Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:02 05.07.25 
Взаимопомощ
   >> Бъдещи и настоящи майки-happy mama
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Стачка!нови  
Автор Ljonja (пиле мама)
Публикувано26.05.04 19:24

В “Книга за кърменето” Хана Лотроп описва ситуацията като “Детето стачкува”. Докато не ми дойде до главата дори не подозирах колко е зле всъщност.
Преди да продължа, да ви кажа: детето е почти на 3 месеца, само на кърма (опитахме със сокчета, изприщи се и ги спрях, вчера хапна две лъжички пюре от моркови и засега поне е без пъпки), на три часа до онзи ден, оттогава – на 4, през нощта не ядем от много отдавна. Първия месец качи 1,200, втория – 900 гр.
От около две седмици Славенка Дудоленка започна да хапва по-лошо. Не всяко ядене. Първо съкрати постепенно времето за хранене, след това “съкрати” и едната гърда. Започна с номерата все по-често. Ситуацията в момента е: вечерното кърмене е ОК (около 20 минути, само от едната – наполовина отпреди), сутрешните (към 7 и 11) също горе-долу (по-кратки и пак само от едната) … и в 2 и 6 вече е АД. От едночасови опити суче в най-добрия случай с огромни паузи 10 минути. В момента, в който я приближа до гърдата, като че вижда най-ужасното нещо на света. Почва да се дърпа, да се извива на дъга, почервенява и почва да реве. Ако имам късмет, захапва зърното - за да го пусне веднага. Стряска се от нищо (преди можеше симфоничен оркестър да свири без да я трогне). Гледа някъде зад главата си. Бута ме с ръце. Плюе мляко. Пъха си пръстите в устата и ги смуче ожесточено (и в същото време пищи от гърдата ми!!). Циркове, ви казвам.
Естествено, първо си помислих, че кърмата ми спира. Е, да, ама сутрин ставам и гърдите ми са буквално подути, плюс мокрия чаршаф. Онзи ден, като изплю зърното, от него БЛИКАШЕ мляко. Само че ако продължаваме така, кърмата ще спре, не си правя илюзии… А изцеждането ми е най-отвратителното нещо на света: да не съм крава!!!
Ям най-безобидни неща: нищо пикантно, остро и т.н., само неща, които и преди съм яла – без да я притесняват.
Зъбче? На няма и три месеца, не мога да повярвам.
Няколко жени ми казаха “От горещината”… Ама не виждам да е много горещо.
Пробвах да сменя позата на кърмене – какви ли не странни идеи, не и не. Кърмих “топлес” – не и не. Кърмих права и се разхождахме, разглежда, гука, но не яде.
Само не съм пробвала да я оставя наистина да се разреве от глад. Струва ми се ужасно, ами тя в 6 реално не е яла нормално от седем часа – един цял ден!!!
Иначе маймуната видимо се чувства чудесно. Когато съм я гушнала, за да се кърмим (уж!), тя използва случая, за да ми се смее, да ми гука, да си демонстрира номерата! Пишка, ака, повръща по-малко. Спи като пор, вкл. и цяла нощ! Когато не спи, обикновено е в отлично настроение, само чака някой да й обърне внимание, за да му се ухили… Вече си нацелва палеца и като го засмуче, се чува в другата стая.
Утре сме при лекарката ни – да ни претегли и да видим какво ще го правим звера!
Човек би казал Какво искам? Ужасно е детето ти да те отхвърля по този начин. Ужасно е! Изпускам си нервите и се опитвам насила да доближа главичката й до гърдата ми, като я плаши още повече. А аз се чуствам като идиот. Звучи ужасно, но който го е изпитвал, ще ме разбере и няма да съди много строго.
Скъпи успешно кърмили майчета, моля за мнение и съвет! Трудно ми е приема, че детето иска да се отбие, или че кърмата ми вече не му харесва, или … и аз вече не знам. Тези варианти са ясни като алтернатива, но съм готова да опитам всичко преди тях! Не съм фанатичен привърженик на кърменето, но знам, че това е най-доброто, което мога да направя за нея.
Съжалявам, че стана толкова дълъг постинг, но за първи път се чувствам толкова отчаяна и безпомощна. И отхвърлена!

Тема Re: Стачка!нови [re: Ljonja]  
Автор malina_m (минаващ)
Публикувано26.05.04 19:40

Не знам как да се справиш със ситуацията, но само да отбележа: не мисли, че ако й даваш адаптирано мляко от шише, тя непременно ще промени държанието си! И нашият го прави тоя номер, и то точно следобедните хранения, може би тогава са по-активни, искат да гледат, да изследват (моят се мъчи всячески да се изкатери над рамото ми и да гледа зад гърба ми, какво вижда не знам). Още сме само на два месеца, та може и да вървим по вашите стъпки... Някъде бях чела, че този период отминава, но нека да кажат майките с опит.
Успех! Разбирам как се чувстваш...

Автор Hacлykи (стопаджийка)
Публикувано26.05.04 20:16

Знам колко е изнервящо!
Скоро чух термина "кърмаческа стачка" и не съм сигурна кога точно бебето стачкува и кога просто нервничи, но все е неприятно. Моята бебка (на 2 месеца) също понякога е много неспокойна по време на кърмене - както суче, така започва да нервничи да се опитва да гълта преди да й се е напълнила устата с мляко. Друг път пък се нервира че млякото тече твърде обилно и тя не смогва да гълта и я пръска в очите. При всички случаи резултатът е бясно ревящо бебе, което не иска и да погледне гърда. Аз обаче съм що-годе по-спокойна понеже и батко й и кака й го правеха същия номер. Като видя, че почва да нервничи, прекратявам кърменето и гледам да я успокоя и разсея, после пак пробвам.

Не се безпокой. Според мен можеш да я оставиш да поогладнее малко. Тогава би трябвало да иска да суче, а не да си играе. Може би и да намалиш като цяло времето за кърмене. Възможно е просто да й омръзва. Не се страхувай, че кърмата ти ще спре. Не става толкова изведнъж. Дори и да намалее, после пак може да се увеличи. Бебето и кърмата са по-скоро в динамично равновесие, отколкото в статично положение.

Разбира се можеш да изцеждаш мляко и да й го даваш по някакъв начин - с шише или с лъжичка. Но лично аз бих прибегнала до този вариант в много крайна ситуация, пък и изцеждането наистина е неприятна работа.

Автор summer ()
Публикувано26.05.04 20:48

Скъпо майче, от сърце ти съчувствам, преживяла съм го с дъщеря си и те разбирам много добре. За утеха мога да ти кажа, че ние преодоляхме успешно стачката, а знам и за други мами, които са успели. Даже аз започнах да вземам мерки едва когато детето ми почна да отказва всички дневни кърменета. Доколкото разбирам, биберони не ползвате, недейте и да започвате. Кърма може да даваш с пипета, лъжичка и т.н. Недей да я караш да суче щом се дърпа, така започва да свърза кърменето с негативни усещания. Остави я на мира и я кърми като заспи. Така се кърмихме с дъщеря ми 2 седмици докато нещата се нормализират.
Пробвай все пак да си останете няколко дена да се гушкате в леглото и повече телесен контакт кожа до кожа. Ако можеш, спи с нея в едно легло. Възстанови кърменето нощем - не е нужно да е будна. И не очаквай моментален резултат.
Възможно е да има някаква малка промяна в ежедневието и, ушна инфекция, или да ти се сърди, защото си и чистила нослето с помпичката например (моята много се дърпаше), или още 100 различни причини. Не е напълно изяснено защо бебетата на тази възраст правят така, но е напълно преодолимо. Не се отказвай!

Автор maiche (член)
Публикувано27.05.04 00:11

Мила Ljonja, още одеве исках да ти отговоря, но една друга тема ме отвлече. Добре че реших да погледна и втора страница...
Мога само да ти съчуствам, тъй като и на мен ми се е случвало. Дори си мисля, че пърият път беше именно на подобна възраст.
Видях че Summer вече ти е написала да се кърмите в заспало или полузаспало състояние. И при нас това беше единствения начин да се храним. В редки случаи, когато наоколо беше много тихо и спокойно, засукваше и ако се разхождах докато сучеше.
Като траен резултат от стачката ни остана твърдото предпочитание към едната гърда - оттогава, на дясната страна можеше да суче само ако е супер спокоен - ако се разревеше единствено отляво можеше да суче. Но и това се преодолява.
Въоръжи се със спокойствие и увереност: на три месеца нито ще се отбие, нито ще ти намалее трайно кърмата, нито пък е спряла да и харесва, нито е кой знае какъв проблем ако не е наддала на кила. Ако правилно си спомням от 3 до 6 месеца сукателният рефлекс е най-силен. Дори малко да ти намалее кърмата, като прояде, пак ще ти дойде. Щом е спокойна сладурката, гушкайте се и се радвайте една на друга, много скоро всичко ще си дойде на мястото.

Тема Re: Стачка!нови [re: maiche]  
Автор Ljonja (пиле мама)
Публикувано27.05.04 09:07

Малина, Съмър, Наслуки, Майче - колко съм ви благодарна за подкрепата

Тема Ама и вие сте една паника :-)нови [re: Ljonja]  
Автор lady Marian (defender)
Публикувано27.05.04 09:36

Миличка, когато синът ми беше на 2-3 месеца, ядеше ( и още яде) само от едната гърда, яденето му продължаваше точно 2-3 минути и нито секунда повече. Причината - буйно бликаща кърма.

Щом детето се чуства видимо добре и щом ака нормално - защо да я насилваш? Това, дето пъха пръстчета в устата, също е нормално. Опознава ги, чеше се. Вярно, рано е за зъби, но първото им проявление може да е месеци преди избиването.

Изобщо, няма място за безпокойство за детето. Повече ме притесняват подутите ти гърди. Не съм имала такива проблеми, може би защото никога не съм се цедила, а може и по друга причина...

Това е, надявам се да съм била от полза.

П.С. Кърмаческата стачка се проявява(ако се прояви) към 8-9 месец. Поне така бях чела някъде. Мисля, че на бг-мамма имаше нещо по въпроса, иди и виж

Редактирано от lady Marian на 27.05.04 09:40.

Автор tinkerbell (the bright side)
Публикувано27.05.04 09:37

Ужасно познато! Моята девойка ядеше само като беше сънена. Към 4 яденета на ден ни се събираха тогава. Пробвай и да смениш позата. При нас най удачно се оказа тя да е легнала по гръб на някакви възглавници, а аз над нея. Мина за към 10-тина дена. Успех! Кърмата ти и да намалее, пак ще се възстанови след стачката.

Автор SilverElf (сребърна мама)
Публикувано27.05.04 11:57

Не се тревожи. Просто децата имат такива периоди. Мария е на адаптирано мляко и пак ми го спретна тоя номер миналия месец. Дори се наложи да сменя млякото. Спря да яде за 10 дена. Ако меже да се каже, че 50 мл. на хранене са ядене, чудех се от какво живее това дете, че и наддава даже!? Педиатърката бе на мнение, че имат такива периоди. Но аз бях отчаяна, че не може така... Нищо не успях да направя. Мина малко време и сега пак си яде като за световно... Но не съм и давала нищо друго освен мляко.
За малката буба не е ли рано захранване с моркови? Това се прави по принцип през 4 месец, че даже и по-късно?!

Тема Re: Стачка! [re: Ljonja]  
Автор summer ()
Публикувано27.05.04 21:21

Дано се оправите скоро, дръж ни в течение какво става!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.