Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:34 02.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Тема Запек-свещички?нови  
Автор waft ()
Публикувано28.02.05 11:57

Бебчо има запек за пореден път и вече не знам какво да правя
Не е акал от петък! Вчера му правих два пъти клизма и днес му направих отново, но няма никакъв ефект. На 4 месеца е и го кърмя. Пие сок от ябълка, а новата храна, от която предполагам, че се получи проблемът е пюре от ябълка. Давах му почти седмица и максимумът, до който стигнах са 4 ч.л., без да има никакъв проблем, а сега изведъж... Преди това е получавал запек от сок от моркови /и то от 2-3 ч.л.!!!/, но клизмата досега вършеше работа. Опитвала съм с отвара от овесени ядки , но без ефект. В стара тема една от мамите беше писала за свещички, които се слагат при запек, но за съжаление с търсачката не можах да я открия. Някой ползвал ли е нещо подобно при толкова малко бебенце?
Педиатъра каза да правя клизма и щяло да има ефект, но не се получава, а при тези вируси не ми се иска да ходим до поликлиниката, за да направи той.
Моля Ви, посъветвайте ме какво да направя?
Предварително благодаря на всички, които споделят опита си!

Тема Re: Запек-свещички?нови [re: waft]  
Автор buba_atan (мама на Таня)
Публикувано28.02.05 13:01

Когато Таня беше съвсем малка(около 2 месеца)имахме същия проблем.Моята лекарка ми каза да и давам сок от киви а не моркови и ябълки.Това беше първия плод който тя опита и вършеше работа.Но ти по добре си питай твоя лекар по телефона да ти даде съвет

Автор nad_tab (Надя)
Публикувано28.02.05 14:06

Kогато Алекс беше на ваща възраст, често акаше по веднъж на 3-4 дена, ако бебо е само на кърма, възможно е да я усвоява изцяло! Ако не се напъва и не го боли коремчето, за мен е кощунство да му правиш клизма!

Тема Re: Запек-свещички?нови [re: nad_tab]  
Автор waft ()
Публикувано28.02.05 14:27

Докато беше само на кърма акаше по 2-3 пъти на ден. Когато започнах да му давам сок от якълка първоначално пак получи запек, спрях сока и коремчето му се върна на стария режим. Изчаках десетина дни и започнах пак да давам по малко сок. Предполагам, че сега реагира по подобен начин - явно стомахчето му не е готово още за пюре.
Според педиатъра ми бебетата не трябва да се оставят повече от 36 часа, без да са акали. На мен това ми се струва доста крайно изказване и не съм съгласна, че е полезно да се правят клизми през ден, но в нашия случай вече станаха много дни, а и горкото бебче доста се напъва, но без резултат

Автор KoCe_ (Бoсe)
Публикувано28.02.05 15:16

Ако е много спешно вече и няма време за чакане - свещичка, ако можеш му давай със сока Дуфалак - вълшебно средство, няма привикване, само естествени захари, но не действа мигновено. Продава се както на голямо шише (като сироп е), така и на отделни пакетчета по 5мл, мисля. Нас много пъти ни е спасявал!

Тема Re: Запек-свещички? [re: waft]  
Автор tanya1977 (непознат)
Публикувано28.02.05 16:05

SPRI yabalkata pod vsyakakva forma!!!
Piite: sok ot grozde, vari tikva - soka pretseden, prodalji s ovesenata voda, slivov sok /moje ot domashen kompot - savsem malko - napr. 2 supeni lajitsi;
nie imahme sashtia problem!
i nai-veche FRIZOVOM /mislya, che taka mu beshe imeto/; kazah go na moi kolega, chieto detenche ne hodeshe po chetiri dena i pediatarkata nishto polezno ne gi posavetvala. Sega go piat po shema, t.e. prodaljavat i staroto mlyako, ot tova davat po malko na vsyako yadene i vsichko e ok.

Inache kato se opravite i valansirate ne pravi veche klizmi - chetoh mnogo podrobna statia, che ako se pravi chesto, samia refleks se gubi /t.e. debeloto chervo "chaka" stimulacia i se "omarzelivya"/, ottam cikalat se zatvarya i deteto postoyanno e sas zapek.

Автор Arлиka (просто Аглика)
Публикувано28.02.05 18:11

Ако наистина бебето е само на кърма, то погледни нещата от друг ъгъл! Защото естественохранените бебета рядко имат запек принципно. Плодовете пък най-малко могат да създадат подобен проблем... По-скоро обърни внимание на това, с което ТИ самата се храниш! Дали менюто ти е богато на зеленчуци и плодове, дали не прекаляваш с млечните продукти и месото, дали количеството на полезните мазнини в менюто ти е достатъчно? И така, опитай да хапваш повече киви, портокали, домати, краставица, зелени салати, спанак, праз и ядки, наблегни на пълнозърнестия хляб и едва на последно място постави сирената, млеката и месото.
От сърце ви желая успех!

ПП Пропуснах нещо много важно! Бебето приема ли достатъчно количество вода!? Често запекът при тях се дължи на обезводняване, вследствие претопляне, изпотяване и проче... Давай му повече вода, бебетата се нуждаят в съотношение с пъти повече от необходимостта от вода при възрастните!

Аглика

Тема Re: Запек-свещички?нови [re: Arлиka]  
Автор waft ()
Публикувано28.02.05 18:46

От педиатъра знам, че има бебенца, които са с т.нар. 'лениви черва' и имат постоянен проблем с изхождането. При нас проблемът не е постоянен, а се появява само когато въведа нещо ново в храненето - получи се в няколко дни след започването на сока от ябълка, след започването на сока от морков и сега след започването на пюрето - отново Това, което ме притеснява в момента е, че пюрето е по-гъсто и стомахчето му трудно ще може да се справи само и колкото повече време минава, ще е по-трудно

Автор Slanchezara (щастлива мама)
Публикувано01.03.05 12:00

Аз бях много доволна от чая на Блевит за разхлабване. Е златна работа! След 4-5 часа след даването вече имахме добре напълнен памперс.
Ако кърмиш, започваш да се тъпчеш с киви, супи и др. разхлабващи храни и нещата се пооправят. Или в краен случай - 1 дуфалак (малко няма да излезеш от едното място, ама помага и за бебочето)
Все пак за чая говори с педиатърката, чая съдържа екстракт от сини сливи, киви и тамаринд, има вкус на ябълка и Софи много го харесва. Доста е сладък и аз й го разреждам повече отколкото пише.
Успех!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.