Тема
|
За разрешението за пътуване на дете зад граница?
|
|
Автор |
Tandoori (veche mama) |
Публикувано | 21.09.04 08:53 |
|
Имам един въпрос към майките , които са пътували скоро.
Имате ли представа дали само едно разрешение запътуване на дете под 18с единия родител ми е достатъчно или да взема да си направя нотариално заверено копие? Имам някакъв спомен, че някое майче ми беше писало, че на границата( не помня обаче коя) вземат оригинала( или копието?) и трябва да имаш още едно? Или греша?
|
|
Тема
|
Re: За разрешението за пътуване на дете зад граница?
[re: Tandoori]
|
|
Автор |
aiti () |
Публикувано | 21.09.04 09:18 |
|
Здравей, Tandoori,
През август моя съпруг изведе сина ми от България за Финландия. Аз извадих нотариално заверена "Декларация за съгласие", че съм съгласна да пътува за Финландия. На аерогарата в София са я взели. Не съм вадила повече копия.
Поздрави и приятно пътуване
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
kapинa (mimi) |
Публикувано | 21.09.04 09:23 |
|
Ние пътувахме април и копие наистина искат но няма нужда да е нотарялно заверено. аз нямах и ме пратиха до ксерокса да направя но по добре от тука си приготви копия защото на границата ксерокса е 2 лв. на лист
|
|
Тема
|
[re: aiti]
|
|
Автор |
kapинa (mimi) |
Публикувано | 21.09.04 09:27 |
|
Гадно е да ти вземат оргинала защото ако е без дата можеш да си я ползваш и друг път. Ние пътуваме често и сме си направили една и с нея си пътуваме защото ако трябва всеки път да ходиме до нотариус после да я нося за превод и легализация направо ще откача 
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
dkmd (минаващ) |
Публикувано | 21.09.04 09:34 |
|
Ние сме си извадили подобна декларация за съгласие - можеш да окажеш за какъв срок е валдина - нашите са за 3 години. Не сме я заверявали нотариално, нито пък превеждали. По принцип тя е "важна" за българските гранични власти. Ние пътуваме до Гърция и досега не са ни взимали оригиналите.
|
|
Тема
|
[re: dkmd]
|
|
Автор |
kapинa (mimi) |
Публикувано | 21.09.04 09:56 |
|
Странно точно на гръцката граница ни направиха проблем че не е преведена. А от както съм я превела превода не са ни го искали. но определено са ми искали да е нотарялно заверена. а ако не е посочена дата на валидност знаете ли дали има някакъв срок.
|
|
Тема
|
[re: kapинa]
|
|
Автор |
Пaлмиpa (лейс) |
Публикувано | 21.09.04 10:25 |
|
задължително е нотариално заверена.
няма срок по принцип/значи приема се, че е валидна до момента в който даващия съгласието си родител не я оттегли, също така нотариално/, но знам, че всяка година искат да е актуална/т.е.
да е за годината в която се пътува/, като винаги има изключения.
|
|
Тема
|
[re: kapинa]
|
|
Автор |
dkmd (минаващ) |
Публикувано | 21.09.04 12:07 |
|
гърците всеки път си измислят нещо - така че, не се учудвам, че са ви правили проблеми. ние сме със специални документи тук и даже не би трябвало да ни проверяват, но....
ама всъщност аз сега погледнах - нотариално заверена е. . съжалявам за объркването, което внесох 
Редактирано от dkmd на 21.09.04 12:11.
|
|
Тема
|
[re: aiti]
|
|
Автор |
Tandoori (veche mama) |
Публикувано | 21.09.04 16:01 |
|
Ами аз днес направих нотариално заверено копие...ама явно ще трябва да направя и обикновени копия, че хич не ми харесва идеята да ми вземат оригинала..
|
|
Тема
|
[re: Пaлмиpa]
|
|
Автор |
kapинa (mimi) |
Публикувано | 21.09.04 17:54 |
|
Ами мойта декларация я правихме декември миналата година пътувахме веднъж декември и веднъж април тоест втория път декларацията беше миналогодишна но нищо не ни казаха. Дано и занапред да мога да пътувам с нея защото ми е много връткава цялата история а пък със превода и легализацията ми излиза около 40 лева
|
|