|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Майчинство след прекратяване на тр.договор
|
|
Автор |
asenkd (непознат
) |
Публикувано | 16.10.05 15:49 |
|
Здравейте! Пише ви един татко.
Проблема е следния: прекратиха трудовия договор на съпругата ми, докато е в майчинство, т.к. се завърна титуляра, по чието заместване беше назначена. Въпросите ми са следните:
1. Каква е процедурата сега? До колкото разбрах, трябва да се ходи в социални грижи ... как стои въпроса там? Изплащат ли пълен размер на майчинството до 2-рата година или плащат само до края на 1-вата и то на социално слаби семейства? Освен това как стои въпроса със здравното осигуряване на майката? Единственото, което знаем със сигурност е, че периода до 2-рата година на детето се зачита за трудов стаж, независимо от това къде точно е била майката в този период. Напомням, че майчинството е започнало докато съпругата ми е била на трудов договор. Освен това тя има няколко години тр.стаж, ако това има значение.
2. Познати ми подсказаха, че по-сигурния вариант е да си намерим фирма към която да я назначат фиктивно и до края на майчинството да се води там. Ако някой е използвал този вариант, би ли споделил каква точно е процедурата? До колко е опасно да направят проблем на въпросната фирма?
3. Има ли значение това, че между датата на прекратяване на договора и датата на зачисляване към НОИ (или друга фирма) е минал известен период (надявам се да е колкото се може по-малък)?
Благодаря предварително на всички, които могат да помогнат с отговори!
| |
Тема
|
Re: Майчинство след прекратяване на тр.договор
[re: asenkd]
|
|
Автор |
Flash_ () |
Публикувано | 16.10.05 18:44 |
|
Моят случай беше подобен, докато бях по майчинство закриха варненския клон на фирмата в която преди работех. Това стана 2 месеца след като бях родила. Да, отива се в социални грижи по местоживеене с куп документи. Без значение колко трудов стаж си имал преди това/аз имах почти 10 години/, помощ за отглеждане на дете се изплаща от там до навършване на 1 година на детето. През това време не се плащат здравни осигуровки на майката. Не се зачита и за трудов стаж...това беше по соц. времето, вече не е така. Не знам от къде знаете обратното със сигурност.
По т.2 не мога да кажа нищо, но нямаше ли изискване за някакви месеци тр.стаж преди да има възможност да се излезе по майчинство? Най-добре е ако имате познати работодатели, да се консултирате с техния счетоводител, имайте предвид, че ще трябва да си плащате и осигуровките които са за сметка на работодателя...поне такава е практиката.
По т.3 - НОИ няма нищо общо тук, освен че ако съпругата ви ще получава майчинските от соц.грижи ще трябва да си внася здравни осигуровки сама.
От соц. грижи ще и изплатят със задна дата майчинските, поне при мен така стана. А, и трябва дохода да ви е под 200лв на човек на месец за да има право на тях.
Успех!
| |
Тема
|
[re: Flash_]
|
|
Автор |
asenkd () |
Публикувано | 17.10.05 10:09 |
|
Благодаря за отговора!
Дали се признава за трудов стаж съдя от сайта на Министерството на труда и социалната политика - има секция Въпроси и отговори:
"Независимо, че в момента не работите, съгласно разпоредбата на чл. 354, т. 6 от Кодекса на труда, за трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение - когато майката или осиновителката се грижи за отглеждане на дете до навършване на тригодишната му възраст."
Относно фиктивното назначаване към фирма, предполагам има някакъв срок в който трябва да се води на работа, преди отново да излезе в отпуск по майчинство. Не знам колко е този срок, но съм чувал, че няколко дни (2-3) са достатъчни.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
bubulina (новак) |
Публикувано | 17.10.05 10:31 |
|
Ако съпругата Ви вече е в отпуск по майчинство не може да бъде назначена във фирма. Стажа който искат в последното работно място се увеличи но не съм сигурна колко е. Във всеки случай 2-3 дни не вършат работа. Имам спомени, че искат 6м. непрекъснат трудов стаж преди излизането по майчинство, за да получава майчинство 2г. От социалните плащат до навършване на 1г. на детето.
| |
Тема
|
[re: bubulina]
|
|
Автор |
Чeтa () |
Публикувано | 17.10.05 10:39 |
|
Във всеки случай 2-3 дни не вършат работа. Имам спомени, че искат 6м. непрекъснат трудов стаж преди излизането по майчинство, за да получава майчинство 2г.
Това от кога? Педи 2 години трябваше да имаш 6м. трудов стаж (без значение с прекъсване или не) и поне 2-3 дни да си назначена на работа преди началото на болничния (40-те дни преди раждане), за да можеш да получаваш 2 години майчинство.
чаша бада
| |
Тема
|
[re: bubulina]
|
|
Автор |
asenkd () |
Публикувано | 17.10.05 10:54 |
|
Да, в момента съпругата ми е в отпуск по майчинство (т.е. беше), детето е на 7 месеца. Това което аз знам засега е само това - по Кодекса на труда:
"Право на обезщетение при отглеждане на малко дете
Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.07.2004 г., изм., бр. 69 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица."
Ако имате предвид нещо друго, бихте ли го споделили?
| |
Тема
|
[re: Чeтa]
|
|
Автор |
gigikas () |
Публикувано | 17.10.05 10:59 |
|
Да, няма значение дали стажа ти от 6 месеца е с прекъсване или не....
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kadrokosa (слънчева) |
Публикувано | 17.10.05 12:06 |
|
Аз, ти предлагам да копираш постинга си и в клуб "Счетоводство"
| |
Тема
|
[re: kadrokosa]
|
|
Автор |
asenkd () |
Публикувано | 17.10.05 12:53 |
|
Мерси все пак ... направил съм го от самото начало. За мен е важна информацията и от препатили (със сигурност има доста), и от специалисти!
| |
|
Доколкото ми е известно независимо дали към излизането има 6 месеца назад точно или не, то си излиза в 2 г майчинство. Трябва да има в трудовата книжка 6 месеца непрекъснат трудов стаж, някъде и назад може да е, а не непосредствено преди раждането. Към излизане в майчинство /болничен 135 дни ли там колко бяха+ 2 години после/ трябва да е на трудов договор.
Обаче в случая не става дума за това.
Ако е по заместване, то сори, ама като се върне титуляра я освобождават.
Не виждам логика да не я назначат някъде на постоянен трудов договор. Това означава, че жените, които са на временни трудови договори 100% са прекарани от един момент нататък.
По-добре да се попита в инспекторат по труда /или там както се нарича/ какви са й възможностите за действие. Даже там ще дадат най-добрата и вярна информация!
Може пък наистина да няма вариант за назначаване във фирма, та дори и за 1 месец да е, защото е в майчинство. Или понеже то е настъпило вече... Добре щеше да е да се прехвърли майчинството на някой, който е на договор - ако имате тази възможност, де.
По вероятно обаче е да продължи да си внася здравна вноска /4.2 %/ а да си остане в майчинство, което да й се изплаща директно от НОИ на нея.
В НОИ има безплатни консултации, така че и там може да се отиде. Няма начин без среща с институцията да си решите проблема, защото в крайна сметка информацията е много разнородна.
Дали ще е назначен някой от фирма или ще се самоосигурява е все тая, даже по-добре да не се занимава с фирма изобщо. Самоосигуряващите се също ползват майчинство и болнични листове, с/у 90 лв на месец за осигуровки. Чиста работа.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|