Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:17 18.05.26 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Моята глупава история (четиво за бъдещи мами)нови  
Автор Keнra (мама)
Публикувано08.08.04 22:56

Пиша го това, за да спася когото мога от всички глупости, които минаха през главата ми (човек каквото сам си направи...).
Изкарах сравнително лека бременност. Имаше си своите неразполжения, но като цяло бях добре. Към края се оказа, че ще се наложи да раждам секцио. Е, не ми беше много харно, но щом трябва... Операцията също мина страшно леко и доста бързо се възстанових. И тук се почна.
Бях изчела сума ти неща за кърменето, за първите дни, за това, какво ТРЯБВА и какво НЕ ТРЯБВА да се прави. Бях толкова надъхана за това, че ще кърмя детето си, че не виждах причина изобщо да си купувам шишета.
После като стана ясно, че ще раждам секцио започнах дас е притеснявам, че може да не ми слезе на време кърмата. Е, вярно, че от 4-5 месец имах коластра, но пак си се притеснявах.
Абе няма да разказвам с подробости всичко, което ми мина през акъла. Резултатът беше, че като родих от нерви и притеснения ми спря коластрата, а детето пищеше и се дърпаше в ръцете ми при всеки опит да го кърмя. Аз разбира се се скъсвах от рев, което допълнително усложняваше обстановката. Лекарят ми се опита да ме успокои с думите, че дори да не успея да кърмя пак трябва да се радвам на хунбавото си създанийце, а на мен чак обидна ми се видя идеята да не кърмя и ревнах още повече.
Прибрах се в къщи и кошмарът продължи. По мъничко успявах да я прилъжа със силиконови зърна, но тя пак се дърпаше и мисля, че изсукваше твърде малко, защото беше постоянно неспокойна.
Накрая мирясах и започнах да се цедя и да й давам кърмата. Това "мирясване" бе предшествано от един ден в който изобщо нямах кърма от нерви, един в който бях вдигнала 38.4 *С от възпалени канали и отново множество нерви и рев.
Редовно опитвах да я сложа на гърда, а тя с такава погнуса ме блъскаше, че ми ставаше, чак обидно.
Развръзката от цялата история е, че вчера (след едноседмична почивка без никакви опити да я уча да суче) я сложих отново на гърдата и тя съвсем спокойно си засука. Е... Добре де, не чак толкова спокойно, но мисля, че и това ще стане. А сме вече на "цели" 24 дни.
(Днес пък съм с друг проблем, че зърната ми се разраниха, но мисля, че и с това ще се справя.)
Това, което искам да кажа на бъдещите мамчета е - дори да изчетете всички книжки за кърменето преди да влезете в болницата (а вярвам, че се отнася не само до кърменето), дори да знаете на теория повече от всяка многодетна майка, влизайки в болницата забравете всичко. Ама всичко! И опитайте сърцето да ви води. Оставете всичко на майчиния инстинкт.
И още нещо - ако случайно с кърменето не стане, не се отчайвайте, дъщеря ми засука на 23 дни.

Тема Re: Моята глупава история (четиво за бъдещи мами)нови [re: Keнra]  
Автор [desi] (мама)
Публикувано08.08.04 23:09

и аз това си помислих на половината прочетено.... че имаш проблеми с кърменето от "много четене на книжки"

не се надъхвайте, кърменето е естествен процес и става когато сте спокойни....
бебето има инстинкт, колкото и да блъска гърдата това не е защото иска бутилката, ами защото е с характер . Ако не му се предлага шишето засуква след по-малко от ден.
За разранените гърди има само един лек - кърмене и пак кърмене
можеш да се мажеш с чист ланолин(най безвредно и евтино) от аптеката, или да си купиш много скъп крем, който също ще има ланолин като основна съставка.
И с него и без него за няколко дена минава с редовно кърмене...

на поискване ли кърмиш?

Автор tswete (creative)
Публикувано08.08.04 23:18

И при мен засукването не беше никак лесно, може би, защото и аз раждах с цезарово сечение. Алекс засука чак в къщи - в края на четвъртия ден и то след като много се бях мъчила - на всяко ядене и не ще и не ще. А никаква книга не бях чела за кърменето , бях решила, че за естествените процеси природата сама ще се погрижи. Та четири дни и аз ревях заедно с него, а после трудничко пак засукваше, ама с времето се оправи.
И разранените зърна бързо се оправят. Аз се мазах с Гармастан, а има и други вълшебни пасти. Оставят се зърната сухи, на въздух, аз даже се пекох малко на балкона (петнайсетина минути) и използвах за два дни, докато преминат големите болки, силиконови зърна. Алекс не се отби, мисля, че дори не усети разликата. И после продължих да се мажа с Гармастан след всяко кърмене до към средата на втория месец и не съм имала никакъв проблем.
Тъй че, кърми си, рагадите бързо ще се оправят. Честито и приятни мигове с малката сладурана!

Автор anaili (пристрастен)
Публикувано09.08.04 00:10

Хехе
Браво на вас
Макар и по трудния път но резултата е важен нали
Цункай малакат пъпчица и и кажи тихичко на ушенцето, че само ти знаеш в какво красиво цвете ще се превърне.

А за зърната
опитай с грах
замразен
нали са все зърна де

Серизно като компрес

Личен опит

Тема Re: Моята глупава история (четиво за бъдещи мами)нови [re: [desi]]  
Автор summer ()
Публикувано09.08.04 06:41

За разранените гърди има един лек - правилно поставяне на гърдата (с изключение на бебетата с къса юздичка на езичето). Кърмене и пак кърмене не гарантира, че бебето само ще поправи начина, по който захваща гърдата.

Автор Slanchezara (минаващ)
Публикувано09.08.04 11:09

Искам и аз с нещо да допълня темата - като се роди бебчето, хванете за "ушите" жената която ви носи бебето и я помолете да ви покаже как да го държите. Става много лесно така... Ако тя не е любезна се молете да имате за "съквартирантка" майка на второ детеце, тя даже може и по-добра работа да ви свърши.
А сега да се посмеете малко - моята "съкварирантка" беше и тя като мен с 1-во детенце и двете доста теоритизирахме. Но като ни видя една акушерка позите щеше да се задави от смях, та ни показа какво да правим тогава

Автор toutou (mama na Yana)
Публикувано09.08.04 13:11

честито за щастливия край на одисеята с кърменето и дано да продължи леко и безпроблемно!
Искам с две ръце да подкрепя предложението на "колежката" Сланчезара от юнския ни отбор-нека някой ви покаже как се слага бебето на гърдата! въпреки всички видяни картинки по книгите-когато ви дадат малкото създание което реве и се гърчи и върти глава положението е сложно! мен лично ме спаси една акушерка през втората нощ която търпеливо намести бебка, която преди плачеше от часове с пълно гърло!Е като засука и от тогава ...не мога да я спра! сега безуспешно се опитвам да я откажа от нощното ядене, но тоива е друга тема...
Успокой се вече, Кенга и на добър път с малката госпожица!

Yana 08/06/2004

Редактирано от toutou на 09.08.04 13:12.

Автор Mi6ka (горда мама)
Публикувано09.08.04 15:07

Кенга,

Автор lta (Meche)
Публикувано09.08.04 17:09

Тема Допълнение към историята[plezq se] [re: Keнra]  
Автор Matzinka (новичка мама)
Публикувано09.08.04 17:19

И моята история с кърменето има подобно звучене - и аз раждах секцио (макар че това не е от голямо значение май), и моето бебе късничко засука, и моите зърна се израниха, но на мен ми се случи и още нещо...
Бебето го получих на 6-ия ден, заради жълтеницата, дотогава съм се изцеждала и ръчно и Слава Богу, че се научих с помпата. Криво-ляво засука, но първата седмица вкъщи уж яде, а не наддава. Додавах му изцедена кърма с биберон след като е сукал от гърдата. Не се отби и тъкмо започна да си изсуква необходимото количество от гърдата и хоп рагади, защото тъпата аз бях решила, че гърдите ми са се оправили вече и спрях да ги мажа с Гармастан (ползвах и Лансинох също, много е добро). И така уригвам аз бебето след едно ядене и той повърна малко КРЪВ. Умрях от ужас. Заведох го веднага в болницата и там му правиха изследвания и на мен също и се оказа моя кръв, погълната с кърмата. Цяла седмица му давах само изцедена кърма с биберон и мислех, че ще се отбие, но за щастие не се отби, а гърдите ми напълно се оправиха...
Сега е на 2 месеца и 1/2 (не гледайте картинката, нещо съм объркала и не се сменя)

Успех, Keнra

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.