|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
за обрязването при мом4енцата
|
|
Автор |
babydd (непознат
) |
Публикувано | 03.08.05 09:20 |
|
Здравеите моми4ета.Предстои ми раждане и горещо се интересувам по въпроса за обрязването.Моля ако някоя мама има опит нека сподели.Кога се обрязва детенце,няколко дни след раждането или месеци след това.
Болезнена ли е процедурата за самото дете?Има ли някакви специални грижи след това?
Благодаря ви предварително
| |
Тема
|
Re: за обрязването при мом4енцата
[re: babydd]
|
|
Автор |
Dafna ((((,)))) |
Публикувано | 03.08.05 10:17 |
|
Не съм чувала в БГ да се обрязват момченцата при раждане.
Знам, че това се прави поне след като навърши годинка.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
babydd (непознат
) |
Публикувано | 03.08.05 10:59 |
|
Аз не живея в България,а и обрязването след годинка мисля 4е ще е много травмиращо за детето.Та затова питам мамите с опит
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Dafna ((((,)))) |
Публикувано | 03.08.05 11:07 |
|
Ето тогава линк към една тема, в която са писали мнооого мами с опит
Успехи приятно четене
| |
Тема
|
|
|
Автор |
geminarius (скомина) |
Публикувано | 03.08.05 13:01 |
|
Не искам да обвъзрвам никого с мението ми, не съм лекар, само споделям мислите и, затова не се засягай, моля :)
Раждането за едно дете е голямо натоварване, направо си е стрес.
Доколкото си спомням, четох, че по времето на раждането натискът върху бебето е много силен, налягането е огромно. Представи си как това малко телце с часове наред трябва да бъде притискано и изтласквано през тесния родилен канал, който е едва 10-ина см. широк.
Бебето е живяло 9 месеца на топло, уютно, тъмно... било е на сигурно място и се е чувствало комфортно.
То не е виждало дневна светлина. С раждането то бива изложено на светлинен стрес, шум, който не познава, студено му е, гърдичките и дихателните пътища трябва да се отворят, то трябва да се научи само да диша!
Обрязването, доколкото знам, е доста болезнена интервенция. В някои страни то дори се прави без упойка. Представи си само какво означава всичко това за едно новородено бебе
Дали, ако детето бъде обрязано след раждане, би било по-лесно поносимо, имайки предвид самото раждане, отколкото ако детето е по-голямо, но напълно възстановено от стресовото раждане? Аз лично не мисля...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
gugu (пристрастен) |
Публикувано | 04.08.05 05:33 |
|
Не съм от знаещите, но от дочулите.
Бебетата в някои страни /аз имам предвид САЩ/ се обрязват още в родилното, т.е. около 2 дена след раждането. Масова практика е и най-вероятно те ще ти предложат как и кога веднага.
Има някои специфични неща за след това, но не мога да ти кажа. Просто дочувах инструкции в болницата на майки с момчета.
Отделно с годините процедурата е по-болезнена и по-сложна. Пак да си кажа, че са дочути неща. Затова се предпочита да не се чака.
Няма да споделям предимствата на такава манипулация за да не се разводни темата в спорове.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Bono (пацифистка) |
Публикувано | 04.08.05 13:30 |
|
Аз имам две момчета. За първото живо се интересувах, като теб, месеци преди раждането. Не намерих лекар, който да извърши манипулацията веднага след раждането или поне в рамките на първата седмица. Детето направи фимоза на около 5-месечна възраст и го водих в Пирогов, набързо и с насилие му отлепиха кожичката и ми обясниха, че обрязването е "Много сериозна манипулация, която изисква упойка и зашиване (!?!)" и изобщо какви съображение имам да причинявам това на детето си.
От там си направих извода, че ще ми е наистина трудно да намеря подходящ лекар, който да го направи както трябва и да ми спести коментарите си.
Освен това във всички книги, които четох по въпроса, се казваше, че не е редно манипулацията да се прави след 6-месечна възраст, максимум година, защото децата имат такава степен на себеусещане, че биха могли да се травмират сериозно - вярвам го, на година голяма част от момчетата вече отавна са си открили пишката и причиняването на болка там не би останало незабелязано. Пак в книгите пишеше, че ако се изпусне този срок, обрязване се прави със съгласието на вече зрялото дете (май около пубертета), след като му се обяснат предимствата от процедурата. Или ги оставяш сами да си решат като са вече мъже и не се месиш.
Та така си и останаха, и двамата необрязан
Дано откриеш повече инфо и подходящ лекар. Пиши ни, темата е интересна.
| |
Тема
|
[re: Bono]
|
|
Автор |
babydd (непознат
) |
Публикувано | 04.08.05 15:19 |
|
Аз си знаех 4е не е много лесна манипулация.Докторката ми предложи обрязване след 2-ия ден от раждането,много неини пациентки го правили в болницата в която и аз ще раждам,Но все пак тя не е хирург а гинеколог.Казва 4е самото обрязване(колко страшно ми зву4и)се извършвало с някаква машинкаа на типа на лазъра след което се поставяло нещо на пилето до зарастването му.Но със сигурност ще се консултирам с детски хирург и след това ще решим кога да извуршим манипулацията
благодаря ви моми4ета
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Meli (de profundis) |
Публикувано | 04.08.05 21:10 |
|
Манипулацията е проста и лесна. Болезнена е, но за кратко. Анестезия не се прилага - общата заради ранната възраст на детето и рисковете, инфилтрационна (местна) - заради деформацията на препуциума (това, което трябва да се отреже).
Кога е най - подходящото време за обрязване? Според Библията - на 8 ден след раждане. Според повечето медицински специалисти - никога. Има доводи за и против. В арабските страни - още в болницата, от квалифицирани лекари. В България не е особено популярна, прави се от хирурзи, макар да съм виждала оригиналния вариант - от ходжата на дръвника. Не виждам пречка гинеколог да го направи.
| |
Тема
|
[re: Bono]
|
|
Автор |
Meli (de profundis) |
Публикувано | 04.08.05 21:14 |
|
Очевидно не си търсил усилено лекар за циркумцизия, щом не си го намерил. Но явно търсиш някой, който да няма собствено мнение и да подхранва у тебе усещането, че ти е длъжен. Е такъв трудно ще намериш. Особено пък кадърен.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|