|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Помпите...
|
|
Автор |
crazy_chick () |
Публикувано | 27.01.05 16:01 |
|
Като изтъкнат представител на анти-помпеното движение, у мен се породи желание да обсъдя с вас туй зловещо съоръжение и ползата от него. /ако изобщо има такава/. Подчертавам, че съм настроена за конструктивна беседа и обмен на впечатления, а не за безсмислен спор.
Моите лични наблюдения с негативен оттенък са следните: помпите масово се използват, без ясна идея защо; повечето жени влизат да раждат, въоръжени с помпа, без изрична нужда от това; въпросното средство по-скоро допринася за спиране на кърмата, отколкото за обратното; този средновековен уред за мъчение е бич божий за женския бюст и зърната в частност; някои артикули издават смрязаващ звук при употреба; начина им на работа е противоестествен, защото изцеждането е най-ефективно с притискане, а не издърпване на гърдата; доизцеждането след кърмене е много по-лесно като мануална процедура, отколкото като процес, изискващ технически средства и т.н и т.н...
Не съм професионална дойка, нито маргинален фанатик, ама наистина недоумявам защо трябва да се ползува това ми ти нещо, като инак нещата са безкрайно по-елементарни?! Поне личния ми кърмачески опит води до този извод... Как така ще сложа първо помпа на гърдата си, вместо току-що роденото си бебе?! Как така в родилните домове квалифициран персонал ще тика в ръцете на майките помпи, вместо да им даде ясни напътствия за употребата на собствените им гърди?
Това е, което аз най-често съм виждала. Имам десетина близки дружки, които се довериха на помпите и НИТО ЕДНА от тях не успя да кърми повече от 2-3 месеца... Двете момичета, с които раждах, си направиха зверски рани на зърната само за ден скрибуцане с това чудо, докато аз волно наливах сина си с коластра.
Наистина, моите впечатления не са кой-знае каква представителна извадка, затова се допитвам и до вас. Споделете чувствата си по въпроса. Аз така или иначе мнението си няма да променя, но поне ще спя спокойно ако знам, че помпите все пак някому помагат... 
| |
|
Мисля, че има истина в думите ти.
Първото си дете кърмих със зор почти 5 месеца, като след всяко кърмене се изцеждах!
При второто раждане просто не можех да си представя да докосна помпата!!!
Кърмих 1г и 2 месец и го отбих под натиска на всички около мен. Направо ми се подиграваха, а аз само виках "Още малко"
| |
|
С първите две деца беше мъка с кърменето.
Едва с третото разбрах какво е да ти се отворят каналите и го постигнах с помпичката на АВЕНТ, /не с батерии, а с дръжка, която се натиска/. С нея ми се отвориха каналите и започна да излиза на няколко струйки.
С тези от типа "спринцовка" не се справях и са ми неприятни, но някои жени много успешно ги ползваха.
Явно всичко е индивидуално.
Много бях доволна . Само че, по-късно я почнах и в болницата я нямах.
сега съжалявам, че по-рано не съм я имала.
| |
|
Според мен най голямата вреда е от това че води до прекомерно образуване на кърма, много кърма в шишето, малко в коремчето после и съответно дохранвахе - и отбиване..... заедно с отбиването БОЛКААААААА от многото мляко в гърдите....
АЗ съм против с 2 ръце
| |
|
Много правилно си го описала, и аз съм на същото мнение. Помпите предполагам са хубаво нещо за жени, които работят и трябва ежедневно да се изцеждат по няколко пъти, но в случай, че бебето може да суче по всяко време от гърдата не виждам смисъл. Доста често тук в клуба ми е правило впечатление, че някои мами още преди да са родили купуват помпата, в една от темите даже се наблягаше на това помпата да се вземе още в болницата или таткото да я занесе по най-бързият начин след раждане, защото там била най-необходима, което доста ме учуди.
И аз имах една в къщи, взех я уж за да мога да изцеждам "храна за из път", но успя да влезе само 2-3 пъти в употреба...
| |
|
Загрижена за спокойния ти сън, реших да напиша следното:
1. Има разлика между различните видове помпи. Тип спринцовка наистина тероризира зърната, но помпа като Авент не причинява никаква болка и дискомфорт, тъй като имитира сукането. Цеденето с ръка над чашка ми се струва доста по-бавно и нехигиенично.
2. Помпата в никой случай не допринася за спиране на кърмата, напротив - стимулира лактацията, ако бебето не суче достатъчно или изобщо по някаква причина.
На мен в болницата ми дадоха бебето на третия ден да го кърмя, ако нямах помпа, нямаше да ми слезе по-рано кърмата.
3. Помпата ми помогна в първата седмица - две да не развия мастит. Трябваше да се цедя след кърмене, защото лактацията не се бе орегулирала, каналите не бяха се отворили достатъчно и задържах повече кърма.
4. Изцеждането се налага докато кърмата се регулира според нуждите на бебето - тоест най-много до края на първи месец. Ако продължиш да се цедиш след кърмене, залъгваш мозъка, че бебето има нужда от още мляко, и гърдите го произвеждат. Получава се омагьосан кръг.
5. Изцеждането с помпа позволява понякога някой друг да замести майката, като нахрани бебето с шише с изцедена кърма. В случай, че на майката й се наложи да отсъства от дома за няколко часа.
Или й се налага да приема антибиотици - ако се изцежда преди да започне приема на лекарствата, или има съхранена замразена кърма, бебето ще продължи да си я цока.
Изцедена кърма се добавя и в пюрета, каши...С нея се храни бебето и когато майката тръгне на работа...Тъй като през работното време гърдите й ще са напрегнати и болезнени от млякото, някои майки се цедят на работното място /след като са изгонили колегите... /.
6. Благодарение на помпата бързо излекувах едното си разранено зърно в началото. Беба сучеше от здравото, а болното изцеждах с помпата, защото сукането ми причиняваше болка. Мажех го с ланолин. За 2 - 3 дни всичко се оправи.
7. Помпата помага на майки с хлътнали зърна на гърдите да цедят мляко в началото, а и след известно време на употреба, и след сукане, зърната поизпъкват достатъчно, за не му е трудно на бебето. Има и силиконови зърна, но не винаги помагат /поне не на мен при горния случай/.
8. За скрибуцането - ми скрибуцат... Ама се изтрайва.
8. Кърмя дъщеря си 4ти месец почти, помпата ми се наложи да ползвам преди седмица, за да изцедя за едно хранене - ходих на гинеколог. Надявам се да кърмя още дълго време и не виждам как помпата би могла да е причина да не го правя.
Редактирано от Free Soul на 27.01.05 17:00.
| |
|
Сега ще споделя моята история. Родих дъщеря си преди близо 6м. и имах намерение да я кърмя. Бях си подготвила зърната и не смятах, че кърменето е нещо трудно. Но в родилния дом не ми дойде нито капчица коластра, да не говорим за кърма. Слагах я, но нямаше какво да изсуче. Аз естествено не рискувах и започнах да и давам формула. Слагах я на гърдата преди всяко ядене, но тя получи отвращение към зърното и ревеше. На осмия ден ходих на мамолог (все още нямах нищо), и той ми каза че вероятно няма и да имам много кърма, но изцеждането стимулирало. Със закупената ръчна помпа на Авент започнах да се изтисквам, да й давам млякото с биберон, така лека полека ми дойде достатъчно кърма, после я приучих и да суче (към 20-25 й ден). Помпата ползвах да се доизцеждам докато навърши 2 месеца, после се доизцеждах на ръка известо време и спрях постепенно. Ето, въпреки ужасното според някои майки даване на биберон и изобщо хранене с формула вече 6 месеца я кърмя (е, вече ядем и други неща - каша, пюре).При нас случаят НАЛАГАШЕ първоначалното хранене с биберон и питам майките във форума и особено фанатично настроените към кърменето някоя щеше ли да рискува детето й да не яде 10 дни нищо ( на 10 ден започна да ми идва кърмата). Та мисля, че за идването на кърмата помпата наистина ми помогна. Всеки случай е индивидуален и според мене не могат да се правят генерални изводи. Аз лично съм доволна и смятам помпата за полезна вещ.
| |
|
Аз също не мисля, че е необходимо да бъдем крайни. Помпата, визирам тази на Авент, не само, че не е уред за мъчение, а необходим поне за мен аксесоар.
Като родих, кърмата ми дойде на втория ден. Първия ден детето сука коластра. До тук ОК, чудесно, но... аз просто имах адски много кърма в началото, която бебка не можеше да изсуква. С мануалната процедура по изцеждането не можах да се справя, но с попмпата на Авент - хееех песен. Изцеждах се само първите 2 седмици и нещата се отрегулираха.
Ползвала съм си помпата почти през цялото време (инцидентно де) - я защото ми се налага да отида на лекар, или защото дъщеря ми е решила да си пропусне хранененто (разбирай 6 часова пауза)... Колкото до скрибуцането - еееми скрибуца . Ама да ти кажа май не е болка за умиране
Аз съм противник на крайните мнения и смятам, че помпата за някой може и да е полезна вещ. А ако майката смята, че е излишна и ненужна - ами въпрос на личен избор, просто няма да я купува
Точно и по тази причина, когато някой е питал за помпа, винаги съм казвала, че помпи има навсякъде и няма да свършат, първо да се роди бебчо да се види дали е нижна и след това да се купува.
Та да завърша - Спи спокойно! НА мен помогнаха
| |
|
В родилния дом на третия ден гърдите ми бяха твърди и болезнени, не можех да ги изцедя на ръка - не умеех добре въпреки, че ми показаха, до вечерта вдигнах температура. На другия ден мъжа ми донесе помпа на Нук -тип спринцовка. С нейна помощ успях да си отпуша каналите,после се доизцедих на ръка, бебето още сучеше по малко, а аз имах много. До втория месец съм се цедила след всяко кърмене, след това два пъти на ден, в моментите които гърдите са били много болезнени ми е помагала само помпата, след това на ръка. Към седмия месец започнах по веднъж дневно да се цедя, а към годинка спрях. Кърмих си бебка до 1г. и 4м. Мисля, че има полза от помпите!
И аз не бих си променила мнението, защото мен тя ме спаси от мастит, пък и кърмих достатъчно дълго, за да мисля че тя вреди с нещо или пък намалява кърмата от нея!!
Според мен всичко зависи от правилната и навременната им употреба! Не преди, а след кърмене за доизцеждане!
Редактирано от olivO3 на 27.01.05 18:11.
| |
|
За мен помпите могат да бъдат полезни ако си купиш хубава помпа,защото обикновените наистина са си оръдие на инквизицията или в най-добрия случай уред за натрупване на мускули на ръцете .А ето и какво се случи в моята стая след раждането.На майчето с което бяхме в една стая явно и се бяха запушили каналите и вечерта започнаха силно да се напрягат и да се образуват бучки.Тя не беше си взела помпа и опитваше да се изцеди на ръка,но нищо не се получаваше.Предложих и моята помпа а тя в началото отказваше понеже се притесняваше да не ми потрябва и на мен,но вече към малките часове положението съвсем се влоши и с горещи компреси и моята помпа,успя да си отпуши каналите.Разбира се ако я нямаше помпата можеше да потърси лекарска помощ,но пък ето и че имаше полза от моята помпа в болницата.На следващия ден мъжът и ми купи друга помпа,а вечерта и моите канали се запушиха,но аз по-навреме пуснах в действие помпата и се отпушиха по-лесно.После също ми се наложи да я ползвам,защото бебчето ми заспиваше докато суче и каквито и гимнастики на ръчичики и краченца да прилагах и пощипвания,нямаха никакъв ефект.Направо се измъчих да кърмя на по-малко от два часа,понеже той продължаваше да си заспива и накрая започнах да цедя и да му давам от шише,за да се наяжда и така си свикна да яде на малко по-големи интервали и не се отби ,а продължи да си суче.Честно казано и при следващото раждане бих отишла в болницата с помпа,защото ще се чувствам по-спокойна че съм подготвена за евентуални проблеми.И макар че бебчо е най-добрата помпичка , другите са помощно средство за майките в необходимите случаи.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|