|
|
|
Тема
|
Запек-свещички?
|
|
| Автор |
waft () |
| Публикувано | 28.02.05 11:57 |
|
|
Бебчо има запек за пореден път и вече не знам какво да правя
Не е акал от петък! Вчера му правих два пъти клизма и днес му направих отново, но няма никакъв ефект. На 4 месеца е и го кърмя. Пие сок от ябълка, а новата храна, от която предполагам, че се получи проблемът е пюре от ябълка. Давах му почти седмица и максимумът, до който стигнах са 4 ч.л., без да има никакъв проблем, а сега изведъж... Преди това е получавал запек от сок от моркови /и то от 2-3 ч.л.!!!/, но клизмата досега вършеше работа. Опитвала съм с отвара от овесени ядки , но без ефект. В стара тема една от мамите беше писала за свещички, които се слагат при запек, но за съжаление с търсачката не можах да я открия. Някой ползвал ли е нещо подобно при толкова малко бебенце?
Педиатъра каза да правя клизма и щяло да има ефект, но не се получава, а при тези вируси не ми се иска да ходим до поликлиниката, за да направи той.
Моля Ви, посъветвайте ме какво да направя?
Предварително благодаря на всички, които споделят опита си!
| |
|
Тема
|
Re: Запек-свещички?
[re: waft]
|
|
| Автор |
buba_atan (мама на Таня) |
| Публикувано | 28.02.05 13:01 |
|
|
Когато Таня беше съвсем малка(около 2 месеца)имахме същия проблем.Моята лекарка ми каза да и давам сок от киви а не моркови и ябълки.Това беше първия плод който тя опита и вършеше работа.Но ти по добре си питай твоя лекар по телефона да ти даде съвет
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
nad_tab (Надя) |
| Публикувано | 28.02.05 14:06 |
|
|
Kогато Алекс беше на ваща възраст, често акаше по веднъж на 3-4 дена, ако бебо е само на кърма, възможно е да я усвоява изцяло! Ако не се напъва и не го боли коремчето, за мен е кощунство да му правиш клизма!
| |
|
Тема
|
[re: nad_tab]
|
|
| Автор |
waft () |
| Публикувано | 28.02.05 14:27 |
|
|
Докато беше само на кърма акаше по 2-3 пъти на ден. Когато започнах да му давам сок от якълка първоначално пак получи запек, спрях сока и коремчето му се върна на стария режим. Изчаках десетина дни и започнах пак да давам по малко сок. Предполагам, че сега реагира по подобен начин - явно стомахчето му не е готово още за пюре.
Според педиатъра ми бебетата не трябва да се оставят повече от 36 часа, без да са акали. На мен това ми се струва доста крайно изказване и не съм съгласна, че е полезно да се правят клизми през ден, но в нашия случай вече станаха много дни, а и горкото бебче доста се напъва, но без резултат 
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
KoCe_ (Бoсe) |
| Публикувано | 28.02.05 15:16 |
|
|
Ако е много спешно вече и няма време за чакане - свещичка, ако можеш му давай със сока Дуфалак - вълшебно средство, няма привикване, само естествени захари, но не действа мигновено. Продава се както на голямо шише (като сироп е), така и на отделни пакетчета по 5мл, мисля. Нас много пъти ни е спасявал!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
tanya1977 (непознат) |
| Публикувано | 28.02.05 16:05 |
|
|
SPRI yabalkata pod vsyakakva forma!!!
Piite: sok ot grozde, vari tikva - soka pretseden, prodalji s ovesenata voda, slivov sok /moje ot domashen kompot - savsem malko - napr. 2 supeni lajitsi;
nie imahme sashtia problem!
i nai-veche FRIZOVOM /mislya, che taka mu beshe imeto/; kazah go na moi kolega, chieto detenche ne hodeshe po chetiri dena i pediatarkata nishto polezno ne gi posavetvala. Sega go piat po shema, t.e. prodaljavat i staroto mlyako, ot tova davat po malko na vsyako yadene i vsichko e ok.
Inache kato se opravite i valansirate ne pravi veche klizmi - chetoh mnogo podrobna statia, che ako se pravi chesto, samia refleks se gubi /t.e. debeloto chervo "chaka" stimulacia i se "omarzelivya"/, ottam cikalat se zatvarya i deteto postoyanno e sas zapek.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Arлиka (просто Аглика) |
| Публикувано | 28.02.05 18:11 |
|
|
Ако наистина бебето е само на кърма, то погледни нещата от друг ъгъл! Защото естественохранените бебета рядко имат запек принципно. Плодовете пък най-малко могат да създадат подобен проблем... По-скоро обърни внимание на това, с което ТИ самата се храниш! Дали менюто ти е богато на зеленчуци и плодове, дали не прекаляваш с млечните продукти и месото, дали количеството на полезните мазнини в менюто ти е достатъчно? И така, опитай да хапваш повече киви, портокали, домати, краставица, зелени салати, спанак, праз и ядки, наблегни на пълнозърнестия хляб и едва на последно място постави сирената, млеката и месото.
От сърце ви желая успех!
ПП Пропуснах нещо много важно! Бебето приема ли достатъчно количество вода!? Често запекът при тях се дължи на обезводняване, вследствие претопляне, изпотяване и проче... Давай му повече вода, бебетата се нуждаят в съотношение с пъти повече от необходимостта от вода при възрастните!
Аглика
| |
|
Тема
|
[re: Arлиka]
|
|
| Автор |
waft () |
| Публикувано | 28.02.05 18:46 |
|
|
От педиатъра знам, че има бебенца, които са с т.нар. 'лениви черва' и имат постоянен проблем с изхождането. При нас проблемът не е постоянен, а се появява само когато въведа нещо ново в храненето - получи се в няколко дни след започването на сока от ябълка, след започването на сока от морков и сега след започването на пюрето - отново Това, което ме притеснява в момента е, че пюрето е по-гъсто и стомахчето му трудно ще може да се справи само и колкото повече време минава, ще е по-трудно
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Slanchezara (щастлива мама) |
| Публикувано | 01.03.05 12:00 |
|
|
Аз бях много доволна от чая на Блевит за разхлабване. Е златна работа! След 4-5 часа след даването вече имахме добре напълнен памперс.
Ако кърмиш, започваш да се тъпчеш с киви, супи и др. разхлабващи храни и нещата се пооправят. Или в краен случай - 1 дуфалак (малко няма да излезеш от едното място, ама помага и за бебочето)
Все пак за чая говори с педиатърката, чая съдържа екстракт от сини сливи, киви и тамаринд, има вкус на ябълка и Софи много го харесва. Доста е сладък и аз й го разреждам повече отколкото пише.
Успех!
| |
|
|
|
|