Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:33 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема За некоректността на сп. "9 месеца"нови  
Автор Millena (s interes)
Публикувано28.07.04 18:07

Здравейте!

Както става ясно от текста по-долу, тези дни случайно се натъкнах на въпросната статия от sylvi и се изненадах доста от стила на писане, защото определено не се изразява по този начин. Реших, че е било само за писането и я поздравих за публикацията. Тогава тя ми разказа крайно възмутителната история и си помислихме, че трябва да я знаете. Тя няма възможност да пише сега, затова го правя аз. Преписването от латиница е мое, така че, ако има правописни грешки съм виновна аз, а не тя.

Поздрави.

"Искам да предупредя всички момичета, които живеят в чужбина за ужасно некоректната политика на списание "9 месеца". Вместо да изпадам в излишни полемики, ето с няколко думи случката - преди известно време получих бележка от предполагм редакторката на списанието с молба да опиша преживяванията си около раждането ми в чужбина. Създавали нова рубрика, щяло да бъде интересно за читателите и т.н. Отговорих почти веднага на бележката с пространно описание (главно техническо) на раждането ми, болницата, процедурите и прочие, като съвсем умишлено пропуснах личните детайли и емоционалната окраска - не това беше целта на рубриката. Нямам претенции за перфектен стил и кой знае какви литературни умения, но при вида на публикуваното в Интернет-изданието направо ми причерня. Статията нямаше нищо общо с изпратеното от мен, освен имената ни, да не говорим за думи и изрази, които аз никога не бих употребила (например "нашето слънце") и доукрасяването на случките явно с цел придаване на доза сълзливост към разказа ми. Почувствах се обидена и засрамена едновременно, все едно четях нещо написано от съвсем непознат човек, с коренно различен от моя начин на мислене и изразяване, с наклонност към сапунени сериали. Разбирам, че редакция на изпратеното е необходима, но чак пък такава брутална намеса? Изпратих им e-mail, в който изразявах обидата и възмущението си - естествено отговор нямам и досега. Не мисля и че ще получа, но поне мога да предупредя другите майки тук, сигурна съм, че всички са получили бележки. Тези дни Millena ми спомена, че е видяла статията (както и много мои познати и близките ни, пред които ще трябва да си бера срама или да обяснявам на всеки поотделно, че не съм внезапно изпростяла или чалнала) и според нея си струва да пусна тема в клуба."

Тема Re: За некоректността на сп. "9 месеца"нови [re: Millena]  
Автор Elixia (@-@)
Публикувано28.07.04 18:17

Дай линк към статията да я прочетем и ние, ако може.

Тема Re: За некоректността на сп. "9 месеца"нови [re: Elixia]  
Автор Honda (пристрастен)
Публикувано28.07.04 18:24

Автор Honda (пристрастен)
Публикувано28.07.04 18:31

И при мене се получи абсолютно същата ситуация. За имена , професии и такива подробности ме питаха допълнително, но не знаех, че ще фигурират в статията. И аз като Силви пресъздадох нещата на две , на три. И после се изжалвах на доста мои познати, защото написаното от мене определено не беше 1 към 1 от това което бях писала. Станало е като сглобка на пъзели (ама от различни видове). И аз така си умрях от срам и се скатавах като научих. Пък да не казвам, че скоро видях, че и за награди се говорило

Тема Re: За некоректността на сп. "9 месеца"нови [re: Honda]  
Автор Elixia (@-@)
Публикувано28.07.04 19:13

Благодаря ти за линка.
Не мога да преценя колко са изопачени нещата, но това накрая за държавата Канада и т.н. ми се стори малко пресилено.
И аз живея зад граница, е наистина не в Канада, но чак за такива грижи от страна на лекарите след раждането не бях чувала.

Автор Collibri (слънчева)
Публикувано28.07.04 20:27

Е, чак пък толкова....
Това което аз съм казвала на интервюто си съвпада много точно, дори някои мои изрази, които съм очаквала да бъдат, не са корегирани - от рода на : че са ме хващали лудите докато съм на работа....
Естествено, има някои вмъкнати думи... обаче съгласете се речника, с който говорим обикновено вероятно не винаги е за пред читателската аудитория... още повече че сме под въздействието на емоцията - поне при нас с мъжа ми беше така - при нас беше интервю и не можеш много да мислиш как се изразяваш...
нормално е да има коркеции и редакция... то ако се публикуваше всичко дусловно....
Аз лично не съм недоволна, а напротив даже - ще ми остане много мил спомен

Тема Re: За некоректността на сп. "9 месеца"нови [re: Honda]  
Публикувано28.07.04 20:53

Това наистина е много гадно! И явно не е изключение, а практика!! Много съм разочарована!

Тема Re: За некоректността на сп. "9 месеца"нови [re: Elixia]  
Публикувано28.07.04 20:57

Ти няма и как да прецениш, защото не познаваш може би толкова добре човека. Не става дума за обстоятелства и т.н., а че са "украсили" разказа с несъществуващи събития, още повече изрази, които тя просто не ползва.

Тема Re: За некоректността на сп. "9 месеца"нови [re: Collibri]  
Публикувано28.07.04 20:58

Не знам за твоят случай, но това, за което Силви ми разказа е доста неприятно. Едно е да редактираш и изгладиш речта, а съвсем друго да "слагаш" думи и събития в устата на човека! Че после да се чуди кой го е писал! Все пак си слагаш името, снимка и т.н, много хора четат, грозно е! И е недопустимо!
Радвам се, че за теб е било приятно и ще ти остане хубав спомен!

Автор Collibri (слънчева)
Публикувано28.07.04 21:06

Да, наистина - всичко е хубаво, когато е умерено...
За щастие при нас си е що годе така

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.