Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 04:45 09.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За телевизора и затъпяванетонови  
Автор Mi6ka (сива на точки)
Публикувано06.10.05 12:43

Здравейте!
Много от нас вече са наясно, че телевизията все повече се грижи за нашето затъпяване, отколкото за интелигентното ни развитие. В подкрепа на това преведох една статия на д-р Андреас Бузе в електронното издание на Rund-ums-Baby.
Eто и самата статия. Приятно четене!

Телевизорът и другите електронни медии сами по себе си не са нещо лошо за децата ни. Лошото започва от увеличеното им безконтролно ползване в детската стая, както и от злоупотребата им в ролята на бавачка. Твърде често телевизорът стои в центъра на семейния живот за сметка на най-простичките разговори в семейството. Четенето на глас, пеенето и съвместните игри, а по-късно и самостоятелното четене се заменят от толкова по-лесното нагласяване пред малкия екран. В същото време, именно тези “старомодни” занимания са тези, които гъделичкат детския дух и помагат за неговото развитие.
Последиците от това нездравословно развитие виждам в ежедневната си практика на детски лекар, където все повече срещам деца с проблеми в развитието, говора и социалното поведение. Криминологичният изследователски институт в Долна Саксония установи чрез едно изследване на 23 000 деца и младежи, че успехът в училище е обратно пропорционален на времето, прекарано пред малкия екран. Последният впечатлява толкова много малките, че се налага ние като родители да полагаме изключително големи усилия за регулирането му в здравословните граници. Родителите следва да се замислят над този проблем, още докато наследниците им са в бебешка възраст. Ако телевизорът в дневната е твърде скъп, за да се махне, тогава може би все пак е по-добре родителите да не го гледат непрекъснато, докато детето е в стаята.
Децата под тригодишна възраст не би следвало изобщо да гледат телевизия, а при 3- до 6-годишните една ежедневна 30-минутна порция е в рамките на нормалното, най-добре обаче заедно с родителите, тъй като е важно да се отговори на въпросите, които предаването предизвиква у любопитните малчугани, а и самия разговор върху темите на предаванията е полезен. По същия начин – новите медии като Интернет – могат да бъдат използвани за обогатяване и получаване на знания. Основното правило тук би следвало да бъде “Внимавай в това, което детето ти гледа”, тъй като и тук екранът не бива да се превръща в единствен събеседник и да ангажира изцяло детето.

Източник

Тема Re: За телевизора и затъпяванетонови [re: Mi6ka]  
Автор nikol78 (мама на София)
Публикувано06.10.05 12:57

Аз лично, ако не е телевизора няма да се справя, сама я гледам и нямам сили за подобен род забавления. Ако имах чистачка, перачка и т.н. с удоволствие ще седя до детето и ще му чета книжка ....

София 16.08.2004г.

Автор shnapy ()
Публикувано06.10.05 13:18

Моето мнение е че ако не се прекалява няма проблем.Става въпрос zа децата.чак пък да се zатъпява...Затъпява се ако седиШ и гледаШ само сапунки...и биг брадър.Определено съм против слагането на телевиzор в детската стая и аz лично не бих го допуснала в наШето семеиство.Но това не оzначава ,че бих ограничила детето съвсем.

Тема телевизорът може да бъде полезен и вреденнови [re: Mi6ka]  
Автор DreamsComeTrue (videnie)
Публикувано06.10.05 13:30

зависи какво гледа детето. За съжаление по БГ ТВ дават простотии най-вече. Ако може някак си да пускаме на детето само полезни и образователни предавания ще е най-добре. И разбира се не прекалено, за да има време и за уроците. В такъв случай телевизията ще помогне за увеличаване на познанията и лично аз не виждам никакъв отрицателен ефект при това положение. Същото се отнася и за комютъра и игрите. Децата трябва да са в крак с времето, а не да гледат като треснати като им покажеш компютър примерно.
И според мен лошият успех в училище се дължи на това, че децата просто предпочитат ТВ и не им остава време за уроците. А не защото от ТВ се затъпява. Може да се губи време, да се научават вредни неща, но не виждам как се затъпява от ТВ.

Тема Re: телевизорът може да бъде полезен и вреденнови [re: DreamsComeTrue]  
Автор nikol78 (мама на София)
Публикувано06.10.05 13:50

В отговор на:

..........не виждам как се затъпява от ТВ.

Не точно затъпява, но било установено, че децата, които гледат телевизия имат проблем с концентрацията, но според мен всичко си е до дете.

София 16.08.2004г.

Тема явно си е до детенови [re: nikol78]  
Автор DreamsComeTrue (videnie)
Публикувано06.10.05 14:10

защото аз имам приятелки, майките на които реваха че децата им гледат нон стоп ТВ като бяха малки, а сега тези деца са страшно умни, концетрирани, интелигентни. Не казвам, че са станали такива от телевизията, според мен така са си се родили.

Автор Tedulina (мама на Хриси)
Публикувано06.10.05 15:10

Подкрепям. И аз съм на мнение, че трябва да има контрол при гледането на ТВ.

Автор lady Marian (defender)
Публикувано06.10.05 15:23

Ами то зависи какво гледа детето. Аз бях пощуряла, когато разбрах, че всеки Божи ден баба му му пускала на моят (тогава година и полвина)... Шоуто на Слави!!!
Детето се беше чалнало, постоянно ми обясняваше за "Шлави и Гожи". Даже един ден на пазара видя плешив мъж и като започна да го сочи: "Шлави, Шлави!" - Умрях от срам... След това я научих да му пуска Енимъл планет и резултатът беше страшен - детето сега е див фен на разни зоопаркове, знае всякакви животни и пр.
Това у баба му де, ние кабелна нямаме. И телевизор нямаше да имаме, ако не ни го бяха подарили, но принципно не го гледаме много-много. Само по малко новини и ако дават някой интересн филм или крими сериал. Ползваме го предимно за да гледаме филми от компютъра. И за Сънчо де...
Но идеята ми беше, че гледането на телевизия може да бъде полезно, ако се прилага правилно. Ако му пускаш Енимъл планет, най-много да научи животните. Ако му пускаш Слави, ами ще затъпее, спор да няма....

С нокти и зъби до край своята чест отстоявай!
Не остарявай, Любов, моля те, не остарявай!

Тема Re: За телевизора и затъпяването [re: lady Marian]  
Автор eti (Мама на Борис)
Публикувано06.10.05 15:36

Аз по принцип не съм голям фен на телевизията.
Най-мног да гледаме по някое филмче, новини , то детски предавания вече няма! Освен "какво работи майкати, какво работи татко ти..." и "Патиланци" аз друго не се сещам. FOX Кидс са едни от най-идиотските филмчета, които съм виждала. Те са равносилно на Американските екшъни!
СИна ми от както забелязва телевизора, гледа Анимал Планет. Познава всички животни, знае как казват, какво ядат и т.н. Образователно!
От кабеларките гледаме Историческите, Дискавъри, от този род. Все се чудя как си изкарват пари канали от рода на "2001". От време на време Холмарк, но с тези техни повторения, а сега и БТВ и Канала ги повтарят Непрекъснато! Но само там май вече се хваща Английски филм! Или някоя по-човечна Ко-продукция.
Телевизор в Спалнята или Детската - НИКОГА!
За всичко си има време и място!

Автор crazy_chick ()
Публикувано06.10.05 18:18

Ох, телевизията... болната ми тема...
Аз лично съм крайно, ама наистина прекалено крайно настроена против телевизията. Въпросният приемник вкъщи работи по не повече от 40 минути дневно, бивайки безцеремонно изместен от радиото. Съзнавам, че едва ли е чак такова зло, ама на - от дете я ненавиждам и след два часа пред телевизора се чувствам като най-драстичния идиот в целия свят. Въпрос на настройка, все пак... Радвам се, че и отношението на мъжа ми е същото.
Discovery, Animal Planet, VH1 или целенасоченото гледане на някой филм - ок, но за мен често срещаното използване на телевизията като постоянен фон в ежедневието е непоносимо. Разговори, книги и разходки са нещата, с които запълваме свободното време и семейните вечери.
Съвсем ествествено е, че TV-консумацията от страна на моето дете е твърде ограничена и с баща му смятаме да е така поне докато не навърши 6 години. Пускали сме му филмчета с животни, Немо и т.н, но интересът му е минимален - гледа 5 минути, казва "край", натиска копчето за изключване и толкоз.
Колкото до наличието на телевизор в детската стая или в спалнята ни - абсурд.

Не мога да кажа дали се затъпява от телевизия - наистина зависи от количеството и качеството - но определено вярвам, че не допринася кой-знае колко за интелектуалното развитие на децата и за емоционалния живот на родителите им. Разходка и игра с детето, а после вечеря на свещи с баща му са нещата които мноооого повече ме привличат...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.