Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:43 16.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Приет е Закон за семейните помощи  
Автор Beny (минаваща)
Публикувано01.07.04 15:48

Депутатите приеха на второ четене Закона за семейните помощи.

Една бременна жена, която е осигурена, ще получава помощ за отглеждане на детето си. На неосигурените ще се полага еднократна помощ 45 дни преди раждането в размер на 150 лева. Ако неосигурената жена в този период е на трудов договор, заедно с месеците за отглеждане на дете тя ще може да влезе в системата за социалното осигуряване, решиха депутатите.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни, че осигуреното лице ще има право на обезщетение, ако има осигуровки за 4 месеца за последната година, предхождаща раждането. Депутатите не приеха предложението на Росица Тоткова от ОДС обезщетението за самотните майки да се увеличи с 50%. Това не е редно да го правим, защото ще стимулираме извънбрачните връзки, каза Адемов. Не бе прието и предложението на Тоткова детските от 18 лева да станат 27 лева.

За първи път се отпуска еднократна помощ за семейства, чийто доход е под двеста лева и имат първокласник. Помощта ще се определя от социалния министър всяка година и ще се подпомагат децата за закупуване на учебници, помагала и т.н. Депутатите промениха още, че месечните помощи за деца ще са до завършване на средното образование, но не след навършване на 20 години. Промяната се налага с това, че не всички деца завършват средното си образование на 18 години, както беше до сега.

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: Beny]  
Автор Mия (член)
Публикувано01.07.04 16:43

Хич не са ми ясни нещата и ми е мътно направо.
Аз съм бременна в седмия месец и съм редовна докторантка, т. е. с едни права със студентките редовно обучение. Не се водя социално осигурена, Университета ми плаща здравните осигуровки.
Майчинството уж ще ми го дават Социални грижи една година, това ли е семейната помощ? Или семейни помощи и детски надбавки е едно и също?
Къде да ги търся тия 150 лв, като 45 дни преди раждането ми е сега на 2-3 август?

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: Mия]  
Автор wiskas (щастлива)
Публикувано01.07.04 18:20

Ох и аз не съм осигурена социално и тия дни само се ровичкам за новини по въпроса.Аз по трудова книжка имам само 3 месеца тр.стаж от 2001г.На другите места дето съм работила не са ме осигурявали ,всеки гледаше да се скътае по въпроса.Въпреки ,че вече е задължително има още работодатели които не осигуряват работниците си.
Много съм убъркана по въпроса,чудат се депутатите каква по-нова глупост да измислят.Толкова жени ще останат ощетени И после искали да насърчават раждаемаостта...нямам думи просто
Мисля,че когато сме неосигурени ще ни изплащат майчинство от Соц.грижи по постоянен адрес в продължение на 1 г.+детските+еднократната помощ за раждане на дете, при положение,че дохода не надвишава 200лв на член от семейството.Доста документи и разправии ще има веднага след раждането,но няма начин...мъжете ще помагат,иначе ако се забавим губим пари,по-долу е обяснено.
Аз се допитах по тези въпроси.Ровичках се в един портал за юридическа помощ-www.lex.bg.Зададох си въпроса и ето какво ми отговориха вчера:

Майчинство при безработни-отговор:

След като родиш ще отидеш в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянния си адрес, където ще подадеш три броя молби-декларации: по чл. 6, 7 и 8 от закона за семейните помощи за деца. по първата ще ти изплатят еднократна помощ за раждане в размер на 200лв, но зависи от това кое по ред е детето. По втория член 7, ще ти начисляват по 18 лв. за отглеждане на дете до 18год. възраст, ако удостовериш, че доходите на семейството ти за предходните шест месеца са по-ниски от 200лв. на член от семейството, като се брои и новия - роденото бебе. По чл. 8 ще ти изплащат 100лв. месечно семейна помощ за отглеждане на дете до една година. Отиди възможно най-скоро след раждането, защото се отпускат - от месеца на подаване на молба-декларацията. Имай в предвид, че като издадат заповед за отпускане на вторите две помощи, са за определен срок - 6 месеца, записано е в самата заповед, след изтичането на който се подават наново, ако срокът се пропусне се губят за съответния пропуснат месец/и.

Теглите молби-декларациите по интернет, от сайта на министерството на труда и социалната политика. Грижливо ги попълвате. Прилагате копие от необходимите документи, описани в самия образец. Посочвате дебитна карта № , по която да Ви превеждат сумата ежемесечно. декларацията се подписва и от двама Ви - със съпруга. Ако ще ги пращате по пощтата, ще е необходимо ксеро-копие от личната Ви карта. Същото важи и ако ги подаде друго лице, например съпруга Ви. За подаване на молбата по чл. 6 от ЗСПД обаче се представя оригиналния акт за раждане на детето, за да се отрази извършеното плащане.

Аз влизах в сайта на Социалното министерство ,но не можах да намеря молби-декларациите за да си ге изтегля.

http://www.mlsp.government.bg/bg/public/child.htm - тук пише за помощите на деца.Извинявам се ,но не знам как да направя линка активен

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: wiskas]  
Автор sv_bobo (nova mama)
Публикувано01.07.04 21:33

всичко това е много хубаво,но не можеш да подадеш нищо преди да вземеш акта за раждане, а за него отиват към 20 дена(може и по-малко).
Декларациите ги има на сайта, но са малко скрити. Намират се на

[ http://www.mlsp.government.bg/nsspweb/news/mess.htm ]

Редактирано от sv_bobo на 01.07.04 21:39.

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: wiskas]  
Автор Despina (мамана Детелина)
Публикувано01.07.04 23:23

Ето го линка:

А иначе и мен всичко това ми е доста мътно.

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: Despina]  
Автор wiskas (щастлива)
Публикувано01.07.04 23:49

Мерси много за молби-декларациите.Аз доста се поровичках ,но не можах да ги намера.Ами определено ще стане след като дадат акта за раждане,няма начин,така или иначе без него не може.
Честно казано и на мене ми е даста мътно,но това ми се обясни.Ще видим какви ще ги мъдрим,дано само да не ни мотаят много като дойде време,но в България това вече стана като закон и си знаем предварително,че и това няма да ни се размине.

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: Beny]  
Автор DeboraМодератор ()
Публикувано02.07.04 20:32

`Бременните жени трябва да са работили 4 месеца в годината преди раждането, за да получат майчинство в размер на 90% от заплатата, гласува още парламентът. Периодът, в който майките гледат децата си, обаче ще се смята за трудов стаж. Така най-много след 4 месеца работилите преди раждането жени ще придобият правото да вземат 90% от заплатата си.
Безработните пък ще получат помощ на 3 пъти - 150 лв. 45 дни преди раждането, 100 лв. след и още 150 лв., когато детето навърши 1 година.
`

Какво е това майчинство, за което се говори като 90% от заплатата?
Извинявам се за невежеството, ама като не съм вземала такова...

Тема Re: Приет е Закон за семейните помощинови [re: Debora]  
Автор evpraksia (тя е)
Публикувано02.07.04 21:07

Това са 135-те дни, 45 (вече задължителни) от които са преди термина. Те всъщност се състоят от 3 болнични листа и се заплащат по 90% от брутната заплата.
След това започва отпуск за отглеждане на дете и тогава има обезщетение от 120 лв.

Тема Re: За неосигурените...нови [re: evpraksia]  
Автор wiskas (щастлива)
Публикувано02.07.04 22:57

доколкото разбрах майчинството се изплаща от социални грижи в продължение на 1 год(100лв)+детските(18лв)+еднократната помощ при раждане на детето.Като доходите не трябва да надвишават 200 лв на член от семейството.И се подават тези 3 молби-декралации по чл. 6, 7 и 8 от закона за семейните помощи за деца в соц.грижи по постоянен адрес след получаването на акта за раждане на детето.Нали е така?
Допитах се до юрист и така ми обясни,пък и в сайта на соц.министерство е така обяснено.Иначе не ми се вярва да лишат неосигурените майки от тези помощи ,дори и за 1 година.Толкова е убъркано всичко,че няма накъде повече,подпали ми се главата с тия смотани закони

Тема Re: За неосигурените...нови [re: wiskas]  
Автор evpraksia (тя е)
Публикувано02.07.04 23:10

Моя постинг беше за осигурените.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.