|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Да сяда ли,не ли??
|
|
Автор |
AVA27 (Gabriel20.09.04) |
Публикувано | 17.02.05 20:56 |
|
Моля ви момичета,в чудо съм се видяла вече...
Сина ми е на 5 месеца без 3 дни.Ортопеда каза,че може седнал от навършен 5-ти месец,но всички останали казват от поне 6-ти.Габи вече напира да сяда и като го оставя за малко,леко подпрян,за да не се накланя,много се кефи и играе с играчките си сам.И е доволен.
Много ми се иска да започна по малко да го слагам да седи,но да не му навредя на детето?Страх ме е.Ама като иска и той?Понякога даже си седи сам,и без да го подпирам е почти стабилен.
И понеже много нервничи,тъй като явно му омръзват всичките му занимавки,ми се иска да го сложа в бънджи.Но и за това май било рано.Ужас,кажете моля ви,има ли такива,дето да са сложили децата да седят,по тяхно настояване по-рано от 6-я месец?
| |
Тема
|
Re: Да сяда ли,не ли??
[re: AVA27]
|
|
Автор |
Sofi Bo () |
Публикувано | 17.02.05 21:01 |
|
Аз съм категорично против. Вярно е че имам дъщеря и че момиченцата са по податтливи на изкълчвания, но по-добре е да изчакаш. Ортопедът изрично ми каза, че не трябва да се избързва, даже според него бебето трябвало само да се научи да сяда. Аз не го послушах съвсем, но изчаках да навърши 6 м, дори малко повече и тогава започнах да я слагам.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Free Soul (светла) |
Публикувано | 17.02.05 21:14 |
|
И моят съвет е да изчакаш, колкото по-късно - по-добре. Няма за къде да бързате, нека навърши 6ти месец. Дъщеря ми също напира да сяда и сама се надига с коремна преса още от трети месец, ама...
То на детето може да му харесва, но ти като голям, разумен и отговорен човек ще прецениш кога може да стои седнало без да са застрашени тазобедрените стави. На нас ортопедът ни каза - след 6ти месец.
| |
Тема
|
[re: Sofi Bo]
|
|
Автор |
imh (непознат) |
Публикувано | 17.02.05 21:42 |
|
Аз сложих моята дъщеря на 5 мес. м-у възглавници. В момента е на близо 2год. и не сме имали проблеми. А в кенгуру- на 2мес. и половина. Всяка майка усеща момента най-добре.
Успех!
| |
Тема
|
[re: imh]
|
|
Автор |
Free Soul (светла) |
Публикувано | 17.02.05 21:59 |
|
Да сте живи и здрави!
Склонна съм обаче да възразя на мнението ти, че "Всяка майка усеща момента най-добре". Възможно е майката да е недобре информирана, да се заблуди и да избърза. В друг форум едно майче беше започнало да слага бебето си между възглавници от първия месец - "защото искало да седи и му харесвало"...?! Консултацията със специалисти, и в частност - с ортопед, е затова - да даде правилния съвет, а не да се разчита само на интуицията.
Ортопедите препоръчват децата да започнат да стоят седнали, когато вече могат да го правят самостоятелно, без помощ, без възглавници - тоест, когато костите са достатъчно здрави и укрепнали да го поддържат в това положение. Същото се препоръчва и при прохождането - да не се влачи детето за ръчички, с колани и други пособия, а да се остави само да проходи - когато е готово.
Този линк води към информация за развитие на децата по месеци и там е посочен шестият месец за самостоятелно седене на детето:
Поздрави!
| |
Тема
|
[re: Free Soul]
|
|
Автор |
Публикувано | 17.02.05 22:05 |
|
А за бънджи?
Аз съм го слагала до сега няколко пъти седнал,но за кратко.Надявам се,че това не е фатално.Все пак и аз съм се консултирала с ортопед.Той каза след НАВЪРШЕН 5-ти месец,но нали знаете,че колкото лекари,толкова и мнения.....
| |
|
Всичко е строго индивидуално.може да се опитва да седи на 5 месеца, може и да му е дошло времето за сядане.НО, както по горе е написано само ако детето сяда само.
Ако ли не, добре е да се изчака докато стане на 6 месеца.
И за по голяма сигурност на майката/ консултация с педиатър.
Успех....
| |
Тема
|
|
|
Автор |
KATl_Z (дете инатче) |
Публикувано | 17.02.05 22:32 |
|
Kakvo stava kogato deteto e malko i ne e gotovo za siadane a maikata go slaga?
Не се закачай със лъва, когато спи!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mi6ka (сива на точки) |
Публикувано | 17.02.05 22:47 |
|
Здрасти,
аз искам да се включа по въпроса за бънджито. Нашата педиатърка категорично ми забрани да слагам Хана в бънджи, аз тъкмо се бях засилила да купувам. Обяснението беше, че детето стои в неестествена поза, крачетата се схващат и изобщо не помага на стабилността им, а напротив - създава им фалшив център на тежестта. По-добре да подскача в ръцете ти, така и то те усеща, и ти него.
А за сядането - те вече са ти го казали - ако детето само седне, тогава вече е узряло.
Не бързай
| |
Тема
|
[re: Mi6ka]
|
|
Автор |
Публикувано | 17.02.05 23:19 |
|
Е,ама не е ли много крайно това изказване?Толкова много хора ги ползват бънджитата и нищо им няма на децата.Аз така се шашнах и за пюретата,щото във форумите четох какви ли не противоречиви мнения и накрая бях тотално объркана.
А какво значи САМ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЯДА?
Той ако го чакам сам да се надигне и да седне като голям човек,ми той ще стане на 9-10 месеца сигурно,че и повече...В тоя сайт за развитието на бебетата,който дадоха по-горе казва,че може да сяда на 5 месеца с ПОМОЩ,а на 6 евентуално без.
Незнам.Да каже някой друг за бънджитата ,който е пробвал!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|