Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:45 02.01.26 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема пак за гърнето...  
Автор tanya1977 (непознат)
Публикувано24.02.05 17:24

Na kakva vazrast zapochnahte da uchite deteto da polzva garne??
babite mislyat che sme zakasneli, a spored statii ot zapadni statii - che e mnogo rano!

/nie sme na godinka bez nyakolko dni/

Редактирано от SilverElf на 24.02.05 18:55.

Тема Re: pak za garneto...нови [re: tanya1977]  
Автор buba_atan (мама на Таня)
Публикувано24.02.05 17:33

Аз съм чела че детето се поставя когато започне да седи стабилно.Но лично аз започнах да я слагам от 10 месец по веднъж на ден(сутрин) и то просто се опитвам да и изградя навик за в бъдеще

Автор medusa (Мамино Меде)
Публикувано24.02.05 17:55

Из "Изкуството да бъдеш родител" на д-р Додсън

"Не слагайте бебето си на гърне

От време на време срещам майки, които са се опитвали да слагат бебето си на гърне още през първата му година. Това е рядка, но монументална грешка. Една майка, извършила тази грешка, веднъж ми доведе седемгодишното си момиченце да го лекувам.
Детето имаше някои психологически проблеми, между които ужасен страх от училището, трудности в сприятеляването, крайна привързаност към майка си и неспособност да установява отношения с другите деца. Към всичко това се прибавяше и редовно напикаване.
Когато едно дете на повече от пет години се напишква, можем да се обзаложим почти със сигурност, че то по някакъв начин е било неправилно гледано. Най-често детето си отмъщава на родителите за тормоза, на който са го подлагали, опитвайки се да го приучат към чистота, като това става подсъзнателно, тоест не е нито съзнателно, нито на-рочно.
Майката, за която споменах, започнала да приучва бебето си, когато било на осем месеца. Попитах я защо толкова рано. Отговори ми; „Всъщност нямаше сама да се сетя. Това бе първото ми дете и не бях много опитна. Една съседка ми каза, че сега е моментът и че когато навършил годинка, нейният син вече не се напишквал. Много добре се справих. Слагах я на гърнето веднага след ядене и тя се изакваше като по часовник."
Бе ужасена, когато й казах, че всъщност е приучвала себе си, а не детето, което съвсем не е регулирало собствените си нужди. То просто пасивно е откликвало на майка си, а тя си бе създала навик да се занимава р нуждите на дъщеря си. Попитах я какво е станало с „обучението" й, откакто детето й отново се напишква. Отговори ми засрамено: „Ами не
мога да разбера. Щом проходи, и отвикна от гърнето. Започнах от нулата и точно тогава взе всяка нощ да се напи-шква." Обясних й, че момиченцето не е отвикнало от гърне-то, защото всъщност никога не е свиквало с него.
За да се научи да не се изпуска, детето трябва да е овладя-ло известен брой сложни дейности, включително нервно-мускулния контрол върху сфинктерите си. Този нервно-мускуленконтрол е асолютно непостижим за дете, ненавърши-ло две години. Тогава е моментът да се започне привикването, а не докато е бебе. Не че не можете да обучите и дете, което няма годинка, но преждевременното обучение ще бъде скъпо заплатено от психологическа гледна точка. Аз лично не мисля, че си струва."

Тема Re: pak za garneto...нови [re: medusa]  
Автор buba_atan (мама на Таня)
Публикувано24.02.05 18:02

аз пък си мислех,че създавайки този навик,после ще е по лесно(явно греша),но на мен педиатърката ми каза да започна да я слагам.Сега не знам какво да правя,да спра или да продължа?

Автор SilverElfМодератор (Celebrian)
Публикувано24.02.05 18:38

Моята педиатърка препоръчва слагането на гърне след година и два месеца. Не мисля да я насилвам и да създавам в детето си именно гореспоменатите тревоги. Но това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него!

Тема Re: pak za garneto...нови [re: SilverElf]  
Автор ruja72 (непознат)
Публикувано24.02.05 18:48

С майка ми сиговорихмв кога е почнала да ни слага на гьрне, та тя каза че навремето педиатьрката сьветвала да го направи след 15 месец.
Тогава обикновено повечето бебета са проходили, но е важно и да са осьзнати и сьщо така да могат да качват стьлби(това за стьлбите не знам защо).
Нашата педиатьрка ни посьветва сьщото.
Аз обаче не слагам Валя все още на гьрне- много неосьзната ми се струва. Колкото пьти я сложа, мисли че гьрнете е конче и препуска с него из стаята но нищо не прави. Ще почакам месец-два и пак ще опитам.

Автор Tandoori (veche mama)
Публикувано24.02.05 18:59

Преди няколко дни аз имах тема за гърнето и т.н. Ние Калин въобще не сме го учили на гърне, но винаги го взимаме с нас( Едно за да е под око, друго за да се учи ) в тоалетната и му обясняваме. Преди няколко дни ме изненада...и си свали панталонките, каза "Пиш" и ме помъкна за ръка към банята. От тогава си сяда на седалка там и пишка. Е, още сме с памперси защото правим беля от време на време, но важното е, четой сам прояви инициатива.
Според мен остави детето да си покаже кога е готово. Няма смисъл да се бърза, никой не е останал ненаучен, но е по-лошо ако се стресира детето, защото тогава можеда има по-трайни последици.
И мен бабите ме натискаха, но аз не се дадох ;-)

Тема Re: pak za garneto...нови [re: Tandoori]  
Автор Sofi Bo ()
Публикувано24.02.05 20:08

Дъщеря ми също започна да си казва, че й се пишка сама на 1г. и 11м. Тя влизаше с мен в тоалетната и постепенно и тя пожела да седне.
Ще ти кажа какво се случи с малката ми племенница мил Само ще кажа, че голямата сестра ми започна да я слага на гърне още като започна да сяда и не е имала проблеми по-нататък, обаче, с малката, ела да видиш. Ва началото уж нямаше проблем докато изведнъж реши, че ще покаже, че никой не може да й се налага. Седеше сума ти време на гърнето без да прави нищо, дори се стискаше, в момента в който я вдигнеха от там и й убуеха гащите, тя отиваше насредата на килима събуваше ги най-демонстративно и се изпикаваше като куче. Да не ти разправям с каква мъка успяха да я научат да ходи в тоалетната, защото тя гърнето го ненавиждаше.
Така, че аз винаги съм устоявала на атаките от страна на бабите, доста напористи при това и реших да изчакам.

Тема Re: пак за гърнето...нови [re: tanya1977]  
Автор coccinella (мама на Калоян)
Публикувано24.02.05 20:41

Преди десетина дена "запознах" Коко с гърнето. Стои си седнал върху него съвсем спокойно. Вече няколко пъти се изака и изпишка вътре. После много се радва като му викаме "браво" и пляскаме с ръце. Естествено, че сме с памперс, а и не го слагам на гърнето на всеки кръгъл час - както ми препоръча близка лекарка.
Според мен детето само си показва кога номера ще мине и кога не, но майката трябва да пробва, а не да остави нещата на самотек.
Може да ме оплюете, но аз съм почитателка на ранното приучване към гърне или тоалетна.

Тема Re: пак за гърнето...нови [re: tanya1977]  
Автор magnoliamm (mama na Alex)
Публикувано24.02.05 22:01

И аз не съм фенка на ранното гърне..Алекс е ве4е на 1 годинка, и онзи ден за първи път му дадох гърнето - да се запознаят....Седна си,стоя 1 минутка и си тръгна Определено още не проявява интерес, и мислия да го оставя сам да пожелае..Досега метода ми на възпитание е бил свободен , и този път няма да насилвам и тормозя себе си и детенце
Но предполагам всеки сам определя на4ините по които да възпитава

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.