Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:34 30.10.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Тема И за близнаци пак само 120лв?!?нови  
Автор elmax (мама на Яна)
Публикувано13.08.04 13:49

Една съседка има близнаци-момчета на 4 месеца и сподели, че едва издържат с тези 120лв, които милата ни ДЪРЖАВА дава за децата и'. Направо недоумявам, как може и за едно и за две деца пак само 120 лв да е майчинството. Най-големия абсурд, който чух от доста време насам. Макар и да не и' се искаше, започнала да захранва децата с всичко възможно....просто пари за адаптирано мляко не остават.

Знаете ли, дали тя няма право и на някакви други помощи??
Поздрави!

Яна(19.04.04)

Тема Re: И за близнаци пак само 120лв?!?нови [re: elmax]  
Автор Kapиммa (мама на Ася)
Публикувано13.08.04 13:57

Извинявай, ако прибързвам, ама или ти нещо не си разбрала, или нея са я "преметнали".
Месечните помощи за дете до навършване на 18 години се дават "за дете", а не "за деца" - чл. 7 от Закона за семейни помощи за деца. Там навсякъде се пише за "дете", а не за "деца", тъй че ако има нещо нередно, кажи на жената да ходи да си търси правата от тая...държава /хайде да не квалифицирам/.
По втория ти въпрос - дали има право на други помощи - има право на еднократна помощ при раждането - по 200 лв. за всяко от децата. Получава се, като в службата за социално подпомагане се занесат в оригинал и фотокопия актовете за раждане и се попълни молба по техен образец.
За други помощи - трябва да се знаят повече подробности за социалния статус на жената, за да мога да отговоря. Пример: ако тя и семейството й живеят под наем в общинско жилище или инцидентно възникнат здравни, образователни, комунално-битови и други жизнено-важни потребности на неяи семейството му. Ако е налице някой от тези случаи, се събират куп документи, прави се социална анкета от социалния работник, разтакават те, сякаш парите ги вадят от джоба си и гледат на теб като на престъпник, решил да обере за пореден път недообраната ни /дали/ все още държава...
За повече подробности дай повече инфо.

Редактирано от Kapиммa на 13.08.04 14:08.

Автор lavender (ентусиаст)
Публикувано13.08.04 13:58

i az ne si go obiasniavam,nehsto may ia lajat,ili tia ne znae.
imam edna ideia -ako iska tia i ako nie mojem s neshto da pomognem.Sega mi hrumva ,che mojem (koito iska i moje) da vzemem niakoi neshta za bebetata.
lichno az bih i pomognala s niakolko kutii mliako.
tajno e,no vse pak sa bebeta na 4m.
no ti ia poznavash i znaesh dali e taka tova,koeto kazva............
proveri i mu pusni belejka,molia te.
i piatay kakvo tochno mliako i triabva.I dali samo mliako?
ne che neshto shte promenia polojenieto,no vse pak.....

Автор mobidik (новак)
Публикувано13.08.04 14:08

така е -майчинството за отглеждане и до навършване на 2 г. на децата е 120 лв. защото се води 1 раждане.А това за което говорят другите майки са детските-те се плащат на дете.
Аз също имам близнаци и знам какво е-но с много усилия и помощ сега вече са на 1.8 г.

Автор marid ()
Публикувано13.08.04 14:10

Майчинството наистина е 120 лв, но още на което има право на по 18 лв на дете, ако доходът на член от семейството им е под 200 лв, а това вероятно е така, щом са в толкова затруднено материално положение.Има и други видове соц. помощи - еднократни за посрещане на конкретна нужда, за отопление и т.н. Нека отиде в дирекция Социално подпомагане и много внимателно да проучи точно на какво и колко има право.

Редактирано от marid на 13.08.04 14:12.

Тема Re: И за близнаци пак само 120лв?!?нови [re: mobidik]  
Автор elmax™ (мама на Яна)
Публикувано13.08.04 14:32

да, и аз това имам предвид. Не се плаща по 120лв на дете, а за двете само 120лв.майчинство. Иначе детските са за две деца, но 2х18лв не е кой знае колко. Ужасно недообмислена работа от страна на управляващите, ама... Живеят в собствено жилище, бащата работи и сигурно няма да им дадат помощи.

Дава Фризолак, но не съм сигурна дали би приела. Ще я попитам все пак.

Яна(19.04.04)

Автор myrzelana (малко познат :))
Публикувано13.08.04 14:39

и мен силно ме касае темата, ама 120 лв. са си 120лв. - независимо колко деца гледаш(даже ако ти се застъпват 2 майчинства за породени деца, като родиш второто ти спират майченството за първото), месечно 2Х18лв. или 2х20лв. (така се говори от 01.01.2004) и 2Х200лв. за раждане на близнаци - еднократно . Както ми обясниха други близнашки майки тези 120 лв. само за памперсите не им стигали през първите месеци

Тема Re: И за близнаци пак само 120лв?!? [re: elmax]  
Автор Kapиммa (мама на Ася)
Публикувано13.08.04 14:44

Мда...че съм разсеяна днес, разсеяна съм, но добре, че навреме забелязах...поднасям извиненията си с уточнението, че написаното от мен е само за онези мизерни 18 лв., които се полагат за всяко дете. Иначе - 120 лв. - обезщетение по време на ползването на платен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 г.

Тема Re: И за близнаци пак само 120лв?!?нови [re: myrzelana]  
Автор elmax™ (мама на Яна)
Публикувано17.08.04 22:14

Днес майката на близначетата сподели една интересна новина и моля някой да провери дали наистина е така, че аз незнам къде. Значи, ако децата са родени на различни дати, то само тогава се плащат две майчинства! Ако едното (при секцио) го извадят в 23.59, а другото в 00.01 часа, то тя ще получава за всяко дете по 120лв! Не съм сигурна дали е истина, но на нея така са и' обяснили. Тя се ядосваше, че не го е знаела, защото е нямало проблем да изчакат със секциото няколко часа. Това е. Дано това се окаже вярно и е от полза на очакващите близнаци майки.

Яна(19.04.04)

Автор myrzelana (малко познат :))
Публикувано18.08.04 13:29

?????????????????????????????????????
нещо се е объркала тотално - кой й го е казал и на база на кой нормативен акт

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.