Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:37 08.12.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Скандал вкъщи заради кърматанови  
Автор nezy (мама на Цвети)
Публикувано02.03.05 12:18

Мили мамчета,
Проблемът с кърменето се оказа буреносен за всички вкъщи. Успя да ни скара всеки с всеки. Но нека ви разкажа подробности и ще ви моля за съвет.
Митко е вече на 17 дни и тежи 4.020 кг. според ел. теглилка. Изписаха ни 3380 кг. и наддавал средно с 40-50 гр. Всичко вървеше много добре до неделя вечерта, когато ме втресе от една нищо и никаква температура 37 градуса. Същата вечер пристигна и майка ми, педиатър с 30 годишен стаж, работила дълги години като завеждаш детско интензивно отделение в Стара Загора. На следващата сутрин отново имах температура 37.4 градуса, Митко не искаше да заспи и час по час ревеше да суче, съответно го слагах на гърда. По едно време забелязах, че лявата ми гърда е почервенеяла, не е твърда, но много трудно може да се изцеди нещо от нея. Топли компреси - нищо. Почнахме да се чудим от какво е итази температура и треска, ходих на гинеколог - нищо.И така кърмата ми намаля, тя никога не е била обилна и ние в продължение на два дни се дондуркахме и слагахме на гърда. Накрая, вчера вечерта не издържах и купих една кутия Фризолак, но същевременно извиках нашата педиатърка, която го знае Митко от родилното, тя първа го прегледа, тъй като работи там и тя ни е нашия лекар на семейството. Та жената донесе прословутата ел. теглилка, преди това го теглихме с една механична. След час и половина сукане и два чса дондуркане на ръце за да се събере малко кърма, а и да си почина малко, изяде само тридесет грама, а детето се скъса да суче. Приготвих шишето с млякото и малкия изцока 60 грама. На случилото се всеки от семейството реагира различно - майка ми се обиди, задето извикахме друг лекар за второ мнение - според нея бебо гладува, то и според мен де, но тя е човек на крайностите и в повечето случаи реагира свръхемоционално, особено щом става въпрос за внуци,наговори ми ги едни, даже се качи тази сутрина на влака и сега съм сама вкъщи; мъжо - защото не ми вярва, че няма кърма, съответно се сърди и не щеше да ми говори, подмята, че сама ще си гледам бебето в една стая и той нямало да влиза при нас да не ни носел зарази; аз по цял ден рева и не мога да се успокоя - хем за кърмата дето я няма рева, хем че всички вкъщи ще ме побъркат.
Толкова много исках и все още искам да кърмя, даже подплънки за кърмачки си бях купила, то така само веднъж се намокрих от кърма, явно няма да ме огрее. аз и с Цвета нямах кърма, но тайничко се надявах, че този път ще е по-различно.
Засега ми предписаха няколко пъти да го тегля и да го дохранвам, да се поуспокоя малко и да слезе кърмата, но си мисля, че така ще се отбие. ИЗЧЕЛА СЪМ ВСИЧКО В БГ-МАМА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА КЪРМАТА, и двата дена все на гърда бяхме, но сега като не виждам някакакъв съществен резултат съм на крачка изцяло да се предам и да грабна шишето. Само да добявя - не сучем биберон-залъгалка и не пием никаква вода.
Моля ви, споделете вашия опит и мнение. Ще се радвам да намеря изход от ситуацията.

Тема Re: Скандал вкъщи заради кърматанови [re: nezy]  
Автор yanita_ (пак аз)
Публикувано02.03.05 12:30

нямам много опит, но искам да те успокоя, че дохранването изобщо не е гаранция за отбиване. изобщо не е 100% вярно, че ако бебето се храни с биберон, после няма да иска да суче от гърдата.
габриела е хранена с биберон през първите 4 седмици от живота си и то с някаква формула. в момента, в който й предложих кърма от източника - забрави за биберона и повече не пожела да го погледне. така и не се научи отново да пие мляко от биберон.
спокойно. не се шашкай. на майка ти ще й мине. а на мъжа ти какъв му е проблемът всъщност?
и това че си сама нека да не ти тежи, ами се възползвай максимално да си почиваш, докато бебето спи. на мен ми се е случвало с мъж на път, малко бебе (при това прекарало месец в неонатологията, т.е. не го знаеш здраво ли е или не) и дете в предучилищна възраст, което си има своите ангажименти и грижи. и пак ми беше по-добре, отколкото при пълна къща с помагачи.
горе главата! не се давай на разните депресии!

Автор molokov (koktail)
Публикувано02.03.05 12:33

Уф, ти си в най-тежкия период. На първо място направи всичко възможно да се успокоиш - нервите само утежняват нещата. Второ - в никакъв случай не се обвинявай, гузна съвест ит.н. Щом си изчела всичко и си направила максималното - недей да страдаш - знам колко е ужасно. А всички, които допълнително те нервират направо ги сиктердосай - или ще имаш пълната им подкрепа или................. та по-дяволите 17 дни след раждането ще те нервират.
за кърменето - само да попитам - сигурна ли си, че слагаш детето ТОЧНО както пише. това е много важно, за да се стимулират всички канали - сигурно го правиш де.

Дотук бебенце е наддавал прекрасно. успокой се хапни почини и каквото и да стане не се притеснявай

бих ти казала да стимулираш с помпата, ама то щом е непрекъснато на гърда.... не знам

важното, че е здраво и с апетит - друго няма значение - слагай си го да си сукне - дохранвай след това и така

Автор Biba ()
Публикувано02.03.05 12:45

На теб проблема ти май не идва от кърменето ами от родата, така ли няма кой да им каже, че родилката има нужда само от подкрепа след раждането, а не да я обвиняват и заплашват.... Най-важното според мен в момента е да се успокоиш напълно, да им теглиш една майна на останалите (вкл. и на мъжа ти) и да се концетрираш само върху себе си и бебето, не се притеснявай за останалото и за семейните отношения, всичко ще се нареди след няколко дни.
А за кърменето не мога да те посъветвам нищо по-ефикасно, защото аз бях от щастливките, при които всичко вървеше като по книга от първият до последният ден. Но нямах майка около себе си, а и първите няколко месеца мъжа ми работеше далеч от нас и се връщаше само през уикендите- може и това да е бил ключа на успеха ми
Успех и спокойствие

а, и малко повече увереност в себе си, че ще се справиш

Автор Marssy (Весел)
Публикувано02.03.05 12:55

И аз ще повторя другите майчета, че най-важно е спокойствието. Не се отказвай, на всяко хранене предлагай на бебето да суче. Първото ми дете засука на 12-тия ден. До тогава яде формула, но после я кърмих 5 месеца. Можеш да скъсиш интервалите между яденията на 2 часа и при всяко ядене давай и двете гърди, да се стимулира лактацията. Има и лактогонни чайчета по аптеките, те също помагат. Искрено ти желая успех и само не се отказвай!

Редактирано от Marssy на 02.03.05 12:59.

Тема Re: Скандал вкъщи заради кърматанови [re: yanita_]  
Публикувано02.03.05 12:55

Да, наистина някои бебета съм чувала, че дългго могат да бъдат на смесено хранене - примерно 6 месеца, но аз с това оскъдно количество кърма, дали ще изтрая толкова? А що се отнася до мъжът ми - и той толкова искаше да се кърмим, щото кърмата е една бариера срещу повечето болести, а каката боледуваше предостатъчно и той го отдава на това, че не е кърмена.
Иначе днес Цвета е на градина, та съм сама с бебето. На всичко отгоре навън вали сняг и едно мрачно, досущ като с настроението ми.

Автор coccinella (мама на Калоян)
Публикувано02.03.05 13:12

1. споко
2. моя Калоян е живия пример как се суче от гърда, суче от биберон и се яде с лъжичка - едновременно /т.е. не се отби/
3. говори с лекар хомеопат за лактогонни средства
Ricinus Communis 5 CH, ако ме не лъже паметта 3х2 гранулки се смучат
виж в клуб Хомеопатия темата за антидотирането!!!
4.наблегни на сладките течности, бирена мая
5.много споко

Тема Re: Скандал вкъщи заради кърматанови [re: molokov]  
Публикувано02.03.05 13:20

Вече ми попремина треската от скандала снощи. Сучем, каквото сучем и после дохранваме. Пропуснах да спомена, че ни изписаха с силна жълтеница и бебето суче често по-вяло и бързо се уморява и заспива.

Тема Re: Скандал вкъщи заради кърмата [re: nezy]  
Автор Bakerita (момче и момиче)
Публикувано02.03.05 13:34

То вече са ти казали,но и аз да потвърдя,че не вярвам да се отбие ако дохранваш.
А, с две ръце гласувам за РИЦИНУС КОММУНИС 5 СН-аз го пих през 6те месеца през които кърмих Катето и има голям ефект.Препоръчвала съм го на много мами и е действало и при тях.Има го в повечето аптеки,които имат монопрепаратите на Боарон-вълшебно е -пробвай!

Кати-14.01.04

Автор Slantce ()
Публикувано02.03.05 13:40

Върна ме 1 год. назад. Абсолютно същото беше. Аз - притеснена, изтормозена, плачеща, борех се с всички Не успях с кърменето и ужасно съжалявам...

Бях неопитна, но знам, че ако е сега - щях да се справя.

1. Може и да е хубаво, че майка ти си е тръгнала. Поне няма да те натоварва излишно и изнервя. (На мен ми се искаше всички да се махнат и да ме оставят сама с детето )
2. Момченцето ти наддава добре, т.е. не се притеснявай за кърмата, просто го храни често.
При мен: дъщеря ми се хранеше по 1 час (лекарите твърдяха, че едва ли не я увреждам и да и давам само по 10-15 мин.), после още 15мин. се цедях (за да стимулирам гърдите и да ми се увеличи кърмата- успявах да изцедя до 20мл), след 1часа тя плачеше за мляко а аз се чудех как да изчака още малко (ако съм давала на 2 часа щяло да се разшири стомахчето). Сега бих я хранила колкото и когато поиска докато стане на 1 месец
3. Успокой се, повярвай си и се храни добре! Гледай бебето както ти го чувстваш - това е най-правилното! Нито количеството на изцедената кърма, нито вида на гърдата е напълно показателно за това колко кърма имаш. Не се обезсърчавай - вероятно резултата ще дойде по-бавно, трябва време за да се урегулира храненето.
4. И аз мисля, че ако дохранваш може бебето да се отбие. Не защото ще свикне с биберона, а защото кърмата ти съвсем ще намалее. Аз дохранвах в 21ч. (така ми казаха), изцеждах се, постепенно намаляваше количеството, 1 ден не се цедих и тя рязко намаля.. Меже би е добре да комбинираш дохранване със сучене.
5. Не разбрах от какво ти е била t .

УСПЕХ!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.