Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:58 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Хранененови  
Автор anaili ()
Публикувано14.10.04 17:33

Попаднах на пирамидата на храненето пригодена за деца
Стори ми се интересна а и кножката е пълна с хубави идеи
Обаче!!!!!!!
там са посочени 2-5 ... яденета
Всички заедно по единия ръб правят 12 по другия 11
всички заедно - 16
като за мазнини +захари не е отбелязано нищо

Ако минем към % това е далеч от 100 или 10

Ако минем към порции за седмица - 7х3=21
а за децата дори 7х5 - 35
пак не зтава

Как всъщност се чете тая дяволия
и като казват 2 яденета от колко се има предвид ?

Тема Re: Хранененови [re: anaili]  
Автор lorena (щастлива мама)
Публикувано14.10.04 18:32

Това от някакъв сайт ли е или си го копирала от книжка?

Тема Re: Хранененови [re: lorena]  
Автор anaili ()
Публикувано15.10.04 15:43

Не
Книжка е приготвена за Cild care homes
Това е нещо като детска градина в частен дом

Автор яroдka (мама на Лилиан)
Публикувано15.10.04 16:31

ле-леееее, anaili ей сега като чета това и се чувствам много тъпо. Нищо не разбрах от това, което си написала - какво точно си се опитала да изчислиш!? Не разбрах и тая пирамида каква е, но ми се струва безмислено да се гледа броя на храните в различните сектори, мисля си по-скоро, че са дадени като пример. Преброих общо хранинията на 15 (по 2 за млякото,месото и плодовете,3 за зеленчуците и 6 за зърнените храни)
Ама и аз се чудя какво е това 15 - на седмица ли, както казваш 7 по пет=35. Нещо, ама хич не схващам!?

Някой ако я разгадае, нека ни светне, че ще ме човърка цял ден

Автор MM (za mama)
Публикувано15.10.04 16:55

Анаили, дано съм разбрала въпроса ти!?...Ще се опитам да ти отговоря както аз тълкувам тази пирамида, която предполагам е на същия принцип като всички хранителни пирамиди:

Това ('servings' имам предвид) не са брой хранения за различните хранителни групи, а са порции, (то на български малко е двусмислено и понякога можеш да си помислиш че една порция = едно ядене, но не се има това предвид).

Т.е. се има предвид на ден във всичките хранения (примерно 3 основни хранения плюс 2 'закуски' в късната сутрин и следобеда.) да се включват от тези групи като от всяка група е дадено по-колко порции да се включват. Трябва да видиш и какво имат предвид (горе долу като количество) под една порция (serving). На практика приложено значи че например детето трябва в две от яденетата си през деня да включи по една порция млечни продукти (примерно една чаша мляко и една чаша кис. мляко или сирене една порция) или плодове - е може и в едно ядене да изяде двете порции ако иска) Общо взето се дават тези пирамиди ориентировъчно за да знаят хората на кое е хубаво да наблягат и от кое е хубаво да ядат по по-малко (ама то май си го знаем това и без да ни казват). А не че трябва да ядеш по 16 яденета на ден.
Освен това, особено при децата, които си имат понякога много специфични предпочитания и по-естествено от нас си контролират апетита (имам предвид ако им се дават здравословни храни, иначе всички знаем че ако 'разберат' за сладките неща и им се дават в неограничени количества няма да могат да регулират естествено апетита си към тях) е добре да се гледа общо взето какво изяждат в рамките на няколко дни до седмица, а не ежедневно да се търси да се балансира менюто. Е, има и деца които винаги си изяждат това което трябва и по колкото трябва, но поне моето не е такова и има моменти в които си има 'любими' неща, после ги сменя и така. Важното е да има в по-широк план някакво уравновесеност на диетата.

Анна 07/09/2002

Автор radostina (непознат )
Публикувано15.10.04 17:42

Гледай сага:
Пирамидата дава съотношението на видовете храни, които детето трабва да приема ВСЕКИ ДЕН(в идеалниа случай)
Как тези порции(servings) ще са разделени между закуската, обяда, вечерята и следобедната закуска решаваш ти(по-скоро детето де-поне при нас е така)
Много важно е да се разбере, че под думата порция(servings) не се разбира 1 чиния манджа, а малко и точно определено количесвто от храната, което за различните възрастови групи е различно. Например в твоята книжка за деца трябва някъде да пише 1 serving = Х oz.(унции (1 унция е = на около 30 гр)).
Мисля, но не съм сигурна, че порцията за toddlers беше 2 оz.За възрастен човек естествено ще е по-голяма, но съотношението м/у групите храни се запазва. т.е.

Зърнени храни - 6 порции=6.2оz=6.30гр=180гр зърнени храни за целия ден.В дъното са посочени примери за зърнени храни:хляб, ориз, овесени ядки, тестени закуски и каквото там се сетиш...

Зеленчуци - 3 порции=3.30гр=90гр зеленчуци на ден
Плодове - 2 порции=2.30=60гр плодове на ден
Млечни продукти - 2 порции=60гр на ден(Хмм... много малко бе. Виж в книгата колко е един детски serving.)
Месо - 2 порции=60гр на ден
Мазнини и захари-колкото се може по-малко

Значи това е принципа, а за конкретните цифри не съм сигурна-надявам се ти да ни кажеш от книжката )

Поздрави
Р

Тема Re: Хранененови [re: MM]  
Автор anaili ()
Публикувано16.10.04 05:05

добре ако е така
8ч - закуска - 1 ядене
10ч закуска - 1 ядене
12ч обяд -3яденета
16ч закуска - 1 ядене
18ч вечеря -3 яденета

до тук 9

как наместваш пирамидата ?

Автор Debora ()
Публикувано16.10.04 06:55

Ще обясня, а другият път прочети, а не само да гледаш картинките! Сигурна съм, че в книжката ти е обяснено много по-добре от това което аз ще напиша!

1 "сервиране" от групата на зърнените ти е например:
1 филия хляб
една втора куп ориз или паста
една втора куп приготвен сириъл (демек сварени овесени ядки например)
1 унция готов сириъл

едно сервиране отгрупата на плодовете:
едно парче плод
три четвърти куп сок изцеден домашно
половин куп консервиран сок
една четвърт сок от сушени плодове

от групата на месото:
2 до 3 унции месо, риба
една втора куп сготвен боб
едно яйце се брои за една унция месо

2 супени л. пинат бътер се брои също за една унция месо

групата на зеленчуците

половин куп нарязани сурови или сготвени зеленчуци
една куп листни зеленчуци

млечните
една куп кисело или прясно
2 унции сирене

Така ... това ми е от листовката за хранене със същата пирамида и тя е за деца от 2 до 6 години, като изрично е отбелязано, че от 2 до 3 години трябва да се предлага по-малко от посочените в нея, ОСВЕН за млякото!
Както и че децата от 2 до 6 трябва да приемат задължително 2 пъти от млечната група всеки ден!
И още нещо, консултантката по хранене изрично ни предупреди, че групата на зърнените, която е със 6 сервирания, е в повече от необходимото. Според нея 4 сервирания са предел.

Тъй че 9 сервирания са напълно достатъчни за Вики, и не се вайкай как да ги направиш 15 :-))
Малко съм любопитна как ще ги направиш и 9 при положение, че ходи на градина.

Макар че листовката ми стои на хладилника повече от 2 години, лично аз не я спазвам, но пък и не страдам от угризения, че детето ми не е хранено правилно, но пък аз съм в редицата на лошите майки :-).

--------------------------------------
куп - почти чаена чаша
унция - около 30 гр
пинат бътер - фъстъчено масло
сирене е общо за кашкавал и сирене

Тема Re: Хранененови [re: Debora]  
Автор anaili ()
Публикувано16.10.04 07:20

hehe
ти като Йона се измъкна от устата на кита и ме събуди от среднощната дрямка
Не съм те виждала отдавна
Надявам се да си заета с хубави грижи

1 "сервиране" от групата на зърнените ти е например:
1 филия хляб
една втора куп ориз или паста
една втора куп приготвен сириъл (демек сварени овесени ядки например)
1 унция готов сириъл
////////////////////////3 яденета///////////////////////////

едно сервиране отгрупата на плодовете:
едно парче плод
три четвърти куп сок изцеден домашно
половин куп консервиран сок
една четвърт сок от сушени плодове

от групата на месото:
2 до 3 унции месо, риба
една втора куп сготвен боб
едно яйце се брои за една унция месо

2 супени л. пинат бътер се брои също за една унция месо

групата на зеленчуците

половин куп нарязани сурови или сготвени зеленчуци
една куп листни зеленчуци
////////////////////////2 яденета///////////////////////////

млечните
една куп кисело или прясно
2 унции сирене

до тук 17
това за 1 ден ли е разчет или за 1 седмица

2 са малко 3 са много имаше едне игра на времето

Автор Debora ()
Публикувано16.10.04 08:26

Написала съм по какво количество от определени храни отговаря на едно сервиране от дадена група. Видях, че в края на млечните си събрала сиренето 2 унции с млякото и си ги сложила за три сервирания.
2 унции сирене са едно сервиране!

Това би трябвало да е дневната дажба на деца от 2 до 6 години! Поне така пише на моята брошура. Демек ако хапват това и по толкова, то те се хранят добре и здравословно!
Аз съм лакомия голяма, но това не мога да го изям за един ден!

Май не съм написала одеве, че фъстъченото масло не се дава преди 3 год. заради риск от алергия.

Там в тая книжка не пише ли повече? Няма ли някакви примерни рецепти по възраст със необходимите сервирания?
Или я най-добре си намери някакво приятно занимание, което няма да ти напомня колко лоша майка си, когато детето не си е изяло нужните сервирания плодове или зеленчуци, че на мен всички подобни таблици за хранене, развитие и т.н само такива мисли ми навяват.

Ето ти още за хранителната пирамида:

взела съм го от тук: има още за четене

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.