|
Тема
|
РИБА??? Кога и каква???
|
|
Автор |
Klee (мама на Бобо) |
Публикувано | 03.11.05 17:39 |
|
Здравейте мами! Бих искала да разнообразя менюто на бебо (1.7 месеца) с риба и се чудя каква да му взема и да съм сигурна, че е достатъчно екологично чиста и прясна. Аз лично смятам, че пъстървата е добър вариант, макар, че по развъдниците ги хранят с нещо като кучешка храна . От друга страна съм чувала, че даването на риба в ранна детска възраст, може да предизвика алергии. Моля да споделите опита си, че нямам идея как да посъпя....
| |
Тема
|
Re: РИБА??? Кога и каква???
[re: Klee]
|
|
Автор |
toutou (и Янчето) |
Публикувано | 03.11.05 17:41 |
|
Рибата все още я давам основно от пюрета. Иначе досега съм давала скумрия но в рибена чорба със зеленчуци. Проблема е да я изчистиш от костите. Яла е и задушена във фурната във фолио бяла риба(от замразените) и сьомга. Но е ефен още на "суха риба" , предпочита я в супата.
Яна, на 1г. и 4 месеца
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tani4ka (mama na Boris) |
Публикувано | 03.11.05 20:50 |
|
И аз започнах с пюретата с риба. Тогава беше на 7-8 месеца. Боби ядеше лакомо и явно ги харесваше. Като стана на 1 годинка му давах варена и смесена със задушени зеленчуци или с картофено пюре.
Снощи пекох мерлуза-това е бяла риба, не е мазна или тежка. Борис вече яде самичък и си я хапна със зеленчуците.
Давала съм му и скумрия, но нещо не я харесва много. Ял е предимно бели риби, защото ние с баща му ядем такива. Иначе няма алергии към рибата.
Борис - 03.06.2004
| |
Тема
|
[re: tani4ka]
|
|
Автор |
Klee (мама на Бобо) |
Публикувано | 04.11.05 10:03 |
|
Много благодаря за информацията, значи ще давам смело. Аз също съм му давала няколко пъти готово пюре със сьомга. Хрумна ми, че и филето от акула ще е подходящо от гледна точка на костите.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
_sv_ (новак) |
Публикувано | 04.11.05 10:06 |
|
Започнах когато беше на 6 месеца - само от пюрета (Semper - имат калкан за по-малки бебета и моруна за по-големи). Още не съм му готвила риба. Няма проявени алергии засега. Никой в рода ни няма алергии, и затова педиатърката ми каза , че мога смело да давам и риба още докато е бебе :-)
| |
Тема
|
[re: toutou]
|
|
Автор |
Lorenca (Mish) |
Публикувано | 04.11.05 22:15 |
|
Не съм спец, но ми казаха, че скумрия не бивало да се дава на бебета - съдържала някакво вещество!, което все още не е за тях малките. Но не знам до каква възраст ...
| |
Тема
|
[re: Lorenca]
|
|
Автор |
toutou (и Янчето) |
Публикувано | 04.11.05 22:30 |
|
Е, аз и дадох за първи път скумрия на 1г и 3 месеца. Не съм се интересувала чак в подробности за различните видове риби, речна е трудно да се дава заради костите. По принцип захранвах късно и дадох риба за първи път на 11 мес. 1/2. А ето днес какво приготвих за тримата:
Във фолио сложих филе от бяла риба + зеленчуци:морков и грах, една капка олио и малко сол и завих като "пакетче" и за 20 мин във фурната. Става много лесно, леко и най-вече "немиризливо " за риба. Плюс картофено пюре за гарнитура. малката го хареса.
Яна, на 1г. и 4 месеца
| |
Тема
|
[re: toutou]
|
|
Автор |
Lorenca (Mish) |
Публикувано | 04.11.05 22:39 |
|
На нашата засега давам само от пюрето Semper с моруна.
Да, бяла риба ставало. Амур май беше вида който бил подходящ.
Ще си поръчаме и ние от Вашата вкусна кухня
| |
|
|
|
|