Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:10 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самонови  
Автор Tandoori (veche mama)
Публикувано03.03.05 22:43

Видях, че вече няколко дена никой не пусна линк в този форум за петицията срещу закона за здравното осигуряване, затова аз ще го направя:

Моля разпространете линка и дано повече хора се включат в акцията срещу този безумен закон, който ощетява не само българите в чужбина, но и българите в България.
Благодаря ви!

Тема Re: OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самонови [re: Tandoori]  
Автор sisislava (щастлива мама)
Публикувано04.03.05 00:12

Благодаря за линка!
Аз се включих в акцията, естествено, и после пратих линка на още 10-на познати. Дано да има ефект!

Елица-28.04.2003

Автор 3aйo Бaйo ()
Публикувано04.03.05 00:18

И аз се включих както и моето семейство, и го изпратих на доста места, дано наистина има ефект !!

Автор molokov (koktail)
Публикувано04.03.05 12:36

Нека да кажа и аз какво мисля по тази прословута петиция, въпреки, че знам, че ще ме разскъсате.

Взимаме една примерна заплата от 600 лв брутно, на която се начислява ЗО от 3% - другите 3% са от работодателя.

Получава се за пет години - 2160 лв осигуровки платени в НОИ.

Един средностатистически мъж да речем на възраст малко над 30 съвсем спокойно може 5 години да не се ползва от услугите на здравеопазването.
Това не означава, че той няма да ги ползва в бъдеще, както и тези в чужбина.
Това не означава че той няма каквито и да било роднини, ползващи, както и тези в чужбина. Нарочно давам за пример мъж, а не жена която най-малкото ако няма никакни здравни проблеми поне ще има раждане/ия. Но може и да няма.

значи той може да плати 2160 лв за тези пет години при неползване и при заплата 600лв, а всички в чужбина не могат да отделят 800 лв за пет години ДОРИ И ПРИ РАВНА ПОКУПАТЕЛНА СИЛА на тази заплата и техните.

За здравното осигуряване на социално слабите които не плащат и са на наш гръб не ми се говори. ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ, следователно трябва да са и на ваш.

Ама вие сте се били осигурявали по местоживеене.
Ами откажете се от бг гражданство тогава.
Всеки човек трябва да е поне малко соц. отговорен.
Но най ме дразни, че се пищи за 800лв. дължими за ПЕТ години, който например в милата ни татковина всеки студент трябваше да плати за годините в които е бил студент, независимо от доходите си. Айде стига.

Тема Re: OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самонови [re: molokov]  
Автор tswete (usmihnato)
Публикувано04.03.05 12:47

Е, чак пък да се откажат от българско гражданство... Струва ми се в повече. Но българската система се основава наистина на принципа на солидарността, т.е. плащат всички, а ползват нуждаещите се. И ако децата им са в чужбина, то на родителите се налага понякога доста скъпо лечение в Бг. А не им се взимат допълнително пари. Друг въпрос е плащането под масата.
Но българската осигурителна система е така замислена, че всички да плащат една много скромна сума, а да получават лечение на максимално високо ниво. Аз мисля, че българските лекари са добри специалисти, правят максималното в порутените ни болници. Винаги има и мърша, има и доста непрофесионалисти... Липсва просто добрата санкция и никой не бива наказван за некомпетентността си.
Мога още много да пиша за здравноосигурителната ни система, все пак с това си изкарвам хляба (не да го пиша, де, а да го преподавам в университета) и винаги съм се чудела защо толкоз много се сърдите на минималните суми, които трябва да платите за здравни вноски. Много често българи живеещи в чужбина се връщат в БГ да си правят операции и то не в частни клиники. Да не ви се случва, но тогава кой ще ви поеме разходите - СЪЩАТА ЛОША ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА. А тя ви излиза почти без пари.
И мен не ме бийте!

Тема Re: OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самонови [re: molokov]  
Автор Mi6ka (сива на точки)
Публикувано04.03.05 13:10

Ти като ходиш в Гърция /примерно/ на екскурзия, искат ли ти да плащаш здравни осигуровки там?
Аре стига с тия популистки мозъчни промивки

Тема Re: OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самонови [re: tswete]  
Автор MoniT ()
Публикувано04.03.05 13:45

Абсолютно не съм съгласна с това, което пишете! Първо, идеята за "солидарността" бе отхвърлена преди близо 16 години и връщане назад няма. Второ, аз НЕ СЪМ РАБОТИЛА в България през последните 5 години и не виждам откъде мога да платя тези 800лв. Трето 800 лв за вас може да са малко пари, но за мен не са - не става въпрос за това кой колко пари има, а за това какво е отношението ни към парите. Та 800 лв не са малко пари. Четвърто, аз съм си плащала здравна застраховка в Канада и когато ми дойде времето да се възползвам от услугите на системата тук го направих без да се замислям. Пето, аз в момента не работя, а през част от вренето за което ми искат парите съм била в отпуск по майчинство - те мен ли ще осигуряват или мъжа ми, който (както и детето ми) нямат никакво касателство с българската здравно-осигурителна система?! Как може да искат пари от някой, който няма доходи? Това е абсурд!
Доколкото родителите ми ще се възползват от системата - ами няма да се възползват, за съжаление; благодарение точно на тази "прекрасна" система вече нямам такива. Сигурно защото АЗ не съм си платила здравно-осигуритекната вноска онкологичните отделения нямаха болкоуспокояващи средства в края на 2003 година, та си лекуваха терминално болните (тези хора са с ужасни болки и често не могат да преглъщат!) с таблетки! Добре че съм им лекар, та успях да намеря ампули за майка ми.
Последно, дори и да се откажа от българското си гражданство (за което напоследък започвам да се замислям) аз пак ще си остана българка и пак ще си празнувам Баба Марта и 3-ти Март и пак ще си чета Вазов и Ботев. Гражданството не ме прави по-малко или повече българка; съзнанието ми ме прави такава.

Далече съм от мисълта да ви "разкъсвам", но не разбирам защо поддържате една абсурдна идея?! Никъде го няма това - човек, който не е работил и не е имал доходи да плаща за нещо, което не е ползвал!
Някой го беше казал преди мен, аз не обичам да го повтарям, обаче не мога да се въздържа - България Е страната на абсурдите.

Тема я стига глупостинови [re: Mi6ka]  
Автор ruja72 (непознат)
Публикувано04.03.05 13:46

Но най-ужасното с осигуровките че безработните в Бьлгария са сьщо дльжници.
В нормалните дьржави точно дьржавата осигурява здравно безработните, като извинение че не могат да си намерят работа- а у нас е наопаки.
Ако има петиция в защита на безработните у нас бих я подписала. Защото се получава абсолютно незачитане на човешките права!!!
Те затова не ни приеха навремето с останалите дьржави в ЕС защото твьрдяха че законите ни не са хуманни- ами май е точно така!!
Като работи някой в чужбина и му вземат не малка сума от заплатата за здравни осигуровки или той плаща не малка сума за частна застраховка в сьтветната дьржава- бьлгарите в Бьлгария да не би да плащат пари за него в чужбина за здравната му застраховка.
А от бьлгарско гражданство може да откаже човек само с указ на президента- т.е. никой не може да се откаже
а какво ли може да прави човек без никакво гражданство не е ясно.......
Едно е ясно да се родиш бьлгарин това е да се родиш дльжник.
От момента в който имаш ЕГН си дльжен на всички институции у нас заради това че дишаш..
А иначе ако историята сьс застраховките беше легална защо не може да се плаща по банков пьт-това е поредната пирамида- ще сьберат парите пак на хората и после ще изчезнат с тах някьде, както е винаги е ставало у нас.
Управляващите вече се чудят как да ограбват народа- та вече се добраха до прогонените по принуда (заради безработица и т.н.) в чужбина бьлгари.
Срамна работа!!

Тема Re: OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самнови [re: molokov]  
Автор Biba ()
Публикувано04.03.05 14:25

Явно някои наистина не разбират защо е това недоволство, а и не се опитват да разберат. Всеки плаща осигуровките си там където живее, защото ако му се случи нещо ще отиде там на лекар, а няма да се юрне на 5000 км да използва родното здравеопазване, за което е плащал- логично е и не се иска много акъл за да се проумее. Така е на всякъде по света където има долу-горе добре функционираща здравна система. Тук не става въпрос за такива които са излязли за няколко седмици от България, а за тези които живеят в чужбина постоянно и от години. Това, което още повече ме ядосва, е че се измислят закони със задна дата- хайде сега плащайте за 5 години назад- Не съм ходила в БГ на лекар от както не живея там, но дълбоко се съмнявам, че ако през тези години ми се беше наложило да посетя такъв щяха да ме обслужат безплатно или някой от вас вярва на такива приказки?? Напротив- щяха да ми одерат кожата, затова и никога не съм тръгвала за България без да си направя здравна застраховка от тук. Те на баба ми- пенсионерка и уж с редовна осигуровка се чудеха как да й вземат 10 лв повече на преглед, та как си представяте мен да ме лекуват безплатно. Посочи ми една държава, чиито граждани трябва да си плащат осигуровките в нея въпреки че не живеят там... аз не се сещам за такава...
Също не съм съгласна, че и българите живеещи в България трябва да плащат със задна дата- значи майка ми през тези 5 години може би е била 2,5 години безработна и е с прекъснати вноски- когато й се е налагало да хоси на лекар си е плащала прегледа защото е била неосигурена (никой не я е преглеждал безплатно) за какво тогава трябва да плаща тя сега със задна дата?????
От където и да се погледне закона е доста недомислен и не може да се каже на черното бяло. Ако се прави такова нещо най-малкото трябва да се определи една дата (в бъдеще,а не от миналото) от която да е за всички задължително, а тези в чужбина да си подадат декларациите, че няма да са в БГ.
Не става въпрос за парите (въпреки че сумата хич не е малка), но аз никога не съм плащала за нещо, което не съм имала право да ползвам, така че няма да го правя и сега...

Тема Re: OFF, но ВАЖНО за майките в чужбина, а и не самонови [re: MoniT]  
Автор tswete (usmihnato)
Публикувано04.03.05 14:32

Принципът за солидарността силно се отличава от принципа за колективността. И да, българската осигурителна система наистина се основава на принципа на солидарността.
А има си и процедури, предвидени за осигурените в майчинство.
800 лева не са много за стандарта на живот в САЩ, Западна Европа, Канада. Предполагам в Канада раждането струва повече от 800 лева, да не говорим за каквато и да е друга манипулация.
Такава система е избрана и въплатена в българското законодателство. Не е съвършена, но в света не е открита такава. Освен, може би, ако такава е канадската, за която съм чела съвсем малко и не съм останала с такова впечталение. Нашата система не е лоша, поне от моето познаване на световните и европейските. Обаче не говоря за патологията. И в нашия форум на първа страница има някои интересни писания за големи специалисти, които са си позволявали да правят странни неща с пациентките си срещу много пари. Никакви санкции не се прилагат.
Може да звучи странно, но не могат да изключат безработните, щото и те се разболяват. Но ако са социално слаби, т.е. наистина нямат доходи над 200 лева месечно (мисля, така беше), се регистрират като социално слаби, получават социални помощи и държавата ги осигурява здравно. Но трябва да са регистрирани като безработни в Агенцията по труда - и бюрата по труда им тръсят работа. И като им намерят - нямат право да откажат да заемат подходящата за тях работа - в тяхното населено място, съответстващо на професионалните им качества и на здравословното им състояние. Ако откажат - спират помощите и не се осигуряват здравно. Т.е. като си беден и без работа - държавата те осигурява, но ако имаш работа, а не плащаш данъци и ти намерят работа от бюрото по труда, пък ти не щеш да я заемеш, щото си имаш друга???
Успях ли да обясня? Малко съм загубила тренинг!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.