 години виж в Кодекса за социално осигуряване: чл. 53, 54. Опитах се да ти ги копирам тук, но нещо на мога, не знам защо.
За отпуската по чл 155 от КТ, която е по 20 работни дни на година, ако не е договорен по-голям размер в индивидуалния или колективния трудов договор, която ти се полага и за периода на майчинството те съветвам първо да се върнеш за 1 месец на работа и после да я ползваш за да може базата за изчислението й да е работната ти заплата по трудов договор. В този случай мисля, че счетоводителката на фирмата ви няма да може да ползва друга база за изчисление на възнаграждението за периода на отпуската, освен работната ти заплата по ведомост от миналия месец /в който си работила/.

Иначе друг нормативен документ, който може да прочетеш освен Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, ако искаш да си по-подготвена да отстояваш позициите си е Наредбата за работното време, почивките и отпуските. И трите документа ги има на много места в нета, само пусни заглавието им google и ще ги намериш лесно.
Това е от мен дано съм ти била полезна с инфото.

Тема Re: Изплащането на отпуск след майчинство - каква база [re: galimar]  
Публикувано21.12.05 10:33

Galimar, благодаря за информацията. Сигурна ли си, че този чл. 177, засяга и въпроса с майчинството? Дано да е така, че тепърва ми предстои голяма борба във фирмата. Има ли и още нещо, на което бих могла да се позова?
Желая ти весели празници!!!

Автор Aлa-Бaлa (хитруша)
Публикувано21.12.05 10:50

В общи линии останалите момичета са ти отговорили, но и аз да се включа Връщайки се на работа и прекъсвайки отпуска за оглеждане на малко дете имате право освен месечното възнаграждение по тр.договор и на половината от майчинството. Ако връщайки се веднага ви разрешат да ползвате платен год.отпуск от мин. години или за тази, той ще се изчисли на база последен месец с отрабетени най-малко 10дни. Затова и моят съвет е върнете се на работа но отпуската ползвайте в следващият месец, когато в предишен ще имате вече 10отработени дни защото нямам представа преди 1,7г какво ви е било възнаграждението

Тема Re: Изплащането на отпуск след майчинство - каква базанови [re: didi_s4et]  
Публикувано21.12.05 10:56

Мерси Didi, аз се върнах на работа на 11.10., така че са минали повече от 2 месеца. Аз няма да ползвам отпуска, тъй като при нас е малко див капитализъм и не може току тъй да излезнеш когато си решиш. Практиката тук е неползвания отпуск да се изплаща. Като казваш "...счетоводителката на фирмата ви няма да може да ползва друга база за изчисление на възнаграждението за периода на отпуската, освен работната ти заплата по ведомост от миналия месец /в който си работила/" имаш предвид, ако сега си взема отпуска и последният месец е ноември или последният месец в който съм работила преди да родя??? И още нещо: 40 дни платен отпуск ли ми се полага, при положение, че съм се върнала 5,5 месеца преди двете години? (Детенцето ми става на 2 г. ма 27 март). И за 2006 г. ще си имам ли пак 20 дни отпуск или ще се преизчисли от 27 март.
Извинявай, че те засипах с въпроси..... Много ти благодаря за помощта.

Тема Re: Изплащането на отпуск след майчинство - каква базанови [re: Aлa-Бaлa]  
Публикувано21.12.05 11:06

Мерси Ала-Бала. Пропуснах една подробност: Откакто се върнах на работа (2,5 месеца), заплатата ми е увеличена със 130 лв. (не е за черпене ). Това има ли значение? Правилно ли разбрах, че отпуската за 2-те год. ще се изчили на заплатата, която взимам в момента?

Автор didi_s4et (непознат)
Публикувано21.12.05 11:42

1.Последният месец е ноември, т.е ако излезеш в отпуска през декември базата за ичислението му е ноември.
2. Имаш право на 20 дни за първата година от отглеждането на детето и приблизително 11 дни за 6,5 месеца от втората година. А за 2006 си имаш право на нови 20 дни без да се преизчисляват.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.