| 

| 

| 
                   Тема
                    | 
                     за логопед 
 | 

|  
| Автор | 
maiche (член) |  
| Публикувано | 02.06.04 14:57 |  
             |  
           | 

Моя позната и се налага да си заведе детето на логопед. Някой знае ли място, където това може да стане по здравната каса с направление? 
 Тя единствено е разбрала, че направлението ще трябва да е до друг специалист, защото логопедът не фигурира като специалност по здравната каса, но джи пи то и не може да и каже повече. Главното и притеснение е, че ако се налага след първоначалния преглед да ходят редовно на някаква терапия (а това не е изключено, тъй като детето и на близо 4 години и още не говори, т.е. нищо не му се разбира), ще се затруднява със заплащането.

|   |  

| 

|  
           | 

Napravlenieto trjbva da e do Psihiatur ili do Nevrolog, v zavisimost kude she go vodi. I samia lekar sled tova she go preprati kum logoped. Samo che nesto takova kato "bezplaten" logoped njma. Zdravnata kasa ne pokriva tezi terapii. Znam che kum obshinite, i kum uchilishata ima bezplatni logopedi, no se sumnjvam che mnogo pomagat, zastoto te rabotj s grupi, a obiknovenno se nalaga da se raboti samo s 1 dete.

Samo da dopulnj, che e naj-dobre da go zavede v MA, klinika po detska psihiatrij Sv. Nikola
 Редактирано от Grami на 02.06.04 15:33. 

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: за логопед 
[re: Grami]
 | 

|  
| Автор | 
planet (joy) |  
| Публикувано | 03.06.04 02:53 |  
             |  
           | 

И аз мисля че детето трябва да го види лекар специалист може би невролог и той да препрати детето на логопед. Логопедите всъшност не са лекари и те нямат нищо общо със здравната каса. Васко (3г 6м) също се нуждае от логопед - плащаме, но съм доволна.
 Предполагам че за еднократна преценка от логопед бихте платили за да чуете мнението му - Ако решите това мога да ви препоръчам нашата логопедка - тя работи с детенцето от 1 годишна възраст
 В училището на нашия батко - 107 СОУ "Хан Крум" на входното табло има изписани няколко сайта на безплатни логопедични курсове, но за съжаление съм ги загубила. Ще се постарай при първа възможност пак да си ги препиша. Ако искате оставете ми някакви координати да ви ги изпратя
 По принцип бих се радвала да се свържем с твойта позната защото децата ни са на сходна възраст.Ще ти пиша и бележка

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Ние имаме логопед 
[re: maiche]
 | 

|  
| Автор | 
planet (joy) |  
| Публикувано | 03.06.04 03:08 |  
             |  
           | 

Майче, за съжаление има някакъв проблем и немога да ти пиша бележка   
 Ако искаш прати ми ти някакъв телефон в бележка. Много съм ангажирана и има вероятност да забравя пак да пробвам   

|   |  

| 

|  
           | 

Да, така е - няма безплатен логопед, но доколкото съм запозната и ако логопедът ти не е много комерсиализиран би трябвало да ти покаже комплекс от дихателни, двигателни, и разни там други упражнения, които под формата на игра ще можеш да прилагаш и в къщи ( а не само при логоп. да ходиш и да плащаш луди пари ) . Дават също и разни песнички, стихчета и други подобни които тренират детето да изговаря правилно думите. Така ефекта от логопедичната работа ще е по-голям! При специалиста ходите веднъж или два пъти седмично-зависи от детето, но да знаеш, че става трудно - докато детето се отпусне и свикне с логопеда.. Внимателно ги пресей логопедите, не  бива да ги сменяш често, защото детето ще се травмира! Това не го знам от личен опит, а от приятелка -нейното дете започна да заеква жестоко на 3 годишна възраст (след развода й) и бая зор видя докато го пооправи. Но и сега сладура заеква понякога - като се притесни, като бърза да каже нещо, като отиде в нова детска - също..Знам, че първите посещения за диагностични - уточняват кои части и функции на речтта страдат, изработва се план за терапията, попълват се разни обширни протоколи - абе не е майтап работа, бая си е сериозно ! Не мисли за парите - те ще се намерят. Е, знам, не е лесно, те все не стигат и има хиляди пробойни за запушване ама помисли за детето - неправилния говор може да му съсипе живота и обратно - хубавия говор, ясната дикция и артикулация ще са му от полза в бъдещето ! Никой не обича да му мънкат или фъфлят ( като повечето ни политици)... Стискам палци и успех !!

|   |  

| 

|  
           | 

zdrasti, az susto bih pogovorila s teb, zastoto i nie imame problem i se zanimavame s logoped. Pusni  mi belegka ako iskash ili az she ti pusna :)

|   |  

| 

|  
           | 

Благодаря ви за отговорите. Явно ще трябва да си плащат хората, ако се окаже, че трябва да ходят на логопед, дано поне е поносимо като цена и да помогне на детенцето да проговори по-бързо.

|   |  

| 
                   Тема
                    | 
                     Re: Ние имаме логопед 
[re: planet]
 | 

|  
| Автор | 
maiche (член) |  
| Публикувано | 03.06.04 11:14 |  
             |