|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Любопитен факт: Chicco
|
|
Автор |
geminarius (beauty fool) |
Публикувано | 16.06.04 10:48 |
|
се произнася Кико, не Чико. Фирмата е италианска, затова.
I only work to enjoy when I am not working.
| |
|
Лелеее, вярно бе [пляс по челото и гледам удивено]. Егати масовата заблуда
Тука малко off, в такива моменти винаги се сещам, че чак на дърти години разбрах, че в прословутата игра на ластик не се пее за някакваси Ема, а се спелува Мисисипи
| |
|
Играта на ластик и на запад е позната като "Ема е се са, е се са, пи пи я". Така че споко.
Ама това "Чико" почна да ме дразни вече. Отначало си мислех, че става въпрос за някаква (друга) марка. 
| |
Тема
|
Re: Любопитен факт: Chicco
[re: geminarius]
|
|
Автор |
ET (Touch too much) |
Публикувано | 16.06.04 11:49 |
|
ааааааааааа, не се дразни..... има такива "грешни" форми, които си добиват популярност и си "завоюват" място....... Чико си е Чико, нека италианците да го произнасят Кико....
преди време редактирах нещо - за някакъв дебеличък като човечето на Мишелин - и звъня на една колежка с френски, дали да го оставя Мишелин или да го направя на Мишлен, тя каза да не го пипам, вече се е наложило така.... друг пример е Белмондо, замисли се къде слага ударението целият български народ.... е, не е на последното о, където му е мястото..... и как произнасяме сладолед ескимо - да не би с ударение на края? неееееее
и ксероксът ми е Канон, а не копирната ми машина... и памперси Хъджис примерно, а не еднократните пелени...... и Вашингтон, и Прага, и Париж   ...........
а в Чехия произнасят Данон като Даноне

| |
Тема
|
[re: ET]
|
|
Автор |
geminarius (beauty fool) |
Публикувано | 16.06.04 12:02 |
|
Донякъде си права, много от имената са се наложили. И в немскоговорящите страни ядат "Даноне" и си мият зъбите с "Колгате", но никой не купува колички "Хико".
Виж, в ударенията, особено френските, цял свят сме специалисти. Тук като чуеш един немскоговорящ швейцарец като ти каже "мЕрси" "мАдам", направо ти става ло-шо! 
Пардон, "Хико" да се чете "Цхиццо".
Редактирано от geminarius на 16.06.04 12:07.
| |
Тема
|
[re: ET]
|
|
Автор |
SilverElf (сребърна мама) |
Публикувано | 16.06.04 22:19 |
|
Иди кажи на гарата в Лондон един билет за Манчестър с ударение на а, а не на е и ще има да ти се пулят . Еле едва се разбрахме.. То стана като разказа на Чудомир "Лимоне" - битроне, читроне, патроне  .
П
| |
|
егати, много съм тъпа! Ако не беше ти, до гроб щях и аз да пея за Ема! Верно ли бе?   
| |
|
За добро ли за зло ли, заприличахме и ние на англоговорящите!
Нали английския е основно с "крадени" думи я от френски, я от немски, я от език на някой северен народ. Само дето изопачават правилния изговор на оригиналите.
Честно, казано на мен по- ми се ще да запазим фонетичността на езика си. Така и недоразуменията ще са по-малко. Да знаете колко американски "Очи като плОчи" съм виждала като им покажа (и прочета) един и същ български текст написан на кирилица и написан на латиница! 
За съжаление мисля, че развитието и изменението на езика е неконтролируемо като глобализацията.

Елица - Розова звездица
Елица
| |
Тема
|
[re: tinkerbell]
|
|
Автор |
Zenda (na Ancheto) |
Публикувано | 17.06.04 13:28 |
|
Освен това "Хъгис" не са "Хъджис", каквото и да ми разправят продавачките :-)
| |
Тема
|
[re: geminarius]
|
|
Автор |
mali (най-вече мама) |
Публикувано | 17.06.04 13:40 |
|
Ами да
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|