Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:48 07.11.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Миене на зъбките - откога?нови  
Автор gus_gus (новак)
Публикувано08.12.04 23:40

Мами, споделете своя опит относно миенето на зъбите! Ние сме вече на 1 г. и 10 мес. и изобщо не даваме да ни се правят каквито и да било манипулции, въпреки че лекарката ни беше казала, че дори и 1 зъб да има в устата на човек, той трябва да се почиства! Беше ни препоръчала с влажна марличка да обтривам зъбките и аз наивно реших да пробвам, но уви бях зверски наръфана /нищо, че тогава имахме само 4 зъба! Какво остава сега, когато почти всички зъби са поникнали/

Тема Re: Миене на зъбките - откога?нови [re: gus_gus]  
Автор MoniT ()
Публикувано08.12.04 23:55

От 1 навършена година. Мием ги заедно (имаме умивалня с две мивки) и след като ги измие, дъщеря ми си изплаква устата по неописуем начин. Мием ги сутрин и вечер, като аз помагам в миенето на кътниците.

Автор honey13 (scorpio)
Публикувано09.12.04 00:40

А защо не пробваш да му дадеш на бебчо сам да си ги мие? При нас е същата работа - успях точно 2 пъти да й измия зъбите и тя категрично отказа повече да й ги мия Сега сама се бори, ама ще се научи Виж, с плакненето хич не се справя...

Ралица, 20.Х.02г.

Автор Biba ()
Публикувано09.12.04 00:51

Аз съм чела, че още покажат ли се зъбчетата трябва да започнат и да се почистват. Дъщеря ми от скоро има 2 зъба (около месец) и още щом започнаха да се виждат ясно започнах да й ги мия. Миеене е малко силно казано, но ги четкам с бебешката четка за зъби и само с вода (защото иначе ще изяде пастата)незнам дали върша някаква работа защото тя непрекъснато се опитва да захапе четката и аз хич не виждам какво четкам, но поне ще свикне с присъствието на четката по-лесно си мисля.

Автор kapинa (mimi)
Публикувано09.12.04 08:35

Аз говорих преди време с мойта зъболекарка и тя ми каза че колкото по късно започнат да се мият толкова по добре защото на новопоникналите /млечни/ зъбчета емайла им още не е добре заздравл и ежедневното търкане с четката съвсем го изтрива и води до кариеси на млечните зъби. та съвета и беше да се дава четка на детето да си я върти из устата колкото да придобие навика но помощт от родител и обстойното миене да започне при израстването на постоянните зъби. а за млечните зъбки най доброто почистване е с парче ябълка или още по добре морков.

Тема Re: Миене на зъбките - откога?нови [re: kapинa]  
Автор gus_gus (новак)
Публикувано09.12.04 11:45

май това засега ще е най-приложимо! Иначе купих четка и му я дадох, но веднага бях замерена с нея с невъобразимо щастлива усмивка! За сметка на това всякакви други четки: за дрехи, за коса, баданарки и всякакви от този род, са ужасно интересни - колкото по-големи, толкова са по-интересни!

Автор kapинa (mimi)
Публикувано09.12.04 13:41

сега се връщам от зъболекар и пак я питах каза че е всъшност кариес едва ли от миене на зъби ще стане но от личния и опит е забелязала че като е миела зъбките на детето си на 1.7 месеца са му ставали много жълти с налепи като е спряла са му се оправили сега е 1-ви клас няма нито един кариес нито един сменен зъб но вече е достатъчно голям и си ги мие разбира се /от около 2 години/ тоест тя препоръчва да започнат да се мият на около 4-5 годишна възраст.горе долу на около 5 започват да се сменят и трябва добре да се потдържат а до тогава да се изгражда навика /без много старание и търкане а просто като игра/

Автор Biba ()
Публикувано09.12.04 14:25

Това изказване на зъболекарката ти много ме учуди, защото за първи път чувам подобно нещо. Даже последният път като бях на зъболекар ми дадоха пак една брошура за детските зъбки (защото видяха че имам бебе), в която пишеше, че хигиената на млечните зъби е същото толкова важна както и на постоянните и е погрешно да се смята, че те не трябва да се мият, защото те също могат да се развалят.
Постоянните зъби обикновенно започват да никнат на около 7 годишна възраст, не е ли малко късно чак тогава да се започва с миенето и изобщо с изграждането на този навик?...

Тема Re: Миене на зъбките - откога?нови [re: Biba]  
Автор kapинa (mimi)
Публикувано09.12.04 15:29

офф май не съм го обяснила както трябва .ще опитам пак; значи навика го изграждате от колкото се може по рано като на детето се дава всяка сутрини вечер четата да се опитва да си и мие колкото може така то навика ще си го изгради но не трябва да вземеш четката и да му търкаш зъбите защото емайла на млечните е по слаб и може да се наруши с четката и зъбите стават жълти с налепи по тях. а почистването им става с морков или ябълка т.е. твърди храни. извинявам се че се повтарям но май предишните 2 пъти не съм го обяснила много добре /дано този път да съм успяла/ а искам да кажа също че това нещо го предавам така както ми е казано от зъболекарка . А лично мнение по този въпрос все още нямам съвсем установено.

Автор Krassi (член)
Публикувано09.12.04 17:18

Е ти ме хвърли в оркестъра значи.Как от 4-5 годишна възраст? Отде я намери таз зъболекарка? Тук (ние сме в сащ) препоръчват от поникването на първото зъбче, както и направихме. Даже наскоро водих малката на зъбар и той ме пита дали и между зъбите чистим с кончетата дето са (не го правим туй). Сега е на 3 години и ги мие сама вече.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.