|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Гърне! От кога?
|
|
| Автор |
sunny_bunny (:)) |
| Публикувано | 30.11.04 12:05 |
|
|
На каква възраст детето започва да се приучва да сяда на гърне?
Първо се прави с памперс нали? И после се сваля? Кога?
При вас как мина този период?
Задавм този въпрос защото минахме 7-мия месец и да не закъснеем нещо.
| |
|
|
|
Ивето е почти на 9 месеца - от 2 седмици я слагам спорадично на гърне. Не че й разбира тиквата, но поне да свикне с него, защото съм чувала за много деца, коието пищят и не щат гърнето. В 50% от случаите свършва нещо, но аз не съм особено методична. 
| |
|
|
|
Борис е на година и половина и още е с памперс. Не ще да седи на гърнето и това си е. Мисля началото на лятото/ще е на 2 години/ да му сваля памперса и да караме по гащи, а да слагам пампа само когато спи. И така докато се научи да сигнализира когато му се пишка.
| |
|
|
|
Когато сина ми беше на 3 месеца, започнах да му свалям памперса щом се събуди и го изпишквах и после пак го слагах. На 4-ри месеца вече почти не акаше в памперса. Сега е на 7 месеца и го слагам понякога на гърне за много кратко време. За съжаление в началото го изпишквах на мивката в банята и сега няма отърване. Много му е кеф гледа разни шарени опаковки и си пишка и ака. Щом го сложа на гърнето нервничи или ако го издържам в някакво легенче пак не му е конфортно. Иска си в мивката и това е , но нали не е в памперса .
| |
|
|
|
На дъщеря ми й купих преди месец и половина гърнето и от тогава я слагам на него след яденето на обяд, защото тя тогава ака, в повечето случаи има успех, а и не се е случвало да реве и да не иска да сяда. Гърнето ни е с глава на едно сладко животинче и тя все го думка по главата и се занимава , а и пее на всичкото отгоре(гърнето) и аз си умирам от смях като ми се закърши момата в раменете щом започне мелодията след успешно свършената работа . Аз не съм я слагала с памперс на гърнето, направо на голо дупе :)
Мисля, че щом започнат да седят стабилно може да се опитва ако мама има време да чака.
Преди време щях да пускам подобна тема, защото когато Леа беше на 7 месеца получавам един СМС от приятелката ми от БГ и тя между другото ме пита "с памперс ли сте още?" (??? ) отговарям й "защо, вие да не би на 7 месеца да ходихте без памперс вече", а тя- ами от 4. месец започнала да слага децата си на гърнето и до годинката започнали и двете да си казват . Та тогава се чудих дали това е масово явление или само тя се е забързала така. Както и да е, за мен си реших, че няма за къде да бързам и да се тормозим взаимно, всяко здраво дете се научава един ден- някои по-рано други по-късно. Още повече, че тук не си дават много зор и се счита за нормално ако памперса се носи 2 години.
| |
|
|
|
Сложих Андреа на гърне още щом почна да седи стабилно - на около 7 месеца. Директно по голо дупе. Слагам я след всяко хранене. В началото я слагах и когато усетех, че се напъва. Сега (на 11 месеца и половина) малката ака предимно в гърнето, мнооого рядко в памперса - ако сме на гости и няма гърне например. За слагането на гърнето след хранене съм била упорита и сега си има резултати За съжаление не бях упорита в повтарянето на съответнен звук, докато детето е на гърнето, иначе сигурно вече щеше и да си казва Но и това ще стане. Помня, че сестра ми на около годинка вече си казваше, т.е. това не е никак необичайно. Съвременните майки много сме се омързеливили с тия памперси
Но ако детето не ще да седи на гърне, определено не бива да се насилва, иначе последствията могат да бъдат лоши... Андреа обича да си седи на него и да си играе 
| |
|
|
|
Някъде бях чела, че децата могат да регулират седалищните мускули, т.е. да се "стискат" след 1,5 година. Определено между момиченца и момченца има голяяяяма разлика. Лъчо е на почти 1 г и въобще не му пука, че е насран или с пълен памперс. Слагах го на гърне като беше на 9 месеца като го усетех, че се напъва. Това около седмица продължи. Резултат почти никакъв, докато го събуя той вече си свършил работата и не може да разбере смисъла на упражнението. Сега наскоро го слагам сутрин като се събуди да се изпишка. И за това ме провокира факта, че една сутрин се събуди със сух памперс и аз съвсем импулсивно го сложих на гърнето и "пиш-пиш" и готово.
Искам всичко да стане естствено, не искам да го дресирам.
| |
|
|
|
Здравей,
Първо ще ти напиша каква инструкция получих от мой съученик, който сега е педиатър в Дом майка и дете.
Нямало смисъл детето да се слага преди 10 мес. на гърне. Дори да стои стабилно седнало преди 10 мес. не разбирало какво се иска от него. Гърнето да е обикновено, без шарении и определено да не е като столче - трябвало да се разбере, че то не е за забавление, а за вършене на "работа". Не се държало повече от 10 минути, дори и да не е свършило нищо. Да се поставяло на гърнето в определено време, за да придобие навика. Гърнето да е топло и сухо. В никакав случай краката на детето да не висят във въздуха.
Сега от собствен, макар и скромен, опит.
Калоян се изаква от десетина дена над легенче, като аз го държа. Изаквам го три пъти на ден - сутрин след сън, на обяд след пюрето и вечер след кисела. Сега в памперсите има само пиш .
В неделя му купихме гърне, макар че още не седи седнал без чужда помощ.
Надявах се, че прикрепяйки го ще си върши нуждите в него и така ще свикне още по-бързо. Уви, не иска каквото и да било да се опира отдолу на дупето му, дори да е топло и сухо. Ще се наложи да чакаме и да спазваме дадените ни съвети.
Обаче, според мен, не е нормално дете на 2 год. да е с памперси.

| |
|
|
|
Абе не било нормално, ама има и такива деца. Моето например. Почнах да го приучвам на гърне от 10 - месечен. Обаче зимата стана много студено, не махнахме памперса навреме. А лятото той започна да не иска на гърне. Махнах му памперса, обаче след като се напишка няколко пъти в гащите, почна да се стиска. Не иска да пишка нито в гърне, нито в банята,нито на тоалетната, не даваше да му смъкна гащите. И така се държеше по 4-5 часа, а беше лято и пиеше много вода. Като почне да не издържа, ревваше много отчаяно и вършеше работата в гащите. Отделно, че всяка смяна на памперса, се превръщаше в мъчение и за двама ни. Тъй че го оставих да забрави малко неприятните емоции. Сега сме почнали отначало - обясняваме, сяда за по десетина минути на гърнето. И аз не мислех, че ще е с памперс до толкова късно, ама алтернативата беше стрес и някое заболяване на пикочните пътища. Надявам се и на яслата, като види децата как сядат, да прояви интерес.
Тъй че имай предвид, че като почнеш, не трябва да прекъсваш обучението. Иначе става още по-лошо.
| |
|
|
|
Ние пък сме все още и с памперс нощем и без него денем. Когато имаше темичка в клуба си я изчитах и съвестно купих гърне на същата възраст. Слагах я лятото много пъти но ефекта беше нулев. щом я сложа и се стиска и не пишка а след това ме гледа умно и прави локвички със звучното Аууууу. Така оставих гърнето за играчка и тя си сядаше с гащите върху него за столче. Докато един слънчев ден от месец насам си казваше Пиш и си дърпаше памперса. Свалихме го и започнахме. Значи или изчаквам тя да каже че има пиш или аз я питам и ако кажеше има сядахме. Така сега денем сме без памперс и само нощем го ползваме. На 1г. и 8м. сме и мисля че това си е разумна възраст в която детенце вече се е осъзнало за какво се ползва гърнето. Забравих да спомена че е голяма жаба и постоянно пие нещо или вода или сок.
Да напомня да купите цветно и красиво бельо на което детенцето учещо се да пишка в гърне се радва много.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|