Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:01 05.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Преди да изберете именови  
Автор brian24 (Кабадалията)
Публикувано20.08.04 16:07

Здравейте,
Преди да изберете име за бебето си и за да не бъде то поредният Георги, Атанас, Петър, Христо и Димитър, хвърлете един поглед на списъка с традиционните славяно-български имена тук:

Ще оцелее ли човечеството?

Тема Re: Преди да изберете именови [re: brian24]  
Автор NVN (на усмивката)
Публикувано20.08.04 16:15

Сигурно е интересна страница, но аз лично като се сблъскам в първите 2 изречения на нещо, което е непознато за мен, с българското и традиционното или славянското близко и родно, на което се противопоставя с надсмешка и дори "заклеймяване" чуждото, което е неразбираемо, непонятно и т.н., какво пък остава за безсмислено!!!! , ме избива бяс.

Първо простете, но няма да си кръстя детето Витомер, Вишегнев или Вишезор, ако каквото ще и второ криворазбраното "родолюбие", граничещо с шовинизъм, ми е чуждо, да не кажа - смешно.

Автор Zamechtana (мама на Алекс)
Публикувано20.08.04 16:24

Според мен си е съвсем в реда на нещата всяка епоха да си е характерна с определени имена. Когато избрахме с таткото името на нашия син се оказа, че в годината, когато аз родих най-често избираните имена в БГ за момчета са Александър, Мартин и Виктор. Което обаче изобщо не ме отказа, защото бяхме харесали името и 'чуствахме' бебчо точно като Александър. След 100 години примерно, ако още ни има като нация, съм сигурна, че бебетата ще се кръщават с други имена и пак ще има 'модерни', често срещани и т.н., но ще са други!

4.01.2003

Тема Re: Преди да изберете именови [re: Zamechtana]  
Автор Firebird (интернавт)
Публикувано20.08.04 17:09

Името на човек показва принадлежност. Колкото повече съименници - толкова повече подкрепа, така че нищо лошо, че сте избрали едно от най-често срещаните напоследък имена. Често срещаните имена приобщават.
Рядко срещаните имена предизвикват интерес и любопитство - а този българин ли е, че се казва така? Едва ли не - още не познават човека, а вече имат отношение.
Наистина някои имена са характерни за определена епоха, и после постепенно изчезват. Тове е свързано и с развитието на езика. Ние не говорим като дедите си преди 500 или 1000 години и е нормално и имената да се променят.
Добре е името да е звучно, да носи хубав смисъл и най-важното - да се носи достойно

Автор kalina (Русе)
Публикувано20.08.04 17:17

А какво му е лошото на поредния Георги, Атанас, Петър, Христо и Димитър. Предпочитам ги 100 пъти пред това да си кръстя детето Светоплък, Безтъж, Ведомисъл, Девисил или Мързован

Яна 21.09.2003

Тема Re: Преди да изберете именови [re: Firebird]  
Автор miladarling (непознат )
Публикувано20.08.04 17:19

Аз мисля че няма нищо лошо в това да си кръстиш детето Георги или Димитър.Не съм привърженичка на това че щом нещо е модерно то непременно трябва да е мое!Още по малко ако харесвам някое име няма да избера друго само защото напоследък е помодерно
Все пак нека всеки сам да избира ,а списъка е хубав.Има голям избор със стандартни и по нестандартни имена:)

Тема Re: Преди да изберете именови [re: kalina]  
Автор Pyжa72 (мама на Валя)
Публикувано20.08.04 18:56

Името е много важно. Гледам че много от децата родени около началото на демокрацията са или с английски или с френски имена(нали беше модерно) и се получава много смешно когато видиш такова име с бьлгарска фамилия например започваща са Кара и прочее.
Е няма да цитирам имена че някой може да се обиди.
Ама все пак трябва да има благозвучие между име и фамилия.
Аз например настоявах за името Валентина освен че е на името на пьрвата жена космонавт, а и защото фамилията на мьжа ми е руска.

А екзотичните славянски имена понякога сьщо будят смях
Това за Девисил ми хареса, а може би Копьр и Магданоз са сьщо славянски имена??

Автор miladarling (непознат )
Публикувано20.08.04 20:06

Ето един друг сайт който може да бъде полезен при избора на име или ако вече мъника ви е кръстен може да видите кога му е именния ден:)))

http://www.bgzone.com/~mitko/im.html

Тема Re: Преди да изберете име [re: NVN]  
Автор new* (искам!)
Публикувано20.08.04 21:42

Вишегнев? Вишезор? Йеееееееее! Ше пукна от смях:))))))

Тема Re: Преди да изберете именови [re: new*]  
Автор miladarling (Мили)
Публикувано20.08.04 21:45

Харесва ми идеята за Безтъж и обяснението до него е комуто не се налага да тъжи,тогава дали няма да е подходящо да го кръстиш Безрев:)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.