Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:20 17.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема на 1 г. 5 м. на ясла. Има ли и други?нови  
Автор shushon (бонбон)
Публикувано17.05.05 23:27

Много съм притеснена. Днес ходих до яслата, защото искам да дам синът ми от месец септември на ясла. Бях подала молба доста отдавна, защото наплива е голям. Гледам името му, като резерва в приема сега за юни. Обяснявам, че не искам да го дам сега, и какво ще стане, ако другите деца се откажат и се стигне до него. Искам от септември! Отговарят ми, че не може, ако сега си загуби реда, край отпада. Обяснявам, че той е на 1 г. и 1 месец и скоро е проходил и, че настоявам да е от септември, за да е по-голям. Е не може. За да не си загубя реда, да го дам за няколко дни, колкото да го запазим и после да го давам от септември, и без това лятото ще бъде затворена яслата. Но, за да го пусна за няколко дни, това означава да ходя до педиатъра, да правим изследвания, да ходя да ги взимам. Той трудно се заседява в количка, т.е. нося и бутам до поликлиниката, а няма на кого да разчитам да ми помогне.
Освен това първо идеята ни беше да го дадем след новогодишнити празници т.е. от януари, за да се адаптира и да съм спокойна, като тръгна на работа. Не може, има прием само юни и септември. Ами аз трябва да се върна по-принцип на работа през април, кой да го гледа до юни?
Защо е тази излишна бюрократщина се чудя? Следващият път, като забременявам, ще плануваме бебето според приема в яслата, да навършва 2 години или през юни или през септември .

А имам си и още един проблем. Всички са срещу мен и мъжат ми и близките ми. На мъжът ми му е лесно, все е командировки и почти не се прибира, нашите го взимат за 2-3 часа 1 път в седмицата, но сега много филосостват.
През септември ще бъде на 1 г. и 5 м. , нали няма да е единствен и аз не съм най-лошата майка на света?

Тема Re: на 1 г. 5 м. на ясла. Има ли и други?нови [re: shushon]  
Автор яroдka (мама на Лилиан)
Публикувано18.05.05 01:15

Здравей
Не съм на твое място, но ако бях най-вероятно нямаше да си дам детето на ясла, единствено, защото ме притискат да го дам. Бих го дала "насилствено" само поради много важни причини. Ако такива няма, останалото е въпрос на вътрешно чувство(потребност, по скоро). ИСКАМ да си гледам детето - гледам си го. НЕ ИСКАМ - давам го на ясла/градина.
А това дали го гледам аз или ходина ясла/градина въобще не е критерии доколко и дали съм добра майка. Философстванките, по въпроса, на хората около мен въобще не могат да ми накривят капата
Освен това, не искам след време да се чувствам гузна пред самата себе си, че съм се подвела и не съм останала още с детенцето.

А дали не можеш да намериш друга подходяща ясла, в която да могат да го вземат през есента??? Не съм много запозната с практиката, но в тази ми се струва, че нещо си правят тънки сметки!?

А за това дали е единствен - ми, че тооо, напливът за детските ясли говори сам за себе си. И...разбира се, че заради това не си лоша майка, 1г. и 5 м. си е съвсем прилична възраст, в която, ако детето няма баби под ръка, да тръгне на ясла.
Каквото е да решиш, дано да бъде най-доброто

Автор new* (непозната)
Публикувано18.05.05 01:37

Че какво ти е лошото? Аз също ще давам през септември моето гардже на ясла. И то ще е на година и половина тогава. За тяхно добро е - там е по-весело, по-интересно... не е като да седят в къщи през дъждовните дни и да гледат телевизия, нали? Нито мога да й рецитирам стихотворения, нито да й чета приказки по цял ден. Не мога да я забавлявам така, както там ще я забавляват. Много ще ми е мъчно без нея, ще рева като магаре първите дни и ще си спомням с носталгия миналите /сегашните/ дни, когато по цял ден сме се шляли по улиците, но мисля, че детето израства по-бързо и се "очовечва" в яслите. Респектът, който му внушава лелката, липсва в лицето на мама:). И много други неща. Е, болестите хич не са плюс, ама се надявам, да минаваме между капките...
Та, кураж! На есен, с бодра песен... Трябва да се работи и това е:). А като стане непоносимо положението с носталгията, ще забременяваме пак.
От сега ли трябва да я запиша на ясла за септември?

Автор annivo (Ани)
Публикувано18.05.05 01:51

И мойта кукла ще тръгва на ясла на есен(Живот и Здраве)Тогава ще е на 1г. и 4 месеца,ама какво да правиме като трябва да си търся работа.Между другото
аз пуснах синът ми на същата възраст и в същата ясла и съм доволна от това как се развиха нещата при него и не виждам нищо страшно в това.Е вярно,че в началото боледуваше по-често ,но и това се оправи с времето.
Ню,аз подадох документите (молбата)на Дили преди повече от месец и ми казаха,че имало голям наплив и едва ли не сме хванали последния влак,а по времето на Иво (синът ми) си подадох молбата най-много месец преди септемви(когато тръгна на ясла)

Тема Re: на 1 г. 5 м. на ясла. Има ли и други?нови [re: annivo]  
Автор new* (непозната)
Публикувано18.05.05 02:27

Виж ти..., а уж нямало раждаемост. Ами като незнам, в коя ясла да я запиша?! Ей, омръзна ми вече да се глъвоблъскам, ще взема да я запиша в някоя ясла в Надежда някъде, поне с маршрутката ми е най-удобно там, вместо в Люлин, където живея.
И като са пренаселени яслите, има ли вероятност, да не ми вземат бебето никъде? Бях чула, че детските градини са пренаселени, ама за яслите незнаех... Тюх...

Тема Re: на 1 г. 5 м. на ясла. Има ли и други? [re: new*]  
Автор shushon (бонбон)
Публикувано18.05.05 09:19

Подадх молба, когато синът ми беше на 4-5 месеца.
Освен това вече има изнесени списъци с имената на входа на яслата. Като влязох вътре имаше едно тесте с молби.
Как няма да има наплив, като в целия квартал яслата е една с една група. Всички сгради, в които са се помещавали преди ясли са дадени на частни училища или ги ползват някакви институции.

За другия проблем, направо ще се побъркам. Всички ми надуват гравата с това, колко е малък, как незнам си какво си..........как няма да се грижат добре за него, щял да гладува, да стои мокър, да му крещят, а той няма как да ми го каже и т.н. Чувствам, че е най-добре да го дам. Първо няма кой да го гледа до следващия юни и второ, какво ще правя цяла зима с него вкъщи? Той е много контактен, търси децата. Като сме на пясъчника, ако е сам не иска да играе, щом има деца забравя, че съм с него, така е и вкъщи и като отидем на гости.

Тема Re: на 1 г. 5 м. на ясла.нови [re: shushon]  
Автор Smile (мълчалива)
Публикувано18.05.05 14:15

Мойте и двете тръгнаха на 1г4мес. Не са се изгърбили, нито пък имат някакви психически отклонения, а така като наблюдавам и другите деца от групата - те също са си наред. А в яслите обикновено не ги държат гладни, мокри и вързани.
Добре е, че го даваш по-рано, защото задължително ще се разболее няколко пъти в началото докато свикне на флората и фауната в групата и си изгради имунитет към съществуващите бацили. В таз връзка е по-добре да го дадеш по-рано, а не едва започнала работа да взимаш болнични (на шефовете - колкото и да са толерантни - не им харесва честото отсъствие).
След като сама си го гледаш - сама си вземи и решението дали да го дадеш или не. И аз бях на същия хал, но като креснах "ами гледайте го вие тогава" се оказа, че едната баба работела, другата вдигала кръвно, дядото не бил обул едни гащи на дъщерите си, камо ли да гледа внуци, бащата пък и той все е в командировки Давай го септември и ще видиш какви сълзи ще лееш от умиление когато ти каже първото стихче или песничка (е, аз се смях със сълзи на нашето първо стихче..май съм разказвала).
Приема юни и септември е заради детските градини - тогава приемат те и съответно се освобождават местата в яслите.

Тема Re: на 1 г. 5 м. на ясла.нови [re: Smile]  
Автор shushon (бонбон)
Публикувано18.05.05 17:03

Благодаря на всички, малко съм по-спокойна вече.

Автор Mилeнka (и бебе Юли)
Публикувано18.05.05 21:47

Аз мъничко ще се отклоня от темата, обаче искам да ви се оплача. Пък и може да е полезно за някои други майки с по-малки дечица, които живеят около нас. Аз по принцип мислех да гледам Юли до 3 годинки. Но изведнъж нещата при нас се промениха и се налага от септември да си търся работа. Нищо, викам си, ще го дам на ясла - той тогава ще е на 2 г. Е да, ама не. Просто не сме си избрали правилното място за живеене. Около нас (Бъсктон) има 2 ОДЗ-та и 1 ясла. От тях най-удобно ми е 8 ОДЗ (макар че е най-далече, но се стига с тролей), а там напливът е огромен - ако не си подадеш молбата на 2 януари нямаш шансове. Другите две заведения (37 ОДЗ и 55 ясла) са на 20 мин. път пеша, а и там няма шансове да ни вземат. Представете си - казаха ми, че дете на година и половина било вече твърде голямо за ясла. В 37 ОДЗ въобще не ми позволиха да си подам молба, защото тази година приемали молби само на деца, родени през 2004. Така била решила директорката. Просто се оказа, че април месец е твърде късно за молба, ако искаш да ти вземат детето същата година. Помислих си да опитам в далечни ОДЗта, но там ми казаха, че след като сме от друг район нямаме шансове, защото взимали първо децата от района. И така ще ходим направо на градина от догодина - живот и здраве. Добре, че майка ми не работи и ще може да го гледа, но пък тя е далече и ще трябва няколко дни в седмицата да спи при нея, а това никак не ми харесва, ама май нямам избор. Като не съм си подала от миналата година молба...

Тема Re: на 1 г. 5 м. на ясла. Има ли и други?нови [re: Mилeнka]  
Автор honey13 (scorpio)
Публикувано18.05.05 22:00

Има малко по-голям шанс да го приемат в района, където ще работиш, отколкото в районите, съседни на вашия. Вярно, че е доста късно, но все пак можеш да пробваш. Успех
П.П. И да не забравиш да подадеш молби за ДГ на повечко места

Ралица, 20.Х.02г.
Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.