|
|
|
Тема
|
off : Лимонов кекс
|
|
| Автор |
DarkCat () |
| Публикувано | 19.01.05 12:21 |
|
|
сега за мамите които се изявяват активно в кухнята един бърз и лесен кекс
Продукти :
5 яйца
2 и 1/2 чаени чаши брашно
1 и 1/2 ч.ч. захар
2/2 ч.ч. олио
3 с.л. прясно мляко
1 пакетче ванилена захар
1 пакетче бакпулвер
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1/2 лимон
Приготовление:
яйца + захар + ванилия се разбиват на пяна. прибавя се брашно смесено с бакпулвер, олио, прясно мляко и лимонова кора и сок. разбива се хубаво - около минута на макс.степен
сместа се изсипва в намаслена голяма форма за кекс и поръсена с грис или брашно
пече с в предварително затоплена фурна на около 200 градуса първоначално /10 мин./ и после на 180 градуса още около 25 минути на долно ниво на фурната /лърху решетката/. вратата на фурната не се отваря !
като изстине кекса се глазира със следната смес - 5-6 с.л.пудра захар и 1 с.л. лимонов сок
мярката на чаената чаша е червена чаша Нескафе
кекса е страхотен, вчера го пробвах/измислих. изядоха го почти всичкия още топъл и на сутринта замина окончателно 
| |
|
Тема
|
Re: off : Лимонов кекс
[re: DarkCat]
|
|
| Автор |
rumche (усмихната) |
| Публикувано | 19.01.05 16:57 |
|
|
От твоите вкусни теми човек не може да отслабне на спокойствие . Изкушение след изкушение...
| |
|
|
|
Ох,супер вкусен изглежда, устата ми се напълни със слюнки Само не разбрах млякото 3 супени лъжици ли е??? Или аз не съм много в час...И друг проблем имам,може би ще ми помогнеш-винаги кексовете отгоре ми се изпичат и се разпукват ,а отвътре остават леко глетави ,уж на указаните градуси ги пека...
Венета 21.07.04
| |
|
|
|
3 супени лъжици е
времето за печене на кекс е около 40 минути
ако се пече толкова не може да стане глетав. щом се разпука не значи че е готов, независимо че кората му почва да потъмнява и изглежда готова. след разпукването има още към 15 минути горе долу да се пече.
ако почне да загаря отгоре слагаш фолио на няколко пласта, или ако имаш тава която влиза в жлебовете на фурната още по-добре. слагаш я на най-горния жлеб за да го пази от изгаряне
кексовее обикновенно изгарят в тънките форми за кекс и отдолу. затова е хубаво във формата за кекс да се сложи хартия за печене
ако има нещо неясно питай. кекс пека през вечер, и вече със затворени очи ги правя
| |
|
|
|
Голямо благодарско за инфото за хитринките,аз съм още новак в тая област
Венета 21.07.04
| |
|
|
|
насреща сме винаги
началото на моята готварска кариера доста неща отиваха диектно в кофата, без шанс за ядене
| |
|
|
|
|