|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Епидурална упойка-форцепс
|
|
| Автор |
evlin (непознат) |
| Публикувано | 27.10.04 15:22 |
|
|
След като прочетах многобройните коментари в клуба по отношение на епидуралната упойка взех решение да родя по този начин,поне за момента се очертава нормално раждане.Говорих с лекаря си по въпроса,той е с положително отношение ,но спомена,че в повечето случаи се налага използването на форцепс,понеже родилката все пак не можела да взема активно участие в напъните.За него и това не е проблем,ако форцепса се направи от специалист.Но аз малко се разколебах,не бих искала заради моето удобство да навредя по някакъв начин на бебо.Вие какво мислите момичета?Заслужава ли си риска и има ли въобще такъв?
| |
|
Тема
|
Re: Епидурална упойка-форцепс
[re: evlin]
|
|
| Автор |
Чeтa () |
| Публикувано | 27.10.04 15:31 |
|
|
Не, ако е истина това за епидуралната и форцепса, но малко ме съмнява. Аз родих с форцепс, но с пълна упойка, защото бебето не искаше да излезе. Преди това раждането вървеше без упойки  , но като се закучи ми хакнаха пълната и така. Иначе аз съм ужасно против форцепса, ама никой не ме пита.
Некак кажат мамите раждали с епидурална, но определено не са много родилите с вариант епидурална+форцепс.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Aurora (Schumi`s girl) |
| Публикувано | 27.10.04 15:35 |
|
|
аз също доста се колебах дали да използвам епидурална упойка или да я откажа - в крайна сметка пресмятайки рисковете реших да се откажа. ще ти кажа какво ми обясни моя доктор за епидуралната анастезия. това за форцепса същото го чух и аз. освен евентуалното парализиране, което може /макар и в редки случаи/ да се получи, това което мен лично повече ме разколеба е разтягането на влагалищните стени, което може да е с доста неприятни последствия след 10-15 години. докторът много добре ми обясни, показвайки ми на фото-таблото в кабинета му как влагалището не реагира на контракциите и стои някак мързеливо и не се свива и отпуска при използването на такава упойка, вследствие на което се разкъсват малки влакънца и нишки /уф, той използваше по-добра терминология, ама... /, без да има видими разкъсвания, които да се зашият. това води след време до смъкване на половите органи и предполагам знаеш какви неприятни последици...това, заедно с риска от парализа и използването на форцепс много ме разколебаах и отказах упойката. вярно, след 5 см разкритие разбрах, че ще му се усмихвам и ще раждам с песен, обаче...май се страхувам повече от евентуалните последици.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
mumi (непознат) |
| Публикувано | 27.10.04 15:44 |
|
|
Има логика в това, което казваш. Наистина напъните след епидурална не са особено ефективни и ако не помогне натискането/скачането по корема на родилката, идва на помощ форцепса. Лично аз се притенявам от този инструмент, особено в недостатъчно опитни ръце. Слава богу, родих без негова помощ и без счупени ребра. Относно епидуралката, бях решила, ако стане непоносимо, да ми сложат. Да ама всичко стана толкова бързо, непоносимото беше поносимо и продължи някакви си минутки. Раждах и със система окситоцин. И това се понася! Мисля, че най-добрия вариант и всичко да приключи бързо. Така и най-гадната болка се изтърпява.
Желая ти леко раждане! Хич не го мисли! Минава и се забравя бързо.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Slanchezara (щастлива мама) |
| Публикувано | 27.10.04 15:49 |
|
|
Здравей,
Доколото съм запозната, епидуралната упойка е добра за хора, които бавно напредват с разкритието. С оглед на факта, че родилката не се изтощава напълно и може да напъва. Но ако разкритието върви бързо... няма смисъл.
За форцепс нищо не ми беше споменала, но ми каза, че е възможно да настъпи забавяне на разкритието. Също така ми спомена и че всички анестезилози колеги, раждали при нея си слагали, та не било толкова опасно...
Факт е, че си има за и против....
Аз не можах да се възползвам, макар да ме попитаха - отидох със 7 -7,5 см разкритие и родих 2 часа след това.
Леко раждане и не се шашкай, всичко ще е наред!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
kapинa (mimi) |
| Публикувано | 27.10.04 15:58 |
|
|
еи ужас как гадно ми звучи ,аз преди да родя никой не ми е обяснил тези неща добре че ме е толкова страх от инжекции та отказах епидуралната, а на всичкото отгоре имах много силни контракции 2 пълни дни и 3 нощи за толкова дълго раждане никой около мен не беше чувал но ето факт случи ми се и пак го издържах та за нормално раждане от сорта на 5-6-7 часа няма да си и помислям за упойки лошото е че никой преди това не ти казва какво ще ти е затова успех пожелавам ти бързо лесно и нормално раждане
 Редактирано от kapинa на 27.10.04 16:02.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
3te...ki (трите точки :)) |
| Публикувано | 27.10.04 17:44 |
|
|
това за форцепса сефте го чувам. Аз раждах с епидурална, въпреки, че не бях съвсем сигурна дали я искам (това преди раждането). Най-важна е дозировката... Аз лично съвсем добре си усещах напъните и напъвах добре според акушерката и докторът, но държа да подчертая, че беше така дозирана, че си усещах лека болка по време на контракциите, но тя си беше съвсем допустима болка и може би затова си усещах и напъните след това...
Аз лично съм доволна от упойката и пак бих родила с упойка 
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
asinka () |
| Публикувано | 27.10.04 18:01 |
|
|
Здрасти!
моето мнение е, че не бива да се решава със или без епидурална предварително!според моя позната лекаркапо принцип при първескини не е за предпочитане да се слага,защото не са много наясно как да напъват и т.н.,но това само по принцип!лекаря трябва да прецени дали при родилката фактора болка е много голям и ако е така е по-добре да се постави епидурална аналгезия за да може да има сили за напъните!
има нещо вярно в теорията която ти е извел лекаря,и бих добавила към форцепса и вакуум екстрактора, както беше при мен!усещах контракциите не като болка както беше в началото а като леко стягане на корема!и бебето започна да се мъчи и го извадиха с вакуума,без проблеми!при мен беше наложителна епидуралната,а не мислех да ми слагат първоначално,но без нея нямаше да има разкритие,а без него под ножа,а за под ножа е необходима епидурална!това е!
не се надъхвай предварително!слушай лекаря и акушерките,и всичко ще бъде наред!
успех! 
| |
|
Тема
|
[re: asinka]
|
|
| Автор |
elmax™ (Яна-19.04.04) |
| Публикувано | 27.10.04 20:21 |
|
|
Аз не напредвах добре с разкритието и ми сложиха при 5см упойка(по преценка на лекаря-аз исках, но последната дума беше негова). Благодарение на нея за 15 мин от 5см разкритието стана 10. Отпуснах се, исках да спя и май затова стана така бързо :). Усетих напъните отлично, като болезнени контракции бяха. Акушерката не повярва, че ме боли, защото разкритието беше малко и не мислеше, че са напъни. НО бебето се подаваше:) Напъвах също много добре и не се наложи нищо допълнително. На 3 напъна бебка излезе. Живот и здраве пак ще си искам упойка.
| |
|
Тема
|
[re: Aurora]
|
|
| Автор |
shushon (бонбон) |
| Публикувано | 27.10.04 21:24 |
|
|
Само исках да вметна по повод това което си написала за парализирането.
Парализиране може да настъпи, но само временно, не и постояно, защото се слага доста по-ниско и не може да засегне трайно гръбначния стълб.
Ако от такава упойка можеше да се стигне до инвалидизиране и имаше само негативни последици то сигурно щеше да е забранена по света, а не да се прилага толкова масово и то от дълги години.
Не се сещам на кой от курсовете за бременни, на които ходех и там по повод това, че някои лекари в България се възпротивяват срещу епидуралната се спомена, че повечето от тях са консервативни, не четат, не се интересуват от новостите в медицината, свикнали са да работят по един определен стереопит, който не желаят да нарушат и затова прилагат куп доводи срещу тази упойка. Не визирам въпросния доктор, не ме разбирай поргершоно, а само предавам, какво ни казаха.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|