|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Пляс-песнички
|
|
| Автор |
Andrea$ (Ая) |
| Публикувано | 03.07.04 16:39 |
|
|
Момичета,
помагайте със спомени, че моите са избледнели
Става въпрос за онези сладки игри с пляскане на ръцете, дето ги играехме по двойки като бяхме малки. Андреа много се радва като си играя така с нея, но пък не ми идват на ум песничките, кото пеехме при тези игри.
Спомням си само за една от тях - "Живял е нявга в Турцистан един премъдър стар султан...." Ама мнооого ориенталски ми звучи, особено историята за Хасан и дъщерята на султана дето следва (а май и не помня всички куплети).
Също помня една друга песничка: "Ан такате суфльоре, умане умане...." Тая я пеехме при груповите игри в кръчге, дето си предавахме "пляс" от ръка на ръка, помните ли? Ама и тя не е за игрите по двойки.
Като играехме по двойки пеехме пак една песничка с едни измислени думички, ама хич не се сещам за тях сега... Що народ разпитах наоколо, ама никой не се сеща. Децата по градинките вече не ги играят тези игри, та да ги питам. Та затова се обръщам към децата от моя набор приблизително
Сещате ли се нещо?
| |
|
Тема
|
Re: Пляс-песнички
[re: Andrea$]
|
|
| Автор |
bimba (Викината мама) |
| Публикувано | 03.07.04 16:50 |
|
|
аз се сещам за"Пускам пускам кърпа-а-а кучето я дърпа мама ми се кара що съм я съдрала"или пък "Балона се надува",я виж и тук може пък да си харесаш нещо:
| |
|
|
|
Тези се играят в кръгче Аз питам за ония, дето момиченцата си ги играехме по двойки.
Всички детски песнички от сайта на мамма съм си изтеглила (дублират и тези на mp3-bg.com) и си ги слушаме, ама там няма това което търся ...
| |
|
|
|
Здравей,
а ако не те зтруднява, ще можеш ли да напишеш текста на "Живял е нявга в Турцистан един премъдър стар султан...."? До сега не се бях сещала за тази песничка, но не си спомням почти нищо от нея
Мерси предварително и поздрави
#define QUESTION ((bb))||!(bb))
| |
|
|
|
Ами ние я пеехме така:
---------------
Живял е нявга в Турцистан един премъдър стар султан.
Пр. Ойлари-лари-лари /3/
хей бум.
Султанът имал дъщеря - красавицата на света.
Веднъж, отивайки на лов, султанът паднал в един ров.
Тогава младият Хасан извадил стария султан.
Сребро и злато ще ти дам му казал старият султан.
Не искам злато и пари, аз искам твойта дъщеря.
------------
Припевът се повтаря след всеки куплет. Може и да бъркам някоя дума или да изпускам някой куплет, но беше доста отдавна . Някой ако се сеща, да поправя.
| |
|
|
|
Благодаря на Darra, че ми я припомни
Ето нейния вариант:
------------
"О ден ден Джули
о ден ден Джули Джули
Я я бебе, я я Мексико
Джими Джими акабааа
Джими Джими Ууу ааа (2)
Айрон бебе, айрон чиче(2)
Ака бака синьорита, хоп са са хоп са са
Бум сака Бум сака
Меееееееее (като в същото време се плезиш и махаш с ръка с палец на носа )
-------
Ние я пеехме съвсем малко по-различно. Отдавам го на устното разпространение
--------
Ден ден Джури
ден ден о Джури Джури
жа жа мери, жа жа о Мексико
Джими Джими акатааа
Джими Джими Уууфааа (2)
ден ден джури, ден ден чучек(2)
Ака бака синьорита, хоп са са хоп са са
Бум сака Бум сака
Меееееееее
---------
И като взех да им правя морфологичен разбор на тия песнички, стана интересно Чудя се, какъв ли е всъщност оригиналът им? Тази ми прилича на испанска, а "Ан такате суфльоре..." си ми звучи като френска, ама нямам достатъчно фантазия (а и езикови знания явно) да си представя оригиналните думи. Добре поне, че скоро в една тема разбрах от къде идва песничката "Ема, еса са..." за играта на ластик . Та ако някой случайно знае произхода им или се досеща за оригиналното им звучене, може да сподели
А иначе се сетих още една руска песничка, дето пеехме при пляс-игрите по двойки:
Коми /5/
Мьi седели на балкони
ели ели макарони
чай пили, чашки мили
и по руски говорили.
Чао, мили, Чао!

| |
|
Тема
|
Re: Ето я :)
|
|
| Автор |
SveGab (мама на Габче) |
| Публикувано | 08.07.04 15:50 |
|
|
Леле, направо ме върнахте в детството! Бях ги забравила тези песнички, а колко сме ги пяли и играли. Сега ми се струват адски смешни...
Габи - 21.10.2002 г.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
irka (мама на Дени) |
| Публикувано | 09.07.04 14:21 |
|
|
Много хубави песнички само където и моите спомени са доста избледнели и немога да се сетя мелодиите, но на следващата ни среща ще ги подскажеш! А как е текста на "Ан такате суфльоре ......", че се опитвам да пея нещо и Дени много й се радва ама не съм сигурна за текста та си го измислям!?

Деница-5.12.2003г.
| |
|
Тема
|
[re: irka]
|
|
| Автор |
Andrea$ (Ая) |
| Публикувано | 11.07.04 14:57 |
|
|
Ние го пеехме така:
-----
Ан такате суфльоре
умане, умане, уманео нео нео
тики тео тео тео
тики тео
ууу ан джо фикс
------
Кой знае к'во значи т'ва
Аз за другата среща даже мислех да си нося един ластик, че скоро се опитах да си спомня игрите и доста ми се губят . Иначе се надявам на Darra да ми напомни пляскането на другата песничка, че пак ми се губят някои моменти...
| |
|
|
|
Има поне още три куплета за султана
За нищо, нищо на света
не дал той свойта дъщеря.
Оженили се тайно те
родили си едно дете
И кръстили го те (не помня как, сигурно и той Хасан)
станал най-великият султан.

| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|